Salut! Bine te-am regasit!
In numarul de azi al newsletter-ului nostru te invitam sa descoperi, alaturi de copilul tau, echinoctiul de primavara: de la semnificatia stiintifica a evenimentului, pana la magia si legendele care se tes in jurul sau, de mii de ani.
Interviul de azi o are ca protagonista pe Ana Szabadszalasi, o curajoasa mamica ce a fost insarcinata si a nascut in plina pandemie, ba a contribuit si la modificarea protocoalelor Ministerului Sanatatii cu privire la mamele infectate cu COVID.
Nu incheiem fara lista de recomandari cu care te-am obisnuit deja. Sa incepem!
Echinoctiul de primavara – intre stiinta si legenda
Echinoctiul este acel moment din an in care ziua este egala cu noaptea. De fapt, exista doua echinoctii, de primavara si de toamna. Cel de primavara se petrece intre 19 si 21 martie, iar cel de toamna are loc intre 22 si 24 septembrie. Data variaza usor de la an la an, pentru ca anul nu are fix 365 zile, ci 365.25 zile, iar cele 6 ore care se tot aduna fac ca ziua echinoctiului sa nu fie fixa.
La fiecare echinoctiu “se schimba ora” si se trece de la ora de iarna la cea de vara, si invers. Exista voci care spun ca aceasta schimbare a orei este o conventie care da peste cap ritmul organismului, astfel ca anul trecut, la nivel UE, s-a facut recomandarea ca fiecare stat sa aleaga daca ramane la ora de iarna sau la ora de vara. Asadar, anul acesta, schimbarea orei s-ar putea sa fie ultima pe care o traim. Avand in vedere ca am dormit mai putin cu o ora, nu pot spune ca vestea ma intristeaza…
Daca e sa vorbim despre simbolismului echinoctiului de primavara, se considera ca acesta reprezinta o stare de echilibru si armonie profunda. Este calmul care favorizeaza creatia, care incepe acum si ajunge la apogeu la solstitiul de vara.
Daca acorzi crezare astrologilor, trecerea de la zodia Pestilor la zodia Berbecului, prima din zodiac, indica momentul optim pentru planificare.
Din punct de vedere agricol, este momentul in care lucrarile campului pot fi incepute cu incredere si viguros. Semintele – reale sau simbolice – plantate acum, vor da roade, fie ca e vorba despre rasaduri si culturi, planuri de viitor sau sentimente.
Locul cel mai popular din lume pentru serbarea echinoctiului de primavara este Piramida Soarelui din Teotihuacan, Mexic. Se spune ca sub aceasta piramida se afla Izvorul Sfintilor, si ca in ziua echinoctiului de primavara cerul se deschide, iar energiile benefice coboara asupra celor adunati in acest loc.
In traditia romaneasca, echinoctiul marcheaza un nou an agrar, iar acesta este serbat cu o multime de ritualuri: focuri care purifica, peste care sar copiii si a caror cenusa este imprastiata in scop de protectie in jurul casei si al gospodariei. Aceste focuri sunt cele care, in noaptea in care lumina si intunericul se lupta pentru mai mult teren, inclina balanta in favoarea luminii.
Echinoctiul este un moment din an cunoscut inca din vechime; el era serbat de daci, de romani, dar si de egipteni: Sfinxul egiptean este construit astfel incat privirea sa e indreptata in punctul din care rasare Soarele in ziua echinoctiului de primavara. Persanii sarbatoreau la aceasta data un fel de revelion care dura 13 zile, iar amerindienii organizau si ei diferite ceremonii de celebrare a soarelui.
O nastere in pandemie – Drepturile mamelor si ale bebelusilor
S-ar putea sa te intereseze:
Stiinta aplicata
- Pentru juniori pasionati de ghetari, Polul Nord si incalzirea globala: https://engaging-data.com/iceberger-remixed/?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=fad63894c2-briefing-dy-20210317&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-fad63894c2-46024346
- Pentru copiii pasionati de matematica, fizica, chimie, biologie si alte stiinte exacte: https://www.exploratorium.edu/explore
- Curiozitati despre natura, oceane, spatiul cosmic si lumea animalelor: http://www.extremescience.com/
Jocuri destepte
- Creativitate, geometrie, gravitatie, principiile fizicii: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovio.angrybirdsspace.ads&hl=en_US
- Programare pe intelesul copiilor: https://movetheturtle.com/
- O colectie de jocuri pentru copii relativ mici: https://pbskids.org/apps/sids-science-fair.html
- Pentru fanii UmiZoomi: http://www.nickjr.tv/
Daca tot e rost de joaca in familie, cateva idei:
- Jocuri in functie de varsta: https://miculrinocer.ro/cel-mai-bun-joc-pentru-copii/
- Jocuri afara: https://miculrinocer.ro/top-14-jocuri-in-aer-liber/
- Jocuri pentru petrecerile cu copii: https://miculrinocer.ro/jocuri-de-petrecere-pentru-copii/