Ai asteptat atat de mult momentul cand te vei uita pentru prima data in ochii bebelusului tau si vei vedea intreg universul scufundat in ei! Si totusi…. Ce culoare are universul? Exista vreo metoda de a prevedea asta inca inainte de nastere?
Orice parinte se intreaba: cum va arata copilul meu? Va avea gropitele din obraji ale lui mami, sau nasul indraznet al lui tati? Oare va fi norocos sa mosteneasca constitutia supla a bunicii, sau ochii albastri ai bunicului?
La ce ne referim cand vorbim despre culoarea ochilor?
Culoarea ochilor este determinata de aspectul pe care il are irisul. Irisul este un strat muscular care inconjoara pupila, centrul negru al ochiului. Irisul controleaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi, iar culoarea sa poate varia de la un albastru foarte deschis, pana la un maro foarte inchis. Insa culoarea ochilor se schimba in cursul primului an de viata.
Cand se schimba culoarea ochilor la bebelusi si de ce?
Dupa cum am vazut, culoarea se observa la nivel de iris, ochi de bebelusi avand toti, in primele zile de viata, o nuanta cenusiu inchis, aproape albastra. Explicatia este simpla: culoarea ochilor si a pielii este data de melanina, dar melanocitele secreta melanina doar dupa expunerea la lumina. Pe masura ce bebelusul este expus la lumina, si culoarea ochilor i se va modifica.
Daca melanocitele secreta o cantitate redusa de melanina, bebelusul va avea ochi albastri. In cazul in care cantitatea de melanina este un pic mai mare, micutul va avea ochi verzi sau caprui. Ochii caprui apar cel mai frecvent si sunt rezultatul unei cantitati mari de melanina; acestia raman caprui pentru tot restul vietii, in timp ce intre ochii albastri si cei verzi se mai pot observa tranzitii discrete.
Culoare ochi bebelusi – cand se stabileste nuanta definitiva?
Bebelusii se nasc cu ochi gri albastrui, dar nuanta acestora se schimba in timp. Dureaza aproximativ un an pana cand melanocitele isi “termina” treaba, astfel incat sa afli care este culoarea definitiva a ochilor oricaror bebelusi frumosi, dar in general, incepand cu varsta de 6 luni, parintii isi cam pot da seama daca cel mic va avea ochi albastri ca cerul sau caprui.
Se poate prezice ce culoare vor avea ochii copilului meu?
Cand vine vorba despre culoarea ochilor, genetica isi spune cuvantul. De fapt, este chiar simplu sa “calculezi” daca ai sanse sa faci baieti cu ochi albastri sau negri ca taciunele.
Toate culorile ochilor sunt determinate de genele amplasate pe un singur cromozom. Este vorba despre doua gene: una care determina cantitatea de melanina din iris si a doua care regleaza activitatea melanocitelor.
Desi nu e suficient sa iei in calcul ce culori de ochi aveti tu si partenerul, aceasta informatie te poate ajuta sa itii cam dai seama care va fi culoarea ochilor la bebelusi. De pilda, daca amandoi aveti ochi albastri, exista o sansa foarte mare ca si copilul sa aiba ochi albastri.
Daca ambii parinti au ochi caprui, cel mai probabil culoarea ochilor la bebelusi va fi tot capruie. Dar daca unul dintre bunici are ochi albastri, sansele ca micutul sa aiba ochi albastri cresc un pic.
Daca un parinte are ochi albastri si unul are ochi caprui, culoarea ochilor bebelusului va ramane o surpriza, caci sansele sunt 50% in ambele directii.
Se poate ca un copil sa aiba ochi de culori diferite?
Despre oamenii care au ochi de culori diferite se spune ca sunt ceacari. In termeni medicali, asta se numeste heterocromie si este un fenomen rar in randul oamenilor. Heterocromia poate fi congenitala – din nastere – sau dobandita. In cazul in care bebelusul se naste cu ochii de culori diferite, e bine sa fie consultat de un medic oftalmolog si de un medic genetician cat mai curand, pentru a se elimina ipoteza unor posibile boli genetice rare.
In unele cazuri, heterocromia impune un tratament care se adreseaza cauzei. Alteori, nu e nevoie de nici o interventie – in acest caz heterocromia este considerata benigna – fara vreun impact asupra calitatii vietii sau a sanatatii copilului in cauza.
Care este culoarea de ochi cea mai frecvent intalnita?
Conform statisticilor, aproximativ 79% din populatia Globului are ochi caprui. Despre persoanele cu ochi albastri se considera ca ele reprezinta aproximativ 8% din populatia de azi. De altfel, ochii albastri au aparut ca urmare a unei mutatii genetice despre care se crede ca ar fi avut loc cu aproximativ 10.000 de ani in urma.
Ochii caprui – verzui apar la aproximativ 5% din populatie, in timp ce ochii verzi se intalnesc la doar 2% dintre oameni. Restul procentelor pana la 100% includ ochii de culoare gri si cei rosiatici, intalniti la persoanele cu albinism.
Culoarea ochilor are legatura cu acuitatea vizuala?
Nu, nu exista nici o legatura intre culoarea ochilor si calitatea vederii unei persoane. Desigur, excludem situatia in care un traumatism determina opacifierea corneei, de pilda, iar ochiul respectiv apare cenusiu.
Exista teste de screening legate de vederea bebelusilor?
Vederea nou-nascutului si a bebelusului poate fi evaluata prin unele metode simple, chiar inainte ca acestia sa se poata exprima verbal. De pilda, medicul poate evalua daca sugarul raspunde la stimuli luminosi: un copil sanatos va clipi ca raspuns la o lumina intensa.
Raspunsul pupilar este un alt element care poate fi evaluat chiar si la sugari. Expusa la o lumina puternica, pupila ar trebui sa se micsoreze.
Abilitatea de a urmari cu privirea poate fi verificata la bebelusi dupa varsta de minim 3 luni. Este cel mai frecvent test legat de acuitatea vizuala: capacitatea acestora de a urmari cu privirea o jucarie.
Potentialul vizual evocat presupune atasarea bebelusului la un monitor prin intermediul unor senzori plasati in regiunea capului. Acest monitor masoara raspunsul electric al creierului in fata unei alternante de imagini. Testul nu este unui invaziv, bebelusul poate sta cuminte in baby nest in timpul efectuarii acestuia.