Care sunt uleiurile care pot fi folosite pentru cei mici si cum e recomandat sa le utilizezi
Despre beneficiile uleiurilor esentiale exista lucrari pe care nu suntem in masura sa le contrazicem, si chiar daca unii dintre medici sunt sceptici in ceea ce le priveste, multe mamici relateaza ca au obtinut rezultate neasteptate folosindu-le adecvat. Ce inseamna, insa, “adecvat” atunci cand discutam despre copii?
Exista o gama variata de precautii cand vine vorba despre aceste substante atat de concentrate, caci nu toate uleiurile sunt sigure pentru utilizare pentru toate categoriile de varsta. Acest articol isi propune sa iti spuna ce anume poate contine trusa ta cu “esente tari in flacoane mici”.
Cum se folosesc uleiurile esentiale in cazul bebelusilor si al copiilor mici?
Doterra Romania, Elemental, Aromateria, Oleya – iata doar cateva dintre numele legate de uleiuri esentiale care ti-au devenit cu siguranta cunoscute. Pot sa folosesc uleiuri esentiale Fares, as beneficia in acest caz de niste uleiuri esentiale pure? Daca doresc un produs de calitate, trebuie neaparat sa apelez la uleiuri esentiale DoTerra, sau gasesc uleiuri esentiale terapeutice si la alti producatori? De ce unii spun ca numai uleiuri esentiale Young Living merita investitia, in timp ce altii sustin ca sunt doar strategii de marketing? Unde gasesc, despre uleiuri esentiale, pareri informate? Si mai ales, cat de sigure sunt pentru bebelusi si cum ar trebui sa le utilizez?
Uleiurile esentiale sunt substante extraordinar de concentrate si multi dintre aromaterapeuti considera ca singura cale de administrare sigura, dar si foarte eficienta avand in vedere foarte buna absorbtie, este cea in difuzorul de arome; cu alte cuvinte, sub forma de aromaterapie. Acesta trebuie pozitionat la o distanta sigura de spatiul in care se invarte bebelusul, in asa fel incat el sa nu fie expus direct la aburul pulverizat de catre acesta; actiunea unui difuzor de uleiuri esentiale este diferita de cea a unui aparat de aerosoli!
Un lucru foarte important care trebuie mentionat este ca in cazul bebelusilor si al copiilor, ingestia uleiurilor esentiale este interzisa. Multi dintre aromaterapeuti sunt reticenti si fata de ideea de ingestie in cazul adultilor, dar in ceea ce ii priveste pe copii, exista un consens: acestia nu trebuie, sub nici o forma, sa ingereze uleiuri esentiale, oricat de diluate ar fi ele.
Aplicarea topica este un subiect care inca ramane dezbatut. Exista voci care sustin ca, dupa diluarea corespunzatoare intr-o baza purtatoare adecvata, uleiurile esentiale pot fi aplicate si local. Fara a avea pretentia ca suntem specialisti in domeniu, consideram ca difuzarea ramane o metoda sigura, suficient de verificata, si destul de eficienta.
Care sunt uleiurile esentiale sigure pentru cei mici?
Trebuie sa stabilim de la bun inceput ca exista uleiuri esentiale despre care se stie cu siguranta ca nu au efecte negative asupra copiilor si uleiurii esentiale despre care nu exista dovezi (inca) ca ar putea avea un impact nedorit asupra copiilor.
Le vom aminti doar pe cele din prima categorie, caci ne gandim la exemplul eucaliptului, care a fost multa vreme considerat sigur, pana cand studiile mai atent realizate au demonstrat ca provoaca demielinizari in cazul copiilor cu varste mai mici de 3 ani.
Musetelul (Matricaria chamomilla sau Chamaemelum nobile)
Cele doua specii de musetel sunt la baza unor uleiuri esentiale blande, a caror difuzare se presupune ca este eficienta pentru a-i ajuta pe bebelusii cu un somn agitat sa se odihneasca mai bine.
Se stie ca musetelul are efect calmant atat la adulti cat si la copii, contribuind la un somn mai bun peste noapte. In combinatie cu lavanda, musetelul poate alina colicile, dar se pare ca are efecte pozitive si in cazurile de anxietate si depresie, putand bine-dispune un bebelus mofturos si foarte solicitant.
Lamaia (Citrus lemon)
Uleiul esential distilat de lamaie pare sa fie un foarte bun tonic si energizant, putand ridica moralul oricui inainte de o zi lunga la scoala sau la serviciu. In cazul bebelusilor, dintre toate formele de ulei esential de lamaie existente pe piata, o recomandam pe cea distilata, celelalte fiind susceptibile a cauza iritatii cutanate.
Mararul (Anethum sowa)
Mararul este un ingredient calmant, antispastic, care poate ajuta eficient o digestie deranjata. Se recomanda fie difuzat, fie in dilutie mare, aplicat direct pe piele, daca e sa ne luam dupa specialisti.
Eucaliptul (Eucalyptus radiata)
Cum, eucaliptul? vei intreba, pe buna dreptate, avand in vedere ca abia l-am mentionat in categoria uleiurilor interzise la varste mai mici de 3 ani. Ei bine, exista doua specii de eucalipt: Eucalyptus globulus poate fi folosit in siguranta numai la adulti, in timp ce Eucalyptus radiata este acceptat si in cazul copiilor.
El e foarte eficient in tratarea cailor respiratorii, contribuind la decongestionarea acestora si la imbunatatirea respiratiei. Recomandam, totusi, sa ii ceri parerea medicului pediatru inainte de a folosi eucaliptul pentru copilul tau, deoarece o anumita sensibilitate alergica a cailor respiratorii poate determina efecte nedorite.
Lavanda (Lavandula angustifolia)
Lavanda este bine cunoscuta, din timpuri stravechi, pentru efectele sale calmante si pentru ca ajuta la un somn mai linistit. Se pare ca in cazul bebelusilor, uleiul de lavanda poate contribui la diminuarea simptomelor colicilor si la calmarea micutilor, despre care parintii sustin ca dorm mai bine pe timpul noptii. Insistam asupra modului de aplicare: difuzare in difuzorul de arome.
Mandarina (Citrus reticulata)
In ciuda aromei sale proaspete si care invita la buna dispozitie, uleiul esential de lavanda are efecte calmante similare celui de lavanda, astfel ca poate fi folosit ca o aletrnativa la acesta, in cazul bebelusilor care nu suporta bine mirosul florilor mov. In plus, uleiul de mandarina este preferat uleiului de alte citrice (portocala, clementina, etc) pentru ca este mult mai putin fotosensibilizant.
Arbore de ceai (Tea tree, Melaleuca alternifolia)
In primul rand, trebuie sa stii ca uleiul de arbore de ceai este unul mai dur decat alte uleiuri, cu potential iritant mai ridicat si nu este neaparat bine tolerat de toti copiii, de aceea e indicat de multe ori sa astepti pana dupa varsta de 6 luni ca sa il folosesti. Efectele sale sunt legate de actiunea antimicrobiana antibacteriana, antivirala si antimicotica, insa insistam asupra faptului ca nu este un produs potrivit pentru toata lumea.
Dupa varsta de 6 luni si doar in difuzor pot fi folosite, de asemenea: bergamota, cedru, citronella, corandru, chiparos, geranium, neroli, palma rosa, pin, petitgrain, santal, frunze de scortisoara. Recomandam prudenta chiar si in timpul difuzarii: poti incerca initial cu o singura picatura de ulei, difuzat in timpul zilei cand poti supraveghea copilul si identifica imediat eventuale semne subtile care ar putea produce ingrijorari legate de toleranta.
Dupa varsta de 2 ani, mai poti adauga la lista uleiurilor permise: busuioc, piper negru, scortisoara din scoarta, salvie, usturoi, tamaie, ghimbir, isop, ienupar, melissa, oregano, patchouli, menta, tumeric, verbena, ylan ylang, valeriana.
Recomandari oficiale legate de dilutiile pentru bebelusi
Nu suntem in masura sa judecam daca uleiurile esentiale sunt sau nu potrivite pentru aplicare topica, asa ca ii lasam pe specialisti sa faca asta. Ce trebuie sa stii este ca, fiind vorba despre substante foarte puternice, ele trebuie atent diluate inainte de a ajunge sa intre in contact cu pielea. Altfel, pierdem ceea ce se numeste uleiuri esentiale – beneficii si ne alegem cu batai de cap suplimentare!
Uleiurile esentiale nu se dilueaza in apa – ele nu se amesteca cu apa, asa cum nici un ulei nu o face, de altfel. Pentru diluare se foloseste o baza uleioasa, cele mai comune fiind uleiul de migdale sau uleiul de cocos. Este esential sa eviti sa folosesti uleiul de floarea soarelui in acest scop, el putand contribui la declansarea de iritatii sau fotosensibilizare.
Daca e vorba despre siguranta, se considera ca o dilutie sigura este de 1 – 5% in cazul bebelusilor cu varsta mai mare de 3 luni. Asta inseamna 1 – 5 picaturi de ulei esential in 100 picaturi de baza purtatoare. Utilizarea lor local la bebelusii mai mici de 3 luni este interzisa.
Chiar si in cazul aplicarii lor intr-o dilutie corespunzatoare, uleiurile esentiale pot fi iritante si pot determina fotosensibilizare, de aceea se recomanda efectuarea unui test cutanat in prealabil.
Cum se efectueaza un test cutanat?
Testele cutanate de verificare a tolerantei sunt simplu si relativ rapid de efectuat, insa foarte importante. Odata ce ai diluat uleiul respectiv in baza purtatoare, aplica o cantitate mica, sa spunem cat o bulina cu diametrul de 1 cm, pe bratul sau piciorutul bebelusului, intr-o zona pe care nu poate sa o bage in gura si unde nu exista riscul sa se frece cu hainele sau cu scutecul. Daca timp de 24 de ore nu apare nici o reactie locala, cel mai probabil vei putea folosi respectivul ulei fara sa iti faci griji.
Ce uleiuri ar trebui evitate?
Unele dintre uleiurile esentiale disponibile pe piata sunt prea puternice sau prea iritante pentru a fi folosite la bebelusi sau copii mici. Printre ele se numara uleiul de cimbru, oregano, citronella, lemongrass, scortisoara, usturoi sau busuioc. O anumita specie de eucalipt si una de menta ar trebui evitate pana dupa varsta de 10 ani.
Tu ai incercat uleiurile esentiale pentru copilul tau, inclusiv dupa baita (aici lista comparativa cu cadite de baie), sau ai cunostinte care le-au testat? Au fost eficiente? Ne poti impartasi una dintre experientele avute?