Odata cu vara, cei mici au mai mult timp liber, deoarece nu mai meg la scoala sau gradinita, bucurandu-se de vacanta. Si, cum zilele pot trece repede, si cand va bucurati impreuna de ele, si cand copilul se joaca singur, poate interveni plictiseala. Cum poti sa il motivezi si sa ii diversifici activitatile intreprinse zi de zi? Iata cateva idei.
Odata cu vacanta de vara, copilul are mai mult timp liber pentru a explora, a se juca si a-si consuma energia in nenumarate moduri, fiind necesar doar sa ai tu suficient timp sa stai cu el si sa il monitorizezi, sau sa ii dai noi si noi lucruri de facut pentru a-i stimula creativitatea si inteligenta. Unora le vor placea activitatile in stil sportiv, altii vor prefera arta sau cititul ori sa stea cu nasul in ecranele tabletelor si ale calculatoarelor. Ce sa mai incerci sa iti scoti odrasla din rutina si sa va bucurati impreuna de aer curat? Inspira-te din aceste exemple.
Baloane de sapun
Iesitul la iarba verde, in parc, poate fi insotit de o activitate si mai placuta prin prisma realizarii baloanelor de sapun. Un mic recipient de acest fel nu costa mult si poate fi folosit in multiple sesiuni, astfel ca micutul sau micuta se va bucura sa produca frumoasele bule colorate. Iar daca nu doresti sa cumperi un astfel de produs, poti face acasa o solutie cu acelasi rol (gasesti online tot felul de retete) si improviza un bat cu ajutorul caruia copilul sa poata sufla si sa produca frumoasele sfere efemere.
Sotron
Este o activitate pe care, cu siguranta, ti-o amintesti din copilarie, fiind unul din jocurile care necesita vreme buna pentru a putea fi incercat. Si, daca nu e vara anotimpul ideal pentru acesta, care ar putea fi? Pentru a-l bucura pe cel mic nu ai nevoie decat de creta si o bucata buna de asfalt pe care el sa deseneze casutele si pentru a se putea juca. Intelegerea regulilor se face incepand cu varsta de 4 ani, jocul putand fi incercat alaturi de alti copii, in parc sau in gradina propriei case.
Mesajele in sticluta
Atunci cand locuiesti in apropierea unei ape (lac, rau, etc.), poti petrece cateva clipe placute alaturi de copil ducand la indeplinire o activitate interesanta si creativa. Pe o foaie de hartie, cel mic va scrie un mesaj sau va face un desen, si il veti introduce impreuna intr-o sticluta pe care o veti lansa la apa.
Jocurile cu mingea
Incepand de la vaste fragede, copiii pot sa isi arate aprecierea fata de mingi, fie ca e vorba despre cele de fotbal, de plaja sau baloanele usoare pentru jocuri. Daca ai un mic fotbalist, iti va fi usor sa iesi cu el si sa il supraveghezi in timp ce se distreaza singur sau in compania altor micuti. Poti sa il inveti cateva scheme sau sa il lasi sa se descurce singur, iar, daca ti se pare ca are talent, il poti inscrie la cateva lectii.
Ridicarea zmeelor
Daca ai optiunea de a iesi din oras si de a te bucura cu al tau micut, de ce sa nu o faci? Zmeul este o traditie, incurajand copilul sa viseze la zbor, sa invete cum sa isi ridice jucaria de la sol si sa faca miscare, caci este foarte posibil ca va alerga incercand sa tina micul articol in aer.
Construirea unui hranitor pentru pasari
In acest scop, veti petrece cateva clipe impreuna si il vei invata pe copil care sunt avantajele reciclarii.
Puteti folosi un recipient din plastic, precum un bidon de apa sau lapte, pe care il speli bine, in care vei taia un patrat sau un triunghi pe lateral, pentru a permite pasarilor sa consume semintele, si vei lipi o mica bara alaturi, pe care pasarea sa se poata tine in timp ce mananca, cel mic putandu-te ajuta prin decorarea si colorarea recipientului si prin punerea semintelor inauntru. Apoi, impreuna, puteti amplasa articolul pe o creanga de copac sau il veti agata in dreptul balconului, acolo de unde copilul poate vedea pasarile care se bucura de rezultat.
Desenul in aer liber
Pentru a petrece timp in natura, dar si a stimula imaginatia si atentia la detalii, poti sa folosesti acuarele si foi de desen sau panza, pe care le vei lua cu tine cand iesi in parc cu cel mic, si unde puteti desena impreuna. Pentru o activitate inedita, poti apela la un cearsaf sau o bucata mare de panza alba pe care copiii sa o coloreze dupa cum doresc, si pe care o puteti etala, mai tarziu, in camera lor, spre exemplu.
Excursii si explorare in oras
Daca tot este frumos afara si temperaturile iti permit, de ce sa nu explorezi putin jungla urbana alaturi de copii? In acest mod, le arati care sunt obiectivele de interes si puteti vizita muzee, case memoriale si alte locatii de interes cultural si distractiv. Pentru a-i impresiona, ii poti duce in locuri in care acestia nu au mai fost niciodata.
Campingul in siguranta
Daca locuiesti la casa, este usor sa realizezi acest lucru in siguranta, acelasi lucru putand fi spus si daca ai o curte la bunici. Iti este necesar putin spatiu verde si un cort pe care il instalezi si in interiorul caruia cei mici vor putea decora cum doresc, jucandu-se pe masura ce trece timpul. Activitatea instalarii si a dezinstalarii poate fi si educativa, cei mici putand invata cum sa se descurce in natura si chiar cum sa supravietuiasca in salbaticie.
Gradinaritul
Poti lucra, alaturi de copil, la infrumusetarea gradinii sau a pervazului prin plantarea catorva seminte sau transplantarea unor flori. Astfel, ii poti insufla dragostea fata de natura si il inveti cum sa se foloseasca de roadele pamantului.
Pictarea pietrelor si a scoicilor
Daca ati vizitat deja marea sau muntele si aveti o colectie de pietricele si scoici frumoase, de ce sa nu le dati culoare folosind niste acuarele sau acrilice pe care cel mic le va aplica asa cum doreste, pe suprafata respectiva, exersandu-si imaginatia? Nu este necesar decat sa il supraveghezi pentru a nu face o boroboata si a picta si piesele de mobilier din jur.