Riscurile umiditatii excesive in spatiul de locuit
Mai ales daca esti parinte, ai primit cel putin o data o recomandare calduroasa catre achizitia unui umidificator. Opiniile specialistilor si experientele altor parinti demonstreaza ca acest dispozitiv simplu face minuni, cat timp este intretinut si utilizat corespunzator. Secretul fiind, in acest caz, sintagma “utilizat corespunzator”.
Pentru ca se poate intampla, de pilda, ca in perioadele de viroze, sau in anotimpul rece, sa il folosesti excesiv, iar un exces de umezeala in casa este cel putin la fel de periculos ca un aer prea uscat.
Ce este umiditatea si cum se determina ea?
Explicat simplu, nivelul de umiditate din locuinta ta iti spune ce cantitate de vapori de apa se afla in volumul total de aer al spatiului la care te referi; poate fi vorba despre o camera a carei usa sta frecvent inchisa, sau de intregul apartament. Cu cat temperatura din locuinta este mai ridicata, cu atat aerul poate include o cantitate mai mare de vapori.
In mod stiintific, nivelul de umiditate din incapere se poate determina cu ajutorul unui instrument denumit higrometru. Exista higrometre individuale, dupa cum exista si dispozitive care includ si aceasta functie: statii meteo, ceasuri electronice, umidificator sau dezumidificator. Orice higrometru include un senzor de umiditate care inregistreaza concentratia de vapori de apa din mediu.
Care este valoarea optima a umiditatii in spatiul de locuit?
In ceea ce priveste umiditatea optima in casa, opiniile variaza. Unii specialisti sustin ca, pentru siguranta, nivelul de umiditate ar trebui pastrat in intervalul 25 – 55%. Altii, recomanda ca mai ales in spatiile in care traiesc copii, umiditatea sa fie mentinuta in intervalul 40-50%, cu posibile cresteri temporare de pana la 60%, numai in perioadele de infectii respiratore acute manifeste. Pe de alta parte, daca suferi de boli ale sistemului respirator din categoria celor cronice, este important ca umiditatea in camera sa fie tinuta sub control.
O umiditate mai mica de 40% poate determina aparitia unui disconfort, mai ales la persoanele sensibile. Pielea si parul devin aspre si pierd din cantitatea optima de apa pe care ar trebui sa o aiba in structura lor, si adeseori ne plangem de nas infundat, uscat, sau gat iritat. Vasele fine de sange din componenta mucoasei nazale uscate se fragilizeaza si se pot rupe, ceea ce determina aparitia de sangerari nazale.
O umiditate care depaseste valoarea maxima recomandata este, insa, si mai periculoasa. Asadar, posibil va fi nevoie de un dezumidificator pareri suficient de avizate sustinand aceasta optiune, mai ales cand vorbim despre familiile cu copii mici.
Umiditatea excesiva poate fi nociva?
Fara nici un dubiu, un nivel crescut al umiditatii relative, in special pentru o perioada indelungata de timp, poate avea efecte extrem de nocive. Excesul de umiditate ii afecteaza mai ales pe cei care sufera de alergii si de boli respiratorii asociate acestora, cum sunt cele declansate de acarieni sau de mucegai.
Toate acestea se inmultesc din plin in mediile cu un nivel ridicat de umidicate, iar mucegaiul poate avea efecte severe nu doar asupra celor alergici, caci el este capabil sa altereze functia respiratorie, sistemul circulator, facultatile mentale si nu numai.
Iar un nivel crescut de umiditate relativa poate afecta si concentratia de compusi organici volatili din locuinta; expunerea prelungita la aceste substante are efecte nocive dovedite: aparitia de eczeme cutanate, alterarea sistemului nervos sau cresterea riscului de a dezvolta cancer. Iar copiii sunt cei mai expusi.
Care e legatura dintre umiditate si compusii organici volatili?
Umiditatea afecteaza concentratia acestor compusi organici volatili in mai multe moduri. De pilda, cei mai multi dintre noi folosim filtre de carbon activat pentru a indeparta aceste substante. Insa umiditatea crescuta afecteaza sever performanta acestor filtre, ceea ce inseamna ca in aerul respirat, concentratia acestor compusi ramane una crescuta.
Mai grav de atat este ca umiditatea crescuta nu numai ca reduce eficienta metodelor de eliminare a compusilor organici volatili, dar ea faciliteaza si eliberarea lor in atmosfera. Din cauza substantelor chimice folosite in procesul de productie a obiectelor din locuinta, compusii organici volatili sunt omniprezenti in spatiul de locuit.
Ei exista in vopseluri, covoare si mochete, mobilier, tapiterie, parfumurile pentru locuinta si asa mai departe. Inclusiv leaganul bebelusului poate fi o sursa generatoare de vapori de acest tip, emanati de lemnul tratat pentru un plus de durabilitate, de cleiul special sau de vopseaua cu care e decorat. Iar cand umiditatea relativa este crescuta, compusii organici volatili sunt eliberati in cantitate mai mare, din toate aceste surse.
Umezeala deterioreaza si bunurile
Excesul de umezeala este nociv nu doar din punctul de vedere al sanatatii; el ne afecteaza si bunurile. Lemnul si materialele textile sunt in mod deosebit expuse, dar electronicele sunt cele mai susceptibile la deteriorare ca urmare a condensului. Excesul de apa corodeaza contactele, reduce gradul de izolare electrica si favorizeaza aparitia scurtcircuitelor.
O atentie deosebita acorzi, de obicei, electronicelor care sunt expuse unei variatii mari de temperatura, insa efectul acestora este acelasi cu cel al excesului de umezeala.
Umiditatea excesiva e mai frecventa iarna
Poate suna ca un paradox, avand in vedere ca toata lumea se plange ca temperatura scazuta si incalzirea centrala au ca efect un aer uscat, cu nas infundat si iritat. Ei bine, in timp ce parul, unghiile si pielea au de suferit din cauza lipsei de hidratare, peretii casei tale sufera din cauza excesului de umezeala.
Avand in vedere ca iarna ne straduim sa incalzim spatiul in care locuim, cel mai adesea tendinta este de a inchide usile si ferestrele, pentru a reduce ventilatia si pierderile de caldura.
Dar ploaia, zapada care se topeste, aerul expirat, aburii rezultati in urma gatitului cresc cantitatea de vapori, care nu are pe unde sa se elimine si, deci, tinde sa se acumuleze la interior.
Cei mai expusi riscului de aparitie a mucegaiului sunt peretii exteriori, care sunt adeseori mai reci (mai ales daca izolatia termica este necorespunzatoare) si pe suprafata carora se formeaza condens, si spatiile mici, inguste, neventilate.
Ce anume creste umiditatea dintr-o locuinta?
Cresterea umiditatii in locuinta are ca si cauza lipsa de ventilare, fie ca e vorba despre faptul ca geamurile stau mereu inchise, sau aerul conditionat nu mai este folosit in anotimpul rece.
Activitatile zilnice sunt o sursa constanta de umezeala. gatitul, spalatul vaselor si al rufelor, uscatul lor in masina de uscat, transpiratia, respiratia, dusul sau baia pe care le facem, toate sunt surse de umezeala, mai ales intr-o familie cu mai mult de 2 membri.
Eventualele scurgeri neidentificate pot fi o alta sursa de umezeala. Se poate intampla sa ai un robinet care picura, un por intr-o teava, pierderi de apa mici, de care nu esti constient pentru ca nu genereaza probleme vizibile.
In cazul celor care locuiesc la casa, este posibil ca umezeala sa “intre” prin zidarie si fundatie, dintr-un sol extrem de umed. Este cea mai grava situatie, si necesita intotdeauna interventia unei echipe de specialisti, pentru ca acest gen de problema ajunge sa afecteze insasi structura de rezistenta a constructiei.
Ce ai de facut?
Primul si cel mai important lucru pe care il ai de facut este sa aerisesti corespunzator locuinta. Uneori, pastrarea unui geam deschis in partea de sus, poate fi suficienta; alteori, este nevoie sa aerisesti temeinic de doua ori pe zi, deschizand toate geamurile din locuinta timp de 5 – 10 minute.
In situatii grave, cea mai buna solutie poate fi investitia intr-un dezumidificator – vei fi uimita ce cantitate de apa poate scoate, intr-un timp destul de scurt.
Tu ai probleme legate de excesul de umezeala? Cum ti-ai dat seama de asta? Ce ai facut ca sa ameliorezi situatia? Sau poate, dimpotriva, consideri ca e vital sa investesti intr-un umidificator bun?
Probleme de sanatate datorate umiditatii excesive din locuinta
Cand cei mai multi cumparatori cauta sa investeasca intr-un umidificator de calitate – si pe buna dreptate, caci necazurile declansate de aerul prea uscat din locuinta sunt recunoscute de toti specialistii – noi vrem sa tragem un semnal de alarma legat de ceea ce inseamna excesul de umezeala, care poate fi macar la fel de nociv.
Ce anume determina cresterea umiditatii din locuinta?
In general, umezeala excesiva este o problema asociata unei lipse de ventilatie, sau unei ventilatii insuficiente. Aceasta este intalnita in special iarna, cand oamenii tind sa minimizeze pierderile de caldura prin inchiderea cat mai etansa a geamurilor si a usilor, si ignorarea importantei pe care o are aerisirea periodica eficienta.
Cea mai importanta sursa de umezeala din orice casa este reprezentata de activitatile zilnice. Mai ales in familiile numeroase, gatitul, spalatul, uscatul si calcatul rufelor, spalatul vaselor, dusul sau baia, chiar si transpiratia si respiratia sunt surse importante de umiditate.
Aceste probleme nu erau foarte severe pe vremea geamurilor cu tamplarie de lemn, care permiteau o oarecare ventilatie, si sunt ca inexistente pe timp de vara, cand functioneaza aparatul de aer conditionat.
O alta sursa de umezeala poti fi reprezentate de diverse pierderi la nivelul instalatiei sanitare: un robinet care curge, un por intr-o teava, o imbinare care si-a pierdut etanseitatea pot fi incriminate.
Care este nivelul optim de umiditate din locuinta?
Cei mai multi specialisti sustin ca umiditatea optima in locuinta este cuprinsa intre 40 si 50%; in cazul in care un membru al familiei sufera din cauza unei viroze respiratorii, ea poate creste temporar pana la 60% pentru un plus de confort. Dar daca umiditatea depaseste constant valoarea de 60%, pot aparea probleme, cea mai cunoscuta dintre ele purtand numele de condens.
Ce probleme de sanatate se asociaza excesului de umezeala?
Senzatie de disconfort: cunosti foarte bine expresia ca “respiri ca intr-un acvariu”. Ei bine, ea se aplica de minune in spatiile cu un nivel de umiditate care depaseste 60%. Sistemul respirator la om pur si simplu nu se simte confortabil intr-un asemenea mediu, al carui dezavantaj major este ca, in timp, favorizeaza dezvoltarea unui mucegai periculos, implicat in multe dintre bolile sistemului respirator.
Deshidratare: pe masura ce umiditatea din mediu creste, corpurile noastre intampina dificultati din ce in ce mai mari in a realiza reglarea propriei temperaturi. Intr-un mediu umed, transpiratia nu se evapora eficient, astfel ca tendinta corpului este de a elimina si mai multa apa.
Odata cu pierderea hidrica, se produce si o pierdere de minerale, care este mai grava si care poate crea probleme de sanatate, de la o simpla stare de moleseala, pana la altele mai grave. Respiratia devine mai frecventa, sistemul circulator poate fi afectat, apar oboseala, crampele musculare si alte semne.
Probleme de somn: Umiditatea aerului crescuta si supraincalzirea scad substantial calitatea somnului, atat la adulti, cat si la copii. De asemenea, pot aparea probleme cu nasul infundat, care sa determine sforait, respirat cu gura deschisa, gat uscat , nas uscat si gura uscata, apnee.
Alergii: Bacteriile, mucegaiul, acarienii – toate aceste microorganisme iubesc mediile umede, iar rolul pe care il joaca in declansarea alergiilor si a astmului este recunoscut. In cazul copiilor care sufera de probleme de acest gen, specialistii recomanda ca umiditatea din casa sa fie mentinuta cat mai aproape de valoarea de 40%.
Nu pierde din vedere faptul ingrijorator ca si daca micutul tau nu are un teren alergic si nu manifesta semnele unei alergii, o sensibilizare de acest tip se poate produce pe toata durata vietii sale, in cazul unei expuneri prelungite la astfel de conditii.
Mai sunt si alte lucruri pe care ar trebui sa le stiu?
Umezeala excesiva pe perioada indelungata nu afecteaza numai sanatatea familiei, ci si durabilitatea si rezistenta bunurilor, inclusiv a constructiei in sine.
Lemnul se umfla si, in timp, poate putrezi. Intre fibrele sale pot incepe sa se dezvolte sporii de mucegai, o situatie relativ frecventa fiind aparitia mucegaiului pe rama geamurilor de odinioara.
Textilele pastrate mult timp intr-un astfel de mediu ajung sa se deterioreze; fibrele puterezesc, ceea ce le reduce rezistenta si le confera un aspect palid, decolorat, la pachet cu un miros statut, neplacut.
Electronicele sunt printre cele mai sensibile. Excesul de apa afecteaza circuitele electrice, scazand eficienta izolatiei si corodandu-le, ceea ce le predispune la scurtcircuite. Studiile demonstreaza ca durata de viata este evident diminuata, in cazul in care dispozitivele sunt exploatate in conditii diferite de cele mentionate in instructiunile de utilizare.
Dezvoltarea igrasiei pe perete ajunge sa distruga, in timp, varul; uneori, mucegaiul se infiltreaza pana sub tencuiala, afectand zidaria. Umezeala in sine, ajunge sa deterioreze materialele de constructie, si aici nu ne referim numai la petele care apar la suprafata varului, ci si la erodarea structurii propriu-zise.
Cum poti preveni problemele?
Cea mai buna metoda de a preveni efectele umezelii excesive din spatiul de locuit este simpla si la indemana oricui: aerisirea periodica. In cele mai multe cazuri, un geam rabatat in timp ce gatesti, folosirea hotei sau a aparatului de aer conditionat vara, aerisirea temeinica, cu geamurile larg deschise, timp de 10 minute de doua ori pe zi, sunt suficiente.
Pentru un plus de control asupra acestui gen de situatie, investitia intr-un higrometru merita fiecare leu. De cele mai multe ori, nici macar nu vorbim despre o investitie semnificativa, pretul fiind de cateva zeci de lei.
Ma confrunt permanent cu problema excesului de umezeala. Ce pot sa fac?
Exista situatii in care excesul de umezeala nu poate fi tinut sub control doar prin aceste metode. Un bun exemplu este cel al locuintelor proaspat construite sau proaspat renovate, sau al celor amplasate pe soluri foarte umede. Alteori, aerisirea nu este suficienta: este situatia boxelor blocurilor, sau a beciurilor de sub case.
In cazul in care te confrunti cu aceasta problema, investitia intr-un dezumidificator poate fi raspunsul la intrebarile tale. Si daca ne este permisa o opinie, te sfatuim sa investesti intr-unul dintre acele dispozitive electrice, a caror eficienta este incomparabil mai mare decat a pieselor pasive.
Tu ai probleme legate de nivelul de umiditate din spatiul de locuit? Cum le gestionezi si ce solutii ai gasit? Ce tipuri de disconfort si ce stricaciuni a produs, pana acum, acest exces de umezeala? Ai discutat despre problema aceasta si implicatiile ei cu medicul copilului tau? Dar in cazul contrar, ai identificat cel mai bun umidificator din comert pentru familia ta?