Trotineta electrica, vehiculul viitorului?
Trotinetele electrice sunt comercializate in din ce in ce mai multe magazine; le gasesti in supermarketuri, in magazinele cu biciclete, in cele sportive si, desigur, online.
Promovarea agresiva, la pachet cu aglomeratia urbana, ii indemana pe cumparatori sa se orienteze din ce in ce mai frecvent catre aceasta solutie care, spera ei, le va reduce timpul petrecut in trafic si costurile de deplasare, ajutandu-i totodata si sa protejeze calitatea mediului.
Vanzarile cresc
Toti producatorii de trotinete electrice au remarcat ca in ultimii ani vanzarile lor au crescut semnificativ, ceea ce inseamna ca produsele lor sunt cautate. Sa fie, insa, din cauza ca trotineta electrica este cu adevarat o solutie, sau pentru ca discutam despre un accesoriu la moda, in trend, un indicator, printre altele, al unui anumit statut social?
Si daca trotineta electrica este, intr-adevar, vehiculul viitorului, sa fie ea practica si in conditiile din Romania?
De ce mi-am cumparat o trotineta electrica?
Interesul pentru trotineta electrica s-a manifestat in momentul in care aglomeratia oraselor a devenit insuportabila, iar un drum pe care, cu toate semafoarele pe rosu, il parcurgi in 15 minute, dureaza in jur de 60 minute la orele de varf.
Desigur, din punct de vedere al grijii pentru mediu, trotineta electrica reprezinta o solutie mult mai prietenoasa decat masina personala, mai ales ca masinile electrice au niste preturi prohibitive. In plus, ele nu te scapa de aglomeratia de pe strazi si de timpii de asteptare.
Avand in vedere dimensiunile reduse, trotineta electrica mai prezinta un mare avantaj: nu te mai obliga sa cauti loc de parcare. O poti plia si lua cu tine in cladirea in care lucrezi, unde o vei ascunde intr-un colt sau sub birou si nu va incurca pe nimeni. Iar daca la jobul tau exista reguli stricte care nu iti permit sa faci asta, poti investi intr-un sistem de siguranta adecvat si o poti parca in zona pentru biciclete.
De ce nu am optat pentru bicicleta electrica?
In primul rand, costurile unei biciclete electrice sunt semnificativ mai mari decat ale unei trotinete, si acesta este deja un aspect suficient care sa te descurajeze. Si cand spunem preturi mai mari, ne referim la preturi duble sau la mai mult decat atat.
Un alt minus al bicicletelor electrice este legat de dimensiuni si greutate. Daca o trotineta electrica decenta poate cantari in jur de 10 kg, o bicicleta electrica are o greutate cel putin dubla, adesea chiar mai mare.
Daca trotineta electrica poate fi pliata si pusa in portbagaj, urmand sa o folosesti atunci cand te deplasezi in centrul orasului, de pilda, sau in zone inaccesibile masinilor, sau in arii foarte aglomerate in care este dificil si scump sa gasesti un loc de parcare, bicicleta electrica este voluminoasa si ocupa o multime de spatiu; nu o poti lua cu tine in autobuz sau in metrou si e exclus sa o urci in masina altfel decat cu ajutorul unui suport special, si uneori nici macar atunci.
De ce nu am ales bicicleta clasica?
O bicicleta clasica poate fi cumparata la un pret mai mic sau cel mult egal cu cel al unei trotinete electrice. Te ajuta sa te mentii in forma si sanatos, este confortabila, la fel de ecologica (ba indraznim sa spunem ca e mai “verde”, avand in vedere ca nu necesita nici energie electrica, produsa cu un cost, nici acumulatori) si nici nu iti faci griji ca daca deviezi prea mult de la traseul obisnuit te va lasa balta pentru ca i-ai depasi autonomia.
Ca sa fim sinceri, principalul dezavantaj al bicicletei clasice, comparata cu trotineta electrica, este ca e greu sa mergi cu ea la serviciu. Poate lucrezi intr-un birou in care e obligatoriu sa respecti o anumita tinuta office, caz in care e cam greu sa pedalezi la costum si cravata sau, si mai amuzant, in fusta creion.
Insa exista si un alt motiv practic: mai ales daca locuiesti intr-un oras cu numeroase diferente de nivel, delusoare si coline, deci daca faci efort pe drumul spre serviciu, probabil ca vei transpira. In conditiile in care petreci macar 8 – 9 ore la birou, nici cel mai eficient antiperspirant sau deodorant nu te vor impiedica sa mirosi neplacut. Deci, in afara cazului in care lucrezi intr-o unitate cu dusuri si vestiare, e posibil ca pur si simplu deplasarea cu bicicleta, in fiecare zi, la si de la job, sa nu fie o solutie pentru tine.
De ce am ezitat inainte sa cumpar trotineta electrica?
Ei bine, dupa cum sigur stii si tu, pretul unei trotinete electrice nu este de neglijat. Este o investitie importanta, care merita cantarita atent inainte.
Motivele care m-au pus pe ganduri au fost legate de amanunte practice. Cat de des o voi folosi? Distanta intre casa si serviciu este suficient de mica incat sa nu imi fac griji legate de autonomie?
Pe unde merg cu ea? Exista piste pentru biciclete? Exista trotuare suficient de mari? Imi pot asuma riscul de a ma deplasa cu ea prin traficul din orasul in care locuiesc?
Cat de des ma deplasez singur prin oras? Ca parinte, multe dintre deplasari se fac impreuna cu macar un copil, in timp ce trotineta electrica este un vehicul pentru o singura persoana; am ocazia sa o folosesc, sau ramane o investitie cu care ma voi distra o data pe luna si apoi din ce in ce mai rar?
Oricat de buna, moderna sau scumpa ar fi trotineta pe care as alege-o, ea ramane un mijloc de deplasare rezervat pentru anumite perioade din an. Nu pot merge cu ea prin zapada sau daca este foarte frig si nu vreau sa merg cu ea prin ploaie, din motive de confort si de siguranta. In aceste conditii, merita sa investesc in ea?
Ce anume m-a convins?
Punand pe hartie cat de des ma deplasez singur prin oras, care este distanta pana la serviciu si pana la destinatiile pe care le frecventez cel mai des in decursul programului obisnuit, am ajuns la concluzia ca o trotineta electrica cu o autonomie decenta este o alegere practica in ceea ce ma priveste.
Punand pe hartie avantajele si dezavantajele, am considerat ca economia de timp si de combustibil merita sa renunt la confortul oferit de masina si sa ma orientez, atunci cand este posibil, catre un mijloc de deplasare alternativ.
Pe de alta parte, recunosc ca este greu de pus in balanta economia financiara cu riscul privind siguranta personala, care, desi asumat si minimizat,este perceput diferit de fiecare utilizator in parte.
Un sfat?
Daca nu esti deloc sigur ca investitia ti se potriveste, cauta un serviciu de inchiriere trotinete electrice si vezi cum te simti cu un asemenea vehicul.
Alege mereu produsul cel mai bun – aici verifica o lista comparativa – in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie. Iar daca nu te-a convins nici o varianta, in limita de bani pe care o ai, e mai intelept sa o suplimentezi, in timp, decat sa o investesti intr-un produs pe care nu il vei putea folosi.
Si, in final, o completare: siguranta este cea mai importanta. Investeste in echipament de protectie omologat si evita zonele periculoase. Un accident in trafic poate avea consecinte grave pentru utilizatorul unui astfel de dispozitiv, in cazul in care acesta nu este protejat corespunzator.