Ai auzit de metoda Montessori si ti s-a parut interesant conceptul, dar ai vrea sa afli mai multe despre el? Ai ajuns la locul potrivit; iata care sunt cele mai importante principii pe care le respecta aceasta.
Maria Montessori a fost un medic si un pedagog italian cunoscut pentru metodele de educatie pe care le-a promovat si aplicat toata viata. Metoda Montessori porneste de la observatia ca de la varste fragede, copiii sunt interesati de aspectele practice ale vietii si ca, intr-un mediu favorabil, copiii au o tendinta naturala catre auto-disciplina. In acest articol, ai ocazia sa descoperi mai multe informatii despre principiile acestei metode si despre modul in care este ea aplicata in prezent.
Care sunt principiile de baza ale metodei Montessori?
Pedagogia Montessori este o metoda centrata pe copil, care se bazeaza pe activitati initiate si conduse de catre copii, in grupe cu varste variate, supravegheate de profesori care incurajeaza independenta.
Educatia Montessori porneste de la ideea ca orice copil invata mai bine si mai usor atunci cand i se permite sa aleaga care este subiectul sau de interes. Aceasta filozofie este pastrata si azi in orice gradinita Montessori. De altfel, o sala de clasa Montessori arata altfel decat cum ti-ai imagina, ea incluzand obligatoriu o serie de elemente:
- Zone diferite pentru activitati diferite, dintre care copiii pot alege acele activitati Montessori care li se par atractive la un anumit moment dat;
- Profesori mult mai mobili, care se muta de la un grup de copii la altul, urmarind cum sunt folosite orice materiale Montessori, mai degraba decat sa isi asume rolul (si locul) din fata clasei;
- Atentie acordata elevului ca intreg, luandu-se in calcul nu doar dezvoltarea intelectuala, ci si pe cea sociala, emotionala si fizica.
Care sunt avantajele metodei Montessori?
Evident ca daca studiezi prezentarile pe care le face orice unitate de invatamant Montessori, gradinita sau scoala, vei gasi numai cuvinte de lauda; care sunt insa, concret, avantajele pe care le implica aceasta metoda?
- Se pune accentul pe invatare independenta prin metode practice. Armonia Montessori este evidentiata prin crearea unui mediu aerisit si accesibil; aici trebuie sa existe materiale care sa ii ajute pe copii sa inteleaga un vocabular tot mai complex si sa descopere idei abstracte prin utilizarea unor obiecte concrete. Copiilor li se permite sa lucreze, sa se dezvolte si sa invete in ritmul propriu; ei sunt expusi unor lectii, activitati si materiale care ii ajuta sa isi dezvolte propriul set de abilitati.
- Se incurajeaza interactiunea sociala. Poate ca ai vazut si tu cum, uneori, copiii observa fascinati ceea ce fac alti copii. Metoda Montessori foloseste aceasta inclinatie naturala grupand copii de varste diferite intr-un acelasi mediu de invatare. Aceasta alegere stimuleaza o crestere naturala care nu ar avea loc intr-o clasa cu copii de aceeasi varsta.
- Independenta este extrem de importanta. Metodele Montessori sunt esentiale pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial. O mare parte a sistemului de invatare se desfasoara individual, ceea ce ii ajuta pe copii sa castige independenta si incredere in propriile abilitati mult mai repede decat in sistemul scolar clasic.
- Este cultivata pasiunea pentru invatare. Poate ca cel mai important impact al metodei Montessori are legatura cu faptul ca acesti elevi isi pastreaza curiozitatea fata de lumea in care traiesc; pentru ei, invatarea este o activitate placuta, care se desfasoara de-a lungul intregii vieti, nu o povara care se incheie odata cu sunetul clopotelului.
- Copiii cu nevoi speciale sunt mai bine integrati. Avand in vedere ca studiile sunt grupate pe intervale de cate 3 ani, copiii au timp sa invete in propriul ritm. Aceasta libertate face ca si copiii cu nevoi speciale sa reuseasca sa se integreze, caci nu exista acelasi mediu concurential ca in sistemul clasic. Filozofia Montessori, care ghideaza intregul proces in functie de abilitatile si semnalele copilului, face ca educatorul Montessori sa adapteze lucrul individual, la fiecare dintre elevi.
Care sunt dezavantajele metodei Montessori?
Nu toti cei care experimenteaza metoda Montessori sunt incantati de ce presupune aceasta. Unii parinti nu reusesc sa accepte modelul cultural propus, in timp ce modul de lucru particular al educatorilor se poate sa nu rezoneze cu stilul familiei. Principalele dezavantaje aduse in discutie sunt:
- Costurile ridicate. Metoda Montessori presupune folosirea de materiale educative durabile, de calitate excelenta, si o specializare aparte a educatorilor. Prin urmare, este dificil sa mentii taxe reduse, cand ai cheltuieli mari.
- Nu e accesibila oricui. Desi ideea contravine flagrant conceptiei initiatoarei sale, in prezent metoda li se adreseaza celor privilegiati, din clasele sociale superioare, ceea ce reduce semnificativ ideea de diversitate mentionata anterior.
- Curicula este foarte relaxata, mult mai putin structurata decat cea din invatamantul clasic. Educatorul si asistentul sunt responsabili ca fiecare copil sa progreseze, chiar daca in ritmul sau propriu. Este o idee interesanta, dar care poate genera “victime colaterale”. Nu sunt rare situatiile in care un copil descopera ca este excelent pregatit la subiectele umane (limbi straine, arta, sociologie etc), dar are competente reduse in ceea ce priveste matematica sau stiintele.
- Independenta e importanta, dar nu e cel mai important lucru. Iar in viata reala de adult, cand vine vorba sa iti gasesti un job, situatia nu este intotdeauna ideala. Copilul este pregatit pentru mentalitatea antreprenorului, dar s-ar putea sa nu fie capabil sa colaboreze ca parte a unei echipe, sau in cazul unei autoritati rigide. Pe lista de prioritati ale metodei Montessori, colaborarea nu ocupa un loc prea important.
- Structura deschisa a metodei Montessori nu e potrivita pentru toti copiii. In general, orice copil are nevoie de un pic de structura si de o rutina. Unii copii gasesc confort in modul clasic in care sunt asezate pupitrele intr-o clasa, astfel ca stilul caracteristic al unei clase Montessori s-ar putea sa fie deja prea mult pentru ei. Nu e un obstacol insurmontabil, iar structura clasica a clasei traditionale, desi ofera mai putina libertate, vine la pachet cu sentimentul de siguranta si cu o rutina confortabila pentru unii copii.
Metoda Montessori ii este potrivita copilului tau?
Este o intrebare la care numai tu poti raspunde. Daca prima vizita intr-o sala de clasa, cu mobilierul miniatural, rafturi la inaltimea celor mici, masa de lucru reglabila, fotoliu pentru copii si o multime de jucarii simple inspirate din viata reala te incanta, poate merita sa ii dai o sansa si sa descoperi cum functioneaza acest sistem pentru voi.