Infasarea bebelusului – o metoda veche, cu aplicatii noi
Daca te uiti la filme romanesti vechi, sau in fotografiile generatiilor trecute din familie, vei observa cu siguranta bebelusii infasati pe modelul “sarmaluta”, cu mainile si picioarele strans legate pe langa corp, in imposibilitatea de a misca mai mult decat ochii din cap.
Metoda este considerata depasita astazi, cand parintii sunt incurajati sa isi lase bebelusii sa se miste liber, legarea stransa a picioarelor fiind de altfel considerata nociva pentru articulatiile soldurilor. Totusi, infasarea bebelusilor este o metoda care se practica si in prezent, e adevarat cu cateva modificari fata de varianta initiala, si care poate avea chiar unele beneficii, in anumite conditii.
In acest articol iti vom vorbi despre cum poti practica infasatul bebelusului in asa fel incat sa fie perfect sigur pentru el, care sunt avantajele pe care te poti astepta sa le obtii astfel si despre care sunt dovezile stiintifice care sustins au descurajeaza aceasta metoda.
Ce trebuie sa retii:
Toate metodele si tehnicile care se aplica in cazul bebelusilor in primul an de viata au in vedere minimizarea riscului de moarte subita la care sunt, teoretic, expusi cu totii. De aceea, este important sa ai in vedere cateva aspecte:
- bebelusul trebuie intotdeauna culcat pe spate, nu pe burta sau pe o parte;
- capul si fata bebelusului trebuie sa fie permanent descoperite;
- bebelusul nu trebuie expus la fum nici in timpul sarcinii, nici dupa nastere;
- bebelusul trebuie sa beneficieze de un loc sigur pentru somn;
- in primele 6 – 12 luni bebelusul trebuie sa aiba propriul sau loc pentru somn, in aceeasi camera cu adultul;
- bebelusul trebuie alaptat la cerere.
In ceea ce priveste infasarea bebelusului, ea este considerata o metoda sigura care poate ajuta copilul sa se linisteasca in primele luni de viata, cu conditia ca parintele sa respecte anumite reguli care tin de siguranta. Desi nu exista nici un fel de dovezi concludente ca infasarea bebelusului ar avea vreun efect protector impotriva sindromului de moarte subita a nou-nascutului, nu exista nici informatii care sa demonstreze ca ar avea efecte negative, cu conditia respectarii principiilor de siguranta.
Pe de alta parte, infasarea bebelusilor si asezarea lor pe burtica se asociaza cu un risc mult mai mare de moarte subita, si ar trebui evitata mereu.
Daca alegi sa iti infesi bebelusul, fie si ocazional, ai grija sa permiti suficient spatiu de miscare pentru expansiunea neingradita a cutiei toracice in timpul respiratiei, dar si pentru flexarea soldurilor. Intotdeauna ai grija ca micutul sa fie subtire imbracat inainte de a-l infasa, sa nu aiba febra sau vreo infectie care l-ar putea face sa faca febra.
Renunta imediat la ideea de a infasa copilul atata timp cat doarme intr-un pat in care mai exista si alte persoane. De asemenea, infasatul trebuie intrerupt de indata ce copilul da semne ca incepe sa se rostogoleasca de pe spate pe burta sau invers.
Care sunt motivele pentru care se practica infasarea bebelusilor?
Probabil ca, in trecut, infasarea era privita si ca o metoda buna de a asigura bebelusului o temperatura corporala constanta, avand in vedere resursele limitate si cresterea rapida la aceasta varsta. Ulterior insa, parintii au remarcat ca este dificil sa respecti recomandarea de a culca bebelusii pe spate, asigurandu-le totodata un somn linistit si de durata, iar infasarea parea sa reuseasca sa impace aceste doua deziderate.
Conform datelor raportate de catre cercetatori, infasatul reduce durata crizelor de plans la acei nou-nascuti care sunt descrisi ca niste copii foarte solicitanti. Ei sunt mai linistiti, dorm mai mult si mai calm, iar frecventa trezirilor bruste scade semnificativ.
Conform studiilor, infasarea micutilor nu influenteaza nici succesul alaptarii, nici durata de timp pe care o petrece bebelusul la san. Pe de alta parte, bebelusii infasati par sa aiba un raspuns diminuat la durere, lucru observat in timpul vaccinarilor sau prelevarii de sange pentru analize.
Se pare, conform rezultatelor obtinute de unele dintre echipele de cercetatori, ca micutii care dorm infasati au mai putine treziri datorate tresaritului involuntar in somn, dar au si o mai mica variabilitate a functiei cardiace, ceea ce inseamna ca inimile lor functioneaza mai regulat.
Un alt studiu, pe de alta parte, a aratat ca infasarea sugarilor care nu sunt obisnuiti cu aceasta manevra duce la reducerea numarului de tresariri spontane in somn, si implicit la o scadere a eficientei mecanismului protector care ii ajuta pe micuti sa nu “uite” sa respire. Prin urmare, concluzia acestei echipe de cercetare este ca in cazul bebelusilor care nu au fost obisnuiti de la nastere cu aceasta tehnica, infasarea poate ajunge sa creasca riscul de aparitie a sindromului mortii subite.
Probabil ca acest lucru se poate intampla mai ales la acei bebelusi care sunt foarte sensibili la schimbarile din mediu, si in cazul in care se intrunesc si restul factorilor de risc. Chiar si asa, unii dintre specialisti sustin ca parintii ar trebui sa se gandeasca bine daca doresc sa aplice aceasta tehnica si, daca raspunsul este afirmativ, sa o implementeze inca de la nastere.
Dupa varsta de 6 luni, infasarea devine periculoasa, pentru ca bebelusul este de acum capabil sa se intoarca pe burtica, iar limitarea atat de drastica a mobilitatii il impiedica sa revina la o pozitie de siguranta. Prin urmare, se recomanda ca infasarea bebelusului – daca se doreste practicarea metodei – sa inceapa imediat dupa nastere, sa fie evitata dupa varsta de 4 luni si absolut interzisa dupa implinirea a 6 luni de viata.
Tehnica de infasare stransa, cu picioarele legate drept, este asociata cu o crestere a incidentei displaziei de sold, dislocarea unui sold sanatos fiind de asemenea intalnita. De asemenea, in cazul in care infasarea este facuta prea strans si creeaza presiune pe cusca toracica, frecventa respiratorie a bebelusilor creste. Aceasta tehnica se asociaza cu un risc crescut de pneumonie si de supraincalzire, mai ales daca si capul este acoperit, sau daca bebelusul trece printr-un episod de febra.
Infasarea bebelusilor cu greutate mica la nastere
S-a observat ca bebelusii nascuti prermatur, care au fost infasati in perioada spitalizarii, au avut o dezvoltare neuromusculara superioara celor care nu au fost infasati. Ei au manifestat mai putin stres fiziologic, o mai buna adaptare la mediu si o capacitate superioara de autoreglare. Infasarea in timpul recoltarii de sange din calcai a redus amplitudinea reactiilor bebelusilor prematuri nascuti dupa saptamana 31 de sarcina, dar nu si pe ale celor mai mici de atat.
Desi infasarea pare sa aiba atat de multe beneficii asupra dezvoltarii acestor bebelusi atat de sensibili, ea nu ar trebui sa interfereze cu perioadele de contact direct piele pe piele. Ingrijirea de tip cangur (Kangaroo mother care) reduce mortalitatea si morbiditatea, imbunatateste atasarea la san si creste succesul alaptarii la aceasta categorie de copii.
In cazul micutilor care se nasc prea devreme sau intr-o stare prea fragila ca sa poata fi infasati, odata ce acestia s-au recuperat suficient, se poate apela la infasare, pentru beneficiile pe care le are aceasta pentru prematuri. E bine ca metoda sa fie aplicata cu ceva timp inainte de externare, pentru ca parintii sa aiba ocazia sa se obisnuiasca cu o tehnica corecta, iar personalul medical sa aiba ocazia sa monitorizeze atent bebelusul infasat.
Infasarea bebelusilor cu probleme de sold
Datele existente in literatura de specialitate demonstreaza ca metoda de infasare cu picioarele drepte, legate strans, se asociaza cu o crestere a ratei de displazie si dislocare de sold. In cazul in care ecografia de sold a relevat existenta unei probleme, parintii ar trebui sa apeleze la ajutorul unui specialist care sa le ofere consultanta adecvata pentru a nu agrava problema.
Chiar si in cazul copiilor sanatosi, se recomanda folosirea unei tehnici de infasare care le lasa piciorusele libere, in asa fel incat sa poata adopta pozitia “broscuta”, si sa rezerve limitarea mai drastica a miscarilor pentru manute.
Tehnici de infasare
Exista mai multe metode de infasare a bebelusilor, in functie de preferintele parintilor, de traditia si obiceiurile din zona, insa probabil ca cel mai important criteriu ar trebui sa tina cont de sanatatea bebelusului, de varsta si etapa de dezvoltare in care se afla.
In primele 3 luni de viata, cel mai mare “inamic” al somnului copilului este asa-numitul reflex Moro, care produce acele tresariri puternice, care il trezesc pe copil. Este un mecanism de adaptare si de supravietuire pe care nu trebuie sa incerci sa il elimini, caci este suficient sa ii micsorezi impactul asupra copilului.
Pentru micutii cu varsta de pana in 3 luni, cea mai potriviuta tehnica de infasare este cea care limiteaza miscarile manutelor si lasa piciorusele libere, in asa fel incat sa se poata indoi de la nivelul soldurilor, cu genunchii indoiti si indepartati.
Dupa 3 luni, reflexul Moro se diminueaza pana la disparitie, astfel incat poti lasa manutele libere, pentru explorare si pentru ca micutul sa invete, la o adica, sa se aline si singur. Este varsta la care bebelusii descopera ca manutele lor pot apuca, dar si ca suptul degetelului este linistitor. In schimb, miscarea picioarelor poate fi in continuare limitata.
Insistam ca, in functie de dezvoltarea copilului, insa cel mai tarziu la varsta de 6 luni, infasarea ar trebui eliminata din rutina voastra si inlocuita cu un simplu sac de dormit adecvat varstei.
Ai nevoie de accesorii speciale pentru infasat?
Multi parinti care vor sa adopte tehnica infasarii bebelusului se intreaba de ce accesorii au nevoie pentru a face asta. Desigur, exista pe piata o serie de produse pe care le poti considera utile: comode, masute, saltelute sau masute de infasat, totusi nu uita ca, pentru aceasta manevra, poti folosi foarte bine acelasi loc pe care il utilizezi si pentru schimbat scutece.
Ce ti-ar fi mai de folos este un sistem de infasat bebelusi. Poate fi vorba despre o paturica de infasat pe bebe sau despre scutece de infasat, sau chiar despre acele produse speciale de pe piata, gandite tocmai pentru ca manevra sa se realizeze in deplina siguranta pentru cei mici. Avantajul acestor produse speciale este acela ca sunt croite in asa fel incat sa nu existe riscul ca bucati libere de laterial sa ajunga pe fata sugarului si sa nu il mai lase sa respire.
Reguli de baza pentru infasarea bebelusului
Dupa cum am vazut deja, infasarea poate fi un obicei care sa iti usureze mult viata ca parinte, ajutandu-l pe bebelus sa se linisteasca si sa doarma mai bine. Existam insa, o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti pentru ca micutul sa fie in deplina siguranta si sa nu il expui, inconstient, unor riscuri importante.
Daca intentionezi sa iti infesi copilul, fa-o imediat din primele zile de viata sau de cand starea sa medicala o permite. Dupa cum ai vazut, implementarea tarzie a acestui obicei poate creste riscurile de sindrom al mortii subite.
In cazul in care intentionezi sa folosesti infasarea ca pe o metoda de calmare a bebelusului, incepe sa faci asta de la somnurile scurte de peste zi, nu direct in timpul somnului de noapte. Infasarea micsoreaza raspunsul sistemului nervos la stimuli si poate fi, in unele situatii, periculoasa.
Infasat sau nu, bebelusul trebuie sa fie culcat pe spate, cu picioarele atingand picioarele patului, ca sa nu aiba loc sa alunece sub materialul textil.
Infasarea trebuie sa fie facuta in asa fel incat, oricat s-ar foi bebelusul, sa nu existe riscul ca fata sa ii fie acoperita.
In patut nu trebuie sa existe nici un fel de obiecte care ar putea ajunge sa acopere fata copilului: cearceafuri libere si mobile, jucarii de plus, pernute, paturele sau alte asemenea accesorii.
Materialul in care este infasat bebelusul trebuie sa fie cat mai usor si mai subtire: un strat de bumbac este probabil cel mai potrivit, caci materialele mai groase au un risc crescut de supraincalzire.
Infasarea trebuie facuta ferm, dar nu strans. Picioarele trebuie sa se poata misca liber, dar materialul trebuie sa fie suficient de bine strunit incat sa nu se transforme intr-un pericol pentru copil .
Ai mare grija ca bebelusul sa nu fie prea gros imbracat. In sezonul cald, un body subtire cu maneca scurta este suficient.
Bebelusii care dorm in acelasi pat cu adultul nu ar trebui sa fie niciodata infasati.
Adapteaza modul de infasare la varsta bebelusului.
Renunta la a mai infasa copilul atunci cand acesta da semne ca devine capabil sa se rostogoleasca singur.
Tu ti-ai infasat bebelusul? Ce tehnica ai adoptat? A avut efecte infasarea, in linistirea micutului tau?