Buna dimineata, in prima zi de primavara!
Soare, ciripituri, zile mai lungi, buna dispozitie si chef de zburdat. Si un Martisor de suflet din partea noastra!
Stirea Zilei
Dupa dezbateri aprinse, negocieri, discutii si propuneri, autoritatile au hotarat: copiii isi pot oferi martisoare la scoala si la gradinita.
Dupa cum ne-am obisnuit, se recomanda prudenta: poate e mai bine sa se renunte la prinderea martisorului in piept; in schimb, el poate fi oferit cu o urare frumoasa de Primavara fericita!
…oricum, obiceiul acela cu ace era super stresant!
Povestea de luni – Povestea Martisorului Romanesc
Il stim azi ca Martisor; i se mai spunea in trecut Martisug sau Mart. Obiceiul este inregistrat de la inceputul secolului XX in Romania, Bulgaria si Albania, iar originile sale se pierd in timp: taranii de odinioara il tineau ca parte din traditiile de Anul Nou, care era sarbatorit la inceput de primavara, in corelatie cu ciclurile vegetative si astronomice. Martisorul era un protector impotriva bolilor si tinea ghinioanele la distanta.
- In legendele populare, Martisorul ii este asociat Babei Dochia si cojoacelor ei. de aceea esti indemnat, la inceput de Martie, sa iti alegi Baba – una dintre primele zile ale lunii: asa cum va fi vremea in ziua respectiva, asa iti va merge tot anul.
- Snurul de Martisor este asimilat unei funii a timpului, toarsa de baba Dochia cand urca cu oile la munte. Este “firul” anului care vine si, in functie de el, iti va merge mai bine sau mai rau in urmatoarele luni.
- Azi, Martisorul le este oferit fetelor; in unele zone din Moldova si Transilvania, si barbatii primesc Martisoare. El se poarta in piept sau la mana intreaga luna, sau pana cand se intorc berzele; mai apoi se leaga de ramura unui pom roditor. Dar ai grija! Daca pomul nu rodeste un anul respectiv, e semn rau…!
- Martisorul magic este prins de coarnele animalelor; el se pune la intrarea in casa sau in adapostul vitelor, pentru a proteja gospodaria impotriva raului. Chiar daca, azi, magia nu prea mai face parte din viata noastra, simbolul alegoric al Martisorului ramane pretuit, fiind una dintre datinile cele mai iubite, la orice varsta.
Recomandarea de luni
Cantecul Martisorului, pe care te vei bucura sa il redescoperi
Cum sa faci singur snururi de Martisor – activitate simpla, practica si placuta cu cei mici
Un Martisor de la dragul Mircea Baniciu
Prajitura Martisor cu Jamila
O decoratiune simpla de Martisor, de facut cu copiii
Legenda Martisorului, o poveste pe intelesul celor mici
Legenda Babei Dochia, o legenda traditionala romaneasca
Micul Rinocer iti ureaza o primavara minunata!