Inghetata si copiii – intre mit si realitate
Iti amintesti de copilarie, cand primeai inghetata o data pe luna si atunci ti se spunea sa o mananci incet, ca sa nu faci rosu in gat? Inca mai crezi aceste bazaconii?
Inghetata este, dintotdeauna, unul dintre cele mai iubite deserturi din lume. Totusi, multi parinti sunt relativ reticenti atunci cand vine vorba sa le ofere inghetata copiilor lor si fie o fac rar, fie cu nenumarate restrictii, fie o considera potrivita doar in sezonul cald. In continuare, am decis sa iti prezentam cele mai frecvent intalnite convingeri legate de inghetata si sa discutam cat de reale sunt.
Contents
Inghetata se mananca numai vara
Fals. Inghetata se poate manca in deplina siguranta pe tot parcursul anului. Desigur, e putin probabil sa ai chef de un cornet savuros de inghetata in timp ce inoti prin nameti, dar odata ce ai ajuns in caldura propriului camin, poti da iama in cutia cu sortimentul preferat din congelator.
Fiind un desert racoros, inghetata este cu adevarat ocolita in momentele in care esti deja expus la frig. O alta piedica in calea placerii tale de a manca inghetata este legata de aprovizionarea magazinelor: vei constata cu dezamagire ca stocurile sunt mult mai mici si mai putin variate in sezonul rece.
Daca mananci inghetata faci rosu in gat
Fals. Stim, ai auzit asta de un milion de ori cand erai copil, dar chiar nu e adevarat. Rosul in gat, celebru de acum, este denumit, in termeni medicali, amigdalita, faringita sau faringo-amigdalita, in functie de cat de extins este. Intotdeauna el este declansat de un microorganism patogen, care in marea majoritate a cazurilor este reprezentat de un virus.
Rareori, in anumite situatii specifice, rosul in gat este provocat de o bacterie; in acest caz, aspectul gatului este caracteristic, disconfortul este remarcabil, iar starea generala a copilului este profund modificata, partial din cauza febrei mari.
Unii parinti vin si spun ca ai lor copii fac garantat rosu in gat daca mananca inghetata. Ca asta se intampla de fiecare data cand primesc acest gen de desert. Si ca e imposibil sa fie vorba despre o coincidenta.
Si le dam dreptate.
Exista persoane care au o sensibilitate aparte, sau al caror sistem imunitar este ceva mai putin antrenat sa faca fata agresiunilor. Inghetata este, evident, rece, si in unele cazuri – foarte rare – scaderea temperaturii locale poate favoriza grefarea unui virus slab patogen, care altminteri probabil ca ar fi trecut neobservat.
Dar marea majoritate a oamenilor, indiferent de varsta, pot manca inghetata fara absolut nici o grija….decat, poate, pentru silueta.
Inghetata este nesanatoasa
Partial adevarat. Nu ne vom apuca sa comparam acum inghetata cu alcoolul, tutunul sau chimicalele din mezelurile de proasta calitate, insa trebuie sa recunoastem ca multe dintre retele din comert sunt departe de a fi 100% naturale, ba mai contin si o multime de zahar. Nu e cazul de ingrijorare daca vorbim despre copii, dar inghetata are in general si un continut mare de grasimi, care nu e neaparat benefic adultilor.
Realitatea este ca, in doze mici, inghetata nu te va otravi sau imbolnavi.
Daca insa ai o alimentatie super corecta si mega sanatoasa, si daca doresti sa excluzi complet ingredientele dubioase, ne temem ca solutia este simpla si clara: inghetata de casa. O poti face cu sau fara aparat de inghetata special; gasesti o multime de retete pe internet. Printre cele mai iubite sortimente se numara inghetata de zmeura, inghetata de pepene galben si inghetata de ciocolata, dar exista o multime de alte variante.
In cazul in care doresti sa prepari o inghetata dietetica, iti recomandam retetele care contin exclusiv fructe.
Inghetata e pentru copii.
Partial adevarat. Inghetata este SI pentru copii. De fapt, inghetata este pentru toata lumea care o iubeste, si e cam greu sa iti ramana indiferenta… O poti consuma la orice varsta, cu atentie la cantitati.
Inghetata nu e buna pentru copiii mici.
Fals. Inghetata este pe lista remediilor pentru eruptia dentara. Desigur , nu ne referim la inghetata din comert, plina de zahar si cu diversi coloranti dubiosi, ci la o delicioasa inghetata preparata in casa, din banana congelata de pilda, din banana cu lapte, banana si portocala sau diverse combinatii de fructe.
Da, i-o poti oferi si bebelusului. Da, e o idee buna, caci de multe ori rezistenta organismului tine si de felul in care a fost acesta obisnuit de mic.
Inghetata te face sa te simti mai bine.
Mai ca ai zice ca e o legenda, dar se pare ca e chiar adevarat. In multe tari, imediat dupa o interventie chirurgicala, sau in perioada de recuperare dupa un tratament complicat, in convalescenta dupa boala, copiilor li se ofera inghetata pentru a-i ajuta sa se simta ceva mai bine.
De fapt, o echipa implicata in cercetarea neurostiintei din cadrul Institutului de Psihiatrie din Londra a monitorizat creierul persoanelor in timp ce mancau inghetata si au observat ca aceasta are un impact direct si nemijlocit asupra unei zone din creier care se activeaza atunci cand oamenii se simt bine. Asa ca s-ar putea ca filmele cu domnisoare plangacioase dupa cate o despartire, care isi petrec serile acasa cu cate o galeata de inghetata in brate, sa aiba un sambure de adevar.
Inghetata se mananca numai dupa ce s-a topit un pic
Fals. Inghetata se mananca exact asa cum iti place tie. Unele persoane o prefera cat se poate de congelata, in timp ce altele iubesc consistenta cremoasa pe care o capata cand incepe sa se dezghete.
Nu, nu faci nici rosu in gat, nici pneumonie, daca o mananci perfect congelata.
Inghetata se mananca incet.
Fals. Inghetata se mananca exact asa cum ai chef. Daca iubesti inghetata foarte rece, evident te vei grabi sa o consumi astfel. Daca o preferi pe jumatate topita, vei astepta tacticos sa se inmoaie pana la consistenta dorita.
Nu ne-am razgandit, tot nu te vei imbolnavi de la ea. Cel putin nu de rosu in gat…