Cu siguranta este frustrant atunci cand un bebelus care incepuse sa doarma mai bine noaptea, sau macar sa aiba un program de somn, o ia de la capat cu trezirile frecvente. E foarte posibil sa lupti cu regresia somnului – un fenomen normal care se va estompa cu timpul si cu cateva trucuri.
Toate prietenele te invidiau pentru cat doarme micutul tau, iar acum acesta si-a reluat trezirile frecvente in miez de noapte? Sau poate ca somnul de noapte este, inca, decent, dar pierzi mai mult de o ora incercand sa il adormi seara? Este foarte posibil sa te confrunti cu o problema pe care specialistii o numesc regresia somnului la bebelusi. Descopera ce inseamna asta, cat dureaza o astfel de perioada si ce poti face ca sa o depasesti mai repede.
Ce este regresia somnului?
Regresia somnului este o perioada de timp in care bebelusul sau copilul mic, care aveau un somn linistit si regulat, reincep sa se trezeasca noaptea, sa isi scurteze somnul de peste zi sau sa sara cu totul somnul de zi, fara nici un motiv evident.
O astfel de regresie poate dura, conform unora dintre specialisti, 2 – 4 saptamani; altii sunt mai putin optimisti si ii estimeaza durata la 3 – 6 saptamani. Iar parintii care se confrunta cu asta spun ca evenimentul e cu atat mai neplacut, cu cat abia reusisera sa se obisnuiasca sa se odihneasca ceva mai bine.
Regresia somnului – cand se intampla?
Fiecare bebelus este diferit, asa ca ceea ce i se intampla prietenei tale, mama si ea, e posibil sa nu se intample si in cazul tau. Totusi, statistic vorbind, majoritatea bebelusilor trec prin astfel de episoade la aceleasi varste.
Regresia somnului la 4 luni
Bebelusul, la 3 luni, incepe sa renunte la tiparele lui de somn de nou-nascut si sa se apropie de tiparele somnului de adult. Ce inseamna asta? Inseamna ca etapele somnului incep sa se alterneze – somn profund si somn superficial, iar bebelusul se foieste, se trezeste si trebuie sa readoarma si asa mai departe.
Asadar, regresia somnului la 4 luni este un fel de etapa care se intinde de multe ori de pe la 3 pana spre 5 luni. Este o perioada in care copilul invata sa doarma si sa readoarma, de aceea e foarte important ce asocieri de somn ii creezi un bebe la 4 luni.
Specialistii considera ca regresia de somn care se intampla acum este semnul caracteristic unui salt mental foarte important: sistemul nervos al copilului s-a mai maturizat si incepe sa functioneze din ce in ce mai asemanator unui adult – chiar daca mai sunt multe schimbari prin care va mai trebui sa treaca.
Regresia somnului la 6 luni
Bebe de 5 luni abia incepuse sa doarma mai bine si mai linistit, si iata: de somnul tau de noapte iar se alege praful. Sa fie un puseu de crestere? Sa fie alte salturi mentale? Sa fie altceva?
Unii specialisti sustin ca la varsta de 6 luni nu discutam despre o regresie propriu-zisa, pentru simplul fapt ca nu prea exista un interval de 3 – 5 saptamani in care sa se manifeste problemele discutate.
Mai degraba putem vorbi despre niste foarte importante salturi mentale. Sa nu uitam ca acum incepe diversificarea; tot acum, majoritatea bebelusilor deprind statul in sezut. Este momentul primilor dintisori: chiar daca nu ii vezi inca in gingie, sau daca au aparut deja primii incisivi, dintii cresc si cauzeaza disconfort.
Faptul ca la 6 luni nu e propriu-zis o regresie a somnului nu te va ajuta prea mult, caci schimbarile care se apropie nu te vor lasa sa dormi prea mult.
Regresia somnului la 8 luni
Un bebe de 8 luni trece printr-o etapa foarte importanta de dezvoltare: alimentatia sa este din ce in ce mai variata, iar motricitatea sa ii permite sa devina din ce in ce mai independent.
E posibil sa observi schimbari legate de somn la bebe 7 luni; depinde foarte mult de dezvoltarea motorie a celui mic. De la aceasta varsta se manifesta achizitii care ii solicita foarte mult sistemul nervos: mersul de-a busilea, ridicatul in picioare, mersul tinandu-se de mobilier.
Dar asta nu e tot; bebe la 8 luni este expus limbajului, pe care il inregistreaza cu mult mai mult interes. Chiar daca nu reuseste inca sa vorbeasca, el absoarbe informatia ca un burete, iar creierul sau este permanent solicitat. Asa ca s-ar putea sa te “bucuri” de un bebe treaz, mofturos si nervos.
Regresia somnului la 9 si la 10 luni
Regresia somnului la 9 luni este o continuare a celei incepute la 8 luni. Iar bebe la 10 luni reuseste adesea sa se ridice in picioare singur in patut, inclusiv in somn, ceea ce complica mult lucrurile. Adauga la asta si anxietatea de separare, care e in plina manifestare in aceasta perioada.
Cum depasesti perioada regresiilor la somn?
Poate ca iti amintesti cum te intrebai, cand aveai un bebe de 6 saptamani, cat ar trebui acesta sa doarma. Acum pare doar o amintire; parca dormi si mai putin.
Nu ezita sa ii oferi mai multe mese. Puseele de crestere sunt adesea motive partiale pentru regresia de somn, asadar mesele suplimentare nu au ce sa strice. Pe de alta parte, degeaba te raportezi la cat doarme un bebe de 2 luni atunci cand te plangi de bebelusul tau care are peste 6 luni, vremurile respective nu se mai intorc.
Pot sa ii dau un supliment de melatonina pentru somn? Nu e cazul; in schimb poti apela la o rutina de somn care sa incurajeze relaxarea. Renunta la ideea de a face compromisuri in ceea ce priveste obiceiurile de culcare; asocierile de somn nepotrivite nu sunt sustenabile si iti vor da si mai multe batai de cap mai tarziu.
Uneori, te intrebi cat dorm bebelusii pentru ca micutul tau pare sa nu doarma mai deloc. Se poate intampla ca lipsa de somn sa devina cronica; un bebe foarte obosit va adormi mai greu si se va trezi mai devreme. Nu ezita sa schimbi rutina de seara si sa il culci mai devreme, ca sa ii dai ocazia sa recupereze cate ceva din somnul pierdut.
Nu subestima eficienta pe care o poate avea o repriza de zgomot alb. Chiar daca e mai eficient la nou-nascuti, el are calitati “somnifere” si mai tarziu.
Ai grija la patutul bebelusului; avand in vedere mobilitatea crescuta, e cu atat mai important sa elimini pernute, paturele, cearceafuri care nu sunt bine fixate si orice alte textile. Nici jucariile de plus nu sunt o idee grozava, mai ales cele de dimensiuni mari; bebe le poate folosi ca trepte ca sa sara din pat.