Vaccinul salveaza vieti! Insa ingrijorarea mamelor care merg cu bebelusul la primul sau vaccin (in afara celui din maternitate) este de inteles, avand in vedere toate informatiile care se rostogolesc pe retelele de socializare. Iata ce contine vaccinul administrat la 2 luni, impotriva caror boli ofera protectie si care sunt cele mai frecvente reactii adverse care pot aparea.
Atunci cand vine vorba despre vaccin la 2 luni, mamicile sunt in mod special ingrijorate: nu e prea mic copilul? Nu sunt prea multe boli incluse in vaccin? La ce reactii ma pot astepta? Acest articol isi propune sa ofere informatii concrete, din surse oficiale, in legatura cu vaccinul de 2 luni la bebelusi.
Cine poate primi vaccinul?
Pot fi imunizati toti bebelusii nascuti sanatosi, care sunt intr-o stare buna de sanatate si nu sufera de o boala acuta. Daca bebe s-a nascut la termen, nu face febra, nu are diaree sau varsaturi, este activ, mananca bine, nu exista nici un motiv sa amani administrarea vaccinului.
In cazul bebelusilor suspectati de alergii si al celor care provin din familii cu istoric de boli autoimune, se recomanda consultarea medicului pediatru si al specialistului imunolog inainte de programarea vaccinului.
Impotriva caror boli protejeaza vaccinul de la 2 luni?
Vaccinul care se administreaza la varsta de 2 luni face parte din schema nationala de vaccinare si este gratuit. Schema de vaccinare face parte din strategia nationala de prevenire a bolilor infecto-contagioase si este stabilita la nivelul fiecarei tari in parte. Desi nu se poate discuta (inca) despre vaccinuri obligatorii in Romania, trebuie sa stii ca bolile impotriva carora protejeaza acestea cauzau in trecut o mortalitate extrem de ridicata in randul copilului.
La doua luni, bebelusului i se administreaza un vaccin hexavalent; denumirea sa poate varia in functie de producator, in prezent in schema nationala de vaccinare fiind inclus, gratuit, vaccinul Hexacima. El protejeaza impotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si infectiei cu Haemophilus influenzae. In plus, la varsta de 2 luni se administreaza gratuit si vaccinul antipneumococic conjugat.
VHB este componenta vaccinala impotriva hepatitei B. bebelusul tau a primit deja o doza din acest vaccin atunci cand se afla in maternitate.
Vaccin DTP facem si noi, adultii, periodic, atunci cand calatorim intr-o zona cu risc sau cand suntem in pericol sa ne fi infectat cu spori ai bacilului tetanic. El contine 3 componente: vaccin antitetanos, vaccin pentru tuse convulsiva si componenta care previne difterie si simptome grave asociate.
Componenta impotriva poliomielitei (IPV) este reprezentata, de data aceasta, de virus inactiv: nu mai exista nici un risc ca bebelusul sa se imbolnaveasca, asa cum se intampla odinioara la unii copii in cazul vaccinului atentuat, pe fond de imunitate scazuta si din cauze doar partial cunoscute.
In sfarsit, componenta Hib protejeaza impotriva hemoinfluenzei cu virus de tip b. Mai putin cunoscuta in aceasta lista de boli, hemoinfluenza poate determina simptome de meningita, otite si pneumonii.
Vaccinul pneumococic e mai nou; e suficient de sigur?
De fapt, pe lista cu vaccinurile la copii, antipneumococicul nu este deloc nou; el intra in schema de vaccinare a numeroase state europene si nu numai, de multa vreme. In Romania, a fost introdus in schema de vaccinare in anul 2017, dar era disponibil, contra cost, de multa vreme.
Administrarea sa s-a dovedit a fi in mod deosebit eficienta in a preveni complicatiile infectiilor cu pneumococi: pneumonie, meningita, otita, sinuzita si septicemie.
Ce vaccinuri optionale mai sunt disponibile?
Pe piata exista o gama larga de vaccinuri optionale, nu toate fiind insa recomandate ca vaccin la 2 luni. Astfel, ai la dispozitie:
- Vaccin rotavirus: se administreaza 3 doze in intervalul 2 – 6 luni, pentru prevenirea infectiei cu rotavirus, foarte agresiva la bebelusii mici si care determina aparitia de diaree, varsaturi si febra. Una dintre denumirile comerciale sub care il poti gasi in farmacie sau la medicul de familie este vaccin Rotarix.
- Vaccin meningococic: exista o formula care poate fi administrata incepand de la varsta de 2 luni. Se recomanda, pentru o protectie maxima, combinarea vaccinului meningococic conjugat si a vaccinului pentru serogrup B.
- Vaccin impotriva varicelei: desi este considerata o boala a copilariei, unele simptome de varicela sunt cel putin chinuitoare pentru intreaga familie, asadar multi parinti aleg, la recomandarea medicului, sa isi scuteasca juniorii de asemenea “placere”. Daca ti se pare deja ca sunt cam multe vaccinuri pentru un bebe la 4 luni sau pentru un bebe la 5 luni – punand la socoteala si rapelurile care se fac dupa hexavalent – e bine sa stii ca Varilrix se poate administra doar dupa varsta de 9 luni.
Mi-e teama de vaccin ROR
Exista o multime de mituri tesute in jurul acestui vaccin; se vorbeste despre reactii adverse ROR dintre cele mai grave, mult timp punandu-se in seama acestui vaccin si declansarea cazurilor de autism la copii. Studiile au demonstrat ca este doar o coincidenta – varsta la care se poate diagnostica o tulburare din spectrul autist si varsta la care se administreaza prima doza a vaccinului.
In ciuda presiunilor “din auzite”, incearca sa te documentezi din surse autorizate si de incredere si apoi pune in balanta rujeola si simptome pe care le poate declansa inclusiv la varste inaintate, si procentul de reactii adverse reale si grave dupa vaccinarea ROR.
Vaccinul de 2 luni – reactii adverse
Orice administrare, a oricarui medicament, poate declansa reactii adverse. Din punct de vedere medical, totusi, vaccinul de 2 luni este considerat foarte sigur pentru toti bebelusii sanatosi. Reactiile severe care pot aparea la aceste varste sunt foarte, foarte rare si sunt reprezentate de reactiile de tip alergic; statistic, in ceea ce priveste vaccinul de doua luni,se inregistreaza o singura asemenea reactie la peste un milion de doze administrate. Mai mult decat atat, incidenta acestor situatii poate fi mult scazuta si cu ajutorul unei discutii serioase cu medicul, inainte de vaccinare.
Cele mai frecvente reactii adverse la administrarea vaccinurilor la varsta de 2 luni sunt reprezentate de roseata locala si indurare la locul injectarii, in general ele se amelioreaza cu rabdare sau cu o compresa cu apa rece.
Mai rar la aceasta varsta poate sa apara o usoara febra dupa vaccin; de cele mai multe ori, cresterea este mica sau moderata. Febra postvaccinala se gestioneaza usor prin dezbracarea bebelusului in scutec si, eventual, cu ajutorul paracetamolului, doar conform sfatului medicului.
Nasucul infundat nu face parte din lista de efecte adverse; in cazul in care apare o asemenea problema, cel mai probabil e vorba despre o mica raceala suprapusa. Atentie! Nu ai voie sa folosesti decongestionant nazal la bebelusi atat de mici, doar apa de mare si ser fiziologic.