Calendarul, simptomele si ingrijirea primilor dintisori
Colicile ti se par o perioada grea? Ce-o sa mai spui despre primii dinti…?!
O replica deloc incurajatoare sau de ajutor. Stai linistita, nu este chiar atat de rau pe cat iti dau de inteles diverse persoane din anturaj. Acest articol iti va spune tot ce e important sa stii despre eruptia dentara.
E normal sa ai o multime de intrebari in legatura cu eruptia dentara; e o etapa importanta a vietii micutului tau. In continuare, cateva informatii practice care sa te ajute sa depasesti cu succes si cu nervii intregi perioada cand ies dintii la bebelusi.
Care este calendarul eruptiei dentare?
Primul dintisor este un element simbolic, dar adevarul este ca eruptia dentara la bebelusi nu este o stiinta exacta. In medie, primul dinte apare in jurul varstei de 6 luni, dar unii micuti se nasc cu unul sau mai multi dinti in gura, iar altii au primul dinte abia la varsta de un an.
Dintii la bebelusi apar in general intr-o ordine clasica: mai intai erup dinti incisivi centrali inferiori, urmati de incisivii centrali superiori. Eruptia dintilor temporari continua cu incisivii laterali inferiori si superiori, primul set de molari, cei 4 caini si apoi ultimul set de molari. Dentitia de lapte este gata in jurul varstei de 3 ani.
Care sunt simptomele eruptiei dentare?
Stim pe propria piele ca putine dureri se compara cu dureri de dinti; oare sa fie la fel si la bebelusi?
Primul semn care anunta dintii de lapte este disconfortul: vei avea un bebe agitat, nemultumit, care vrea sa stea intruna la san. Sau din contra, bebe agitat da din maini si picioare atunci cand este “invitat la masa”, apuca sanul apoi il lasa si plange nemultumit.
Daca te uiti in gurita lui, iti poate atrage atentia o gingie umflata si, probabil, dureroasa. Aspectul acestei gingii inflamate poate fi rosiatic, sau zona poate aparea decolorata, daca dintisorul este foarte aproape sa erupa.
Uneori, intarirea gingiilor este asociata nu doar unui bebelus agitat, ci si cu febra de la dinti. Iar la acest capitol, opinia specialistilor si experienta mamelor sunt diferite.
Pozitia medicala oficiala este ca febra la bebelusi poate avea o multime de cauze, ceea ce este perfect adevarat. Pediatrii sustin ca temperatura la bebelusi asociata eruptiei dentare nu ar trebui sa depaseasca 38 – 38.5 grade Celsius si ca orice valoare mai mare de atat este semnul unei viroze suprapuse. Daca febra la sugari reprezinta o urgenta, la bebelusii mai mari de 6 luni ea poate fi gestionata in general acasa, conform recomandarilor medicale.
In perioada de eruptie dentara, aspectul de gingie inflamata este dublat de salivatie abundenta. Saliva se scurge pe barbie si pe haine si poate determina aparitia unei iritatii locale. Hipersalivatia poate determina la randul sau scaune moi sau o usoara diaree tranzitorie, care se remediaza rapid cu regim, in cazul bebelusilor diversificati.
Dintii de lapte se pot asocia si cu un apetit capricios, caci durerea il impiedica pe bebe sa se hraneasca. Somnul de noapte devine un chin pentru toata familia, caci bebelusul se trezeste frecvent si plange sau cere sa stea nonstop la san. Vestea buna este ca aceste manifestari acute de disconfort tin doar cateva zile, pana cand dintele reuseste sa sparga complet gingia si sa iasa la suprafata.
Eruptia dentara – cat dureaza?
Drumul unui dintisor din osul maxilarului pana la suprafata gingiei este unul lung si lent. Din fericire, disconfortul asociat nu este la fel de puternic in toata aceasta perioada.
Cand vine vorba despre incisivi, de cele mai multe ori ei apar cu disconfort minim; multe mame spun ca primul dintisor a fost mai degraba o surpriza. La polul opus se afla molarii, care au o suprafata mai mare; nu de putine ori se observa, inainte de eruptia lor, cate un mic chist dentar hemoragic aparut ca urmare a spargerii unui vas de sange.
Eruptia caninilor se pare ca este de asemenea mai dureroasa, caci forma lor prismatica ii face sa isi gaseasca loc mai greu prin gingie, iar radacinile lor sunt cele mai lungi si mai puternice.
Cum il pot ajuta pe bebe sa depaseasca mai usor aceasta perioada?
Multi parinti isi intreaba medicii despre un eventual tratament pentru gingii inflamate si dureroase, dar din pacate nu exista un panaceu in aceasta situatie.
Pediatrii ii incurajeaza pe parinti sa apeleze la jucariile pentru dentitie; daca sunt tinute la frigider in prealabil, ele reduc durerea locala. O inghetata facuta din lapte matern poate alina un bebelus care nu a inceput inca diversificarea; la un copil mai mare, covrigii uscati sau bucatelele de morcov pot masa gingia si reduce durerea.
In cazul in care bebe face febra, sau daca nu se poate odihni noaptea, ii poti administra o doza de paracetamol sau ibuprofen, adaptata varstei si greutatii. Nu e bine sa exagerezi cu medicamentele insa, caci au toxicitate pentru ficat.
Unele mamici au reusit sa gaseasca alinare pentru puii lor in remediile homeopate disponibile in farmacii. Osanit este unul dintre produsele cele mai recomandate; Chamomilla CH9 este o alta varianta.
Exista pe piata si geluri pe baza de anestezic, care se maseaza pe gingia bebelusului. Medicii au pareri impartite legate de eficienta si de eventualele riscuri; la unii bebelusi ele nu sunt de ajutor, iar riscul de supradozare este mare. Administrarea unei doze prea mari este periculoasa pentru functia cardiaca, iar amortirea limbutei afecteaza capacitatea micutului de a suge si a inghiti corect, ceea ce il poate expune la alte complicatii.
Accesul liber la san, cand si cat doreste copilul, este de mare ajutor in depasirea acestor perioade.
Ingrijirea dintisorilor
De multe ori parintii trec cu vederea igiena orala atunci cand dintisorii abia erup, dar medicii stomatologi sustin ca aceasta este o greseala. Exista periute de dinti speciale pentru bebelusi, pasta de dinti adecvata celor mici care nu stiu sa clateasca gurita si sa scuipe, iar sfatul pediatrilor este sa le folosesti. De asemenea, poti introduce si alte reguli legate de alimentatie, cum ar fi eliminarea biberonului cu lapte pe timp de noapte sau, daca bebelusul se trezeste flamand, oferirea, dupa portia de lapte, a unei guri de apa care sa indeparteze din resturile alimentare.