Tot ce trebuie sa stii despre evaluarea neinvaziva a starii viitorului bebelus
Este posibil sa fi auzit de testul fetal non-stres (mai probabil ai auzit de asa-zisul “test de stres fetal”, o adaptare relativ incorecta a denumirii, care s-a incetatenit printre mamici); poate ca ti-a vorbit despre el o prietena, poate ai citit vreo discutie pe Facebook sau poate ca ti-a spus chiar medicul tau ca ar trebui sa il faci de acum regulat.
In continuare poti sa descoperi informatii concrete despre ce este aceasta analiza, cum se efectueaza si cand, cui ii este recomandata si ce informatii ofera ea.
Ce este testul fetal non-stres?
Desi denumirea e lunga si poate parea fioroasa, nu e cazul sa te sperii: este vorba despre un test neinvaziv, care se face dupa saptamanile 26 – 28 de sarcina, care urmareste frecventa cardiaca a bebelusului, in directa corelatie cu miscarile pe care le face acesta. In termeni medicali, e posibil sa auzi personalul referindu-se la el ca la o cardiotocografie.
Cand se recomanda efectuarea acestui test?
In general, medicii recomanda efectuarea testului atunci cand exista motive de ingrijorare legate de modul de dezvoltare a bebelusului sau de sanatatea acestuia. Rezultatele obtinute ii ofera medicului informatii despre cantitatea de oxigen pe care o primeste bebelusul prin intermediul cordonului ombilical.
Principiul pe care se bazeaza testul este ca atunci cand fatul se misca energic, este normal ca frecventa sa cardiaca sa creasca. In functie de rezultate, medicul te poate chema la monitorizari ulterioare, poate decide sa iti recomande un tratament, sau in cazuri grave poate decide ca se impune nasterea de urgenta.
Pe masura ce sarcina avanseaza, ritmul cardiac al bebelusului creste odata cu intensificarea activitatii sale. In cazul in care exista anumite probleme care limiteaza cantitatea de oxigen pe care o primeste fatul, acest mecanism este afectat.
In general, medicul poate decide ca e cazul sa faci testul fetal non-stres daca:
- ai o sarcina multipla cu complicatii;
- suferi de o boala cronica: diabet tip 1, boli cardiace sau hipertensiune de sarcina;
- sarcina ta a depasit cu 2 saptamani data probabila a nasterii;
- o sarcina anterioara a decurs cu diverse complicatii;
- fatul este prea putin activ sau sufera de restrictie de crestere intrauterina;
- s-a produs sensibilizare Rh;
- cantitatea de lichid amniotic este scazuta.
Uneori, o singura testare este suficienta; alteori, medicul te poate chema zilnic sau o data la doua zile pentru monitorizare.
Care sunt riscurile sau contraindicatiile?
Testul fetal nonstres este o analiza care nu implica nici un fel de disconfort sau neplacere, nici pentru mama, nici pentru bebelus.
El nu are contraindicatiii sau efecte adverse, insa simplul fapt ca iti este recomandat poate declansa o stare de anxietate fireasca: pana la urma, il faci pentru ca medicul se teme ca ceva ar putea fi in neregula cu modul in care evolueaza sarcina ta.
Ei bine, acest lucru este doar partial adevarat; pentru cele mai multe dintre femeile care efectueaza aceasta monitorizare a cordului fetal, rezultatele sunt bune.
Cum se efectueaza testul fetal non-stres?
Nu este nevoie de nici un fel de pregatiri speciale inainte de efectuarea testului; pur si simplu te vei prezenta in locul indicat de catre medic, la ora la care ai fost programata. Ca parte standard a procedurii, este posibil sa ti se masoare tensiunea arteriala inainte de inceperea procedurii.
Unii medici considera ca este o idee buna ca gravida sa aiba o masa hipercalorica imediat inainte de desfasurarea testului; cresterea glicemiei este de natura sa il “activeze” si pe bebelus, care va fi energic, in loc sa traga un pui de somn care ar putea agita pe toata lumea.
Pe durata testului vei sta pe un pat sau un scaun inclinat, intr-o pozitie confortabila. O asistenta iti va masura tensiunea sangvina la intervale prestabilite pe durata efectuarii testului.
Peste abdomen vor fi amplasate doua centuri, fiecare dintre ele avand un monitor atasat. Una dintre centuri este menita sa inregistreze frecvena cardiaca a bebelusului, in timp ce cealalta va identifica eventualele contractii uterine.
Tu va trebui sa notezi momentele in care il simti pe bebelus ca se misca, iar medicul care interpreteaza testul va verifica daca, atunci cand tu ai raportat miscari fetale, inima bebelusului a batut mai repede.
De cele mai multe ori, aceasta monitorizare dureaza aproximativ 20 de minute, dar daca se intampla ca tocmai atunci bebelusul sa doarma sau sa aiba o perioada de inactivitate, el poate sa se extinda pentru inca 20 de minute. Imediat dupa terminarea procedurii, cele doua centuri vor fi indepartate, iar medicul iti va prezenta rezultatele obtinute.
Cum se interpreteaza rezultatele testului fetal non-stres?
Exista doua variante pentru rezultatele testului: reactiv si nereactiv. Interpretarea se face si in functie de cat de avansata este sarcina.
Testul reactiv este considerat cel in care, inainte de saptamana 32 de sarcina, cordul fetal se accelereaza cu o valoare minima deasupra ritmului de baza, timp de minim 10 secunde, de cel putin doua ori in acest interval de 20 de minute. Dupa saptamana 32 de sarcina, accelerarea ritmului cardiac trebuie sa persiste pentru minim 15 secunde si sa survina de minim 2 ori in cele 20 de minute.
Testul este considerat nereactiv daca criteriile mentionate mai sus nu sunt indeplinite. Chiar si asa, exista mai multe cauze posibile; acest lucru se poate intampla frecvent daca monitorizarea se suprapune, de pilda, cu somnul bebelusului.
Daca medicul decide ca testul sa se prelungeasca la 40 de minute, iar rezultatul ramane tot nereactiv, iar tu ai ajuns deja in saptamana 39 de sarcina, este destul de probabil ca se va recomanda declansarea travaliului. Daca sarcina ta nu a ajuns inca la termen, probabil ca medicul va solicita investigatii suplimentare inainte de a lua o decizie.
De pilda, el poate solicita efectuarea unei ecografii fetale, care sa monitorizeze miscarile bebelusului, cantitatea de lichid amniotic sau tonusul sau muscular.
Un alt test urmareste sa observe daca bebelusul este reactiv in momentul in care are loc o contractie uterina. Daca uterul tau este necontractil, este posibil sa ti se administreze o doza mica de oxitocina.
Daca rezultatele nu sunt concludente, medicul te poate chema la o repetare a testului mai tarziu in aceeasi zi. Trebuie sa retii ca un test reactiv este considerat concludent si de incredere, in timp ce un test nereactiv are sanse mari sa fie doar o eroare, sau sa se fi petrecut intr-un moment prost ales.
Tu la cat timp de la primul test de sarcina pozitiv ai mers la medic? Tie ti-a recomandat medicul vreo astfel de monitorizare? Cum s-a desfasurat si cum te-ai simtit in timpul ei?