Lohiile – informatii si sfaturi practice
Din motive oarecum greu de inteles, sangerarea care are loc dupa nastere ramane un subiect tabu de discutie si aproape ca nimeni nu iti povesteste despre ea, atunci cand afla ca vei fi mamica. Ea este normala, fireasca, previzibila, are motive fiziologice clare si e usor de inteles; este foarte important ca medicul sau moasa sa primeasca informatii atunci cand te intreaba despre cantitate, aspect sau alte amanunte.
Daca ai facut testul si a iesit pozitiv, ai apelat deja la cel mai bun calculator de sarcina si pur si simplu vrei sa stii ce se intampla mai departe, afla, in continuare, toate informatiile necesare in legatura cu lohiile.
Ce sunt lohiile?
Denumirea de lohii este rezervata sangerarii normale care are loc post partum. Ea este alcatuita nu numai din sange, ci si din fragmente de tesut, in special din endometrul care a proliferat mult in timpul sarcinii si acum se elimina, din mucus si fragmente necrozate.
Sangele provine in principal din zona in care a fost atasata placenta. Contractiile uterine care au loc si dupa nastere contribuie semnificativ la controlul hemoragiei, insa poate dura pana la 2 saptamani inainte ca zona respectiva sa se fi vindecat suficient.
Eliminarea lohiilor dureaza in mod normal intre 4 si 6 saptamani, dar nu te speria, nu se va adauga o hemoragie oribila la furia laptelui si restul “deliciilor” de dupa nastere, caci nici fluxul, nici aspectul nu se mentin pe aceasta perioada de timp.
Tipuri de lohii
Exista 3 tipuri principale de lohii, categorisite astfel in functie de cantitate, continut si, deci, aspect.
Lochia rubra este sangerarea care se produce in primele 3-4 zile dupa nastere. Este perioada caracterizata de cel mai abundent flux si e alcatuita in principal din sange, dar tot in aceasta perioada se elimina si eventuale resturi de meconiu, fragmente de endometru sau de membrane fetale sau secretii cervicale.
Lochia serosa este un stadiu intermediar; sangerarea din prima etapa isi schimba aspectul si se transforma in scurgeri maronii si apoi galbui; schimbarea dureaza cam o saptamana. Acest stadiu este alcatuit din mai putine hematii, dar contine in schimb mai multe leucocite, mucus si serozitati exprimate de catre zona in care a fost implantata placenta.
Lochia alba este stadiul final, alcatuit in special din mucus, leucocite, celule epiteliale; este un fluid cu o densitate mica, ce se mai elimina timp de inca 1-2 saptamani. In aceasta etapa e posibil sa observi scurgeri albe, ceva mai abundente decat secretia vaginala normala.
Volumul sangerarii
Volumul de lohii care se elimina variaza mult intre prima zi dupa nastere si saptamanile urmatoare. Astfel, in primele cateva zile, e normal ca fluxul pe care o are aceasta sangerare vaginala sa fie ceva mai mare decat cel al unei menstruati abundente. Te poti astepta sa schimbi cate un absorbant mare la fiecare doua ore. Ulterior, el se mai reduce, astfel incat un absorbant va incepe sa iti ajunga pentru 3 sau chiar 4 ore. Iti recomandam sa cauti absorbante pentru lauze, aceste tampoane postnatale avand o capacitate crescuta de absorbtie.
Tot in primele zile vei observa ca ai uneori contractii uterine, care determina un flux mai mare; este mecanismul normal al uterului de a se curata. Alaptarea dupa cezariana sau dupa nasterea naturala poate declansa asemenea contractii. De asemenea, atunci cand te ridici in picioare dupa ce ai stat culcata sau in sezut, poti simti o cantitate mai mare de sange care se elimina deodata; este un lucru firesc, e vorba despre sangele care s-a adunat in vagin din cauza pozitiei in care te-ai aflat, si care acum este eliminat. incet incet vei putea renunta la tampoane pentru lauze si vei trece la absorbantele normale.
Spre finalul celor 6 saptamani, pe absorbant vei mai remarca doar o scurgere maronie sau o scurgere galbuie. Pentru a evita riscul oricarei infectii post partum, nu se recomanda folosirea tampoanelor interne sau a unei cupe menstruale in aceasta perioada tarzie.
Cand trebuie sa consulti medicul?
Desi eliminarea lohiilor este un proces natural, care de cele mai multe ori decurge lin si fara nici un fel de probleme, dincolo de disconfortul de a purta si schimba frecvent absorbante, exista unele situatii in care e bine sa contactezi medicul.
E bine sa te prezinti imediat la medic sau la camera de garda daca:
- Lohiile sunt atat de abundente incat trebuie sa schimbi absorbantele mai frecvent decat o data pe ora;
- Daca elimini cheaguri de sange de dimensiunea unei mingi de baseball sau mai mari;
- Daca lohiile capata un miros neplacut sau daca apar scurgeri urat mirositoare, MAI ALES daca se asociaza o stare generala proasta, frisoane sau febra.
Vei contacta medicul in aceeasi zi sau a doua zi daca:
- Lohiile redevin rosu aprins dupa ce deja se decolorasera;
- Ai dureri moderate in partea de jos a abdomenului, in centru sau pe laterale;
- Lohiile isi pastreaza aspectul de sange curat si dupa prima saptamana dupa nastere.
Lohiile dupa cezariana
Exista opinii care sustin ca dupa cezariana, cantitatea si aspectul lohiilor este diferit decat dupa nasterea vaginala, pentru ca medicul curata cavitatea uterina dupa ce a scos bebelusul si placenta. Acest lucru este doar partial adevarat, in sensul ca dupa detasarea placentei, el poate elimina din resturile de tesuturi care au dimensiuni mai mari.
Va trece insa acelasi interval de timp pana la vindecarea peretelui uterin, in zona in care a fost inserata placenta. De asemenea, stratul gros de endometru se detaseaza treptat, si se elimina gradual, deci vei experimenta acest proces de eliminare a lohiilor indiferent de felul in care s-a nascut copilul.
Igiena personala
Regulile de igiena personala nu sunt semnificativ diferite de cele care se aplica in perioada menstruatiei, desi exista cateva restrictii pe care este esential sa le respecti, lauzia presupunand un plus de prudenta.
Prima regula este ca pana la controlul de 6 saptamani, nu se introduce nimic in vagin. Se vor folosi exclusiv absorbante, niciodata tampoane, pentru a prelua fluxul de sange; montarea tampoanelor intravaginale nu face decat sa creasca substantial riscul de infectii, prin antrenarea bacteriilor catre orificiul cervical care e, inca, deschis. Avand in vedere mediul extrem de prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor in interiorul uterului, e necesar un plus de precautie.
Se recomanda, in schimb, utilizarea absorbantelor de unica folosinta. Pentru un plus de confort, mai ales in cazul in care ai si epiziotomie, se recomanda sa folosesti absorbante pentru un plus de siguranta, dar fie sa investesti in unele cu suprafata din bumbac, fie sa asociezi folosirea unor bucati de vata invelite in tifon steril.
Scopul este simplu, chiar daca solutia pare incomoda: rana de la epiziotomie beneficiaza, astfel, de conditii mai bune pentru vindecare, caci bumbacul absoarbe mai bine umezeala, mentinand zona mai bine aerisita si mai uscata.
A doua regula este ca orice contact sexual este interzis in aceasta perioada, motivul fiind acelasi: exista un risc crescut de infectie. Nu e indicat sa faci nici sex dupa cezariana inainte de controlul de la 6 saptamani.
Majoritatea medicilor iti vor recomanda sa eviti baile in cada sau inotul, varianta optima pentru care sa optezi fiind cea a dusului. Exista voci care recomanda bai de sezut pentru ameliorarea inflamatiei din zona epiziotomiei.
Igiena locala se va realiza minutios, de minim doua ori pe zi; daca ai o sutura perineala, trebuie sa ii acorzi si acesteia atentia cuvenita, conform recomandarilor medicului sau ale moasei.
Daca apare usturime vaginala, daca perineul se inflameaza iar, daca observi o secretie urat mirositoare, contacteaza imediat medicul.
Nu uita sa ai grija de tine: perioada de lauzie este una in care ar trebui sa te odihnesti si sa te refaci!
Intrebari frecvente
Dupa nastere, mamica nu prea are timp sa se ingrijeasca si sa se ocupe de ea, fiind cu totul acaparata de noul-nascut. In plus, multe femei se jeneaza sa discute despre un lucru atat de intim cum este eliminarea lohiilor. In continuare, raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care ni le adreseaza mamicile.
Cat dureaza eliminarea lohiilor?
De obicei, aceasta eliminare a lohiilor poate dura intre 6 si 8 saptamani; daca te afli in acest interval post partum si daca volumul sangerarii scade gradual, probabil ca esti bine.
In cazul mamelor care au nascut prin cezariana, perioada de eliminare a lohiilor poate fi semnificativ redusa.
Este normal ca eliminarea lohiilor sa se opreasca si apoi sa se reia?
Este obisnuit ca sangerarea post partum sa se reduca treptat, din punct de vedere cantitativ. Totusi, daca te suprasoliciti, daca faci mult efort, se poate intampla sa porneasca iar. Daca sangerarea se accentueaza sau isi modifica culoarea in rosu aprins dupa efort, probabil ca ar trebui sa te menajezi mai mult.
E normal ca lohiile sa aiba miros?
Lohiile sunt alcatuite din sange, fragmente de mucoasa uterina, bacterii, tesuturi moarte si mucus. Uneori, la inceput, e normal sa apara si cheaguri de sange. Avand in vedere aceasta compozitie, e normal ca si lohiile sa aiba un miros discret de sange, exact ca si sangerarea menstruala, mai ales in prima faza, cand eliminarea lor este mai intensa.
Daca observi insa aparitia unui miros neplacut, fetid, contacteaza imediat medicul.
La cat timp dupa eliminarea lohiilor se petrece ovulatia?
Nu exista o regula batuta in cuie in legatura cu asta. Totusi, un studiu a demonstrat ca prima ovulatie se produce in medie la 45 – 94 zile dupa nastere.
Se poate sa apara menstruatia imediat dupa eliminarea lohiilor?
Lohiile sunt initial rosii, dupa care incep sa se decoloreze treptat pana la galben si alb. De obicei ele se elimina timp de 6 saptamani dupa nastere; este intervalul mediu de timp pana la aparitia primei menstruatii, in cazul in care nu alaptezi. O sangerare rosu aprins care apare la mai mult de 6 saptamani dupa nastere este, cel mai probabil, menstruatia.
De ce trebuie sa astept 6 saptamani dupa nastere inainte de a relua activitatea sexuala?
In timpul sarcinii, cervixul se dilata; in momentul nasterii el este moale si elastic. Dureaza cam o saptamana dupa nastere ca acesta sa revina la dimensiunile normale, dar abia dupa 4 – 6 saptamani se va reface complet dupa travaliu si nastere. Totusi, e posibil ca el sa ramana sensibil si dupa aceea.
Activitatea sexuala poate antrena bacterii catre interiorul vaginului. Daca cervixul este deschis si daca in uter inca mai exista resturi de sange si de mucoasa uterina care inca nu au fost eliminate, exista riscul sa dezvolti o infectie destul de severa.
Pot ramane insarcinata la doar 2 saptamani dupa nastere?
Poate ca doua saptamani este totusi cam devreme, dar practica a demonstrat ca exista riscul unei sarcini la 4 saptamani post partum, sau in orice caz, inainte de reaparitia menstruatiei. Alaptarea influenteaza momentul primei ovulatii, dar nu te poti baza pe ea pentru efectul contraceptiv.
Tu cum te-ai descurcat cu lohiile din perioada de imediat dupa nastere? Ce recomadari ai primit de la medic in legatura cu acest subiect?
Mai multe informatii despre acest subiect poti gasi la:
Sangerari normale dupa nastere
Clarificari si explicatii despre lohii