Influenta varstei asupra fertilitatii
Traim intr-o societate in care majoritatea parintilor care planifica o viitoare sarcina, aleg sa o amane mai mereu pentru “mai tarziu”, care inseamna adesea dupa 30 sau chiar 35 de ani pentru femei.
Este cumva de inteles: cuplul doreste stabilitate si resurse materiale pe care sa i le puna la dispozitie copilului, si ele vin la pachet cu o cariera, care se construieste in ani de munca sustinuta.
Pe de alta parte, generatia tanara isi doreste sa “isi traiasca viata” inainte de a se lega de casa si de copil: sa calatoreasca, sa se distreze, sa experimenteze o multime de lucruri care nu ar fi posibile – sau ar fi, oricum, mult mai dificile – dupa nasterea micutului.
Amanarea varstei la care devenim parinti aduce cu sine, insa, si unele dezavantaje, caci din punct de vedere biologic, 35 de ani este mai aproape de premenopauza, decat de tineretea exuberanta a unui organism care beneficiaza de toate resursele necesare unei sarcini usoare si sanatoase. Iata ce ne spun specialistii in legatura cu modul in care varsta parintilor influenteaza fertilitatea.
Influenta varstei asupra fertilitatii feminine
Probabil ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii in legatura cu asta este ca femeile se nasc cu ceea ce este denumit de medici ca “rezerva ovariana”. Practic, acestea sunt toate ovulele pe care le ai disponibile pentru conceptie; nu se vor produce altele noi in timpul vietii tale.
Evident, ca toate celulele din organism, si ele imbatranesc odata cu tine, asadar sansele de a concepe repede un bebelus sanatos sunt mai mari atunci cand ai 20 de ani, decat cand te apropii de 40. Riscul de avort spontan creste, de asemenea, odata cu varsta.
Fertilitatea feminina in cifre
Specialistii in domeniu sunt de parere ca dupa varsta de 32 de ani, perioada fertila la femei scade treptat, dar semnificativ. Incepand cu varsta de 35 de ani, acest declin se accelereaza, astfel incat pe la 40 de ani, sansele de a concepe natural se reduc pana la jumatate.
Practic, daca la 30 de ani, sansele sa concepi in prima luna de incercari sunt de 20%, in timp ce la 40 de ani, ele se reduc la doar 5%.
Tot ce trebuie sa stii despre Varsta si fertilitatea – MiculRinocer.ro
Care sunt riscurile asociate unei sarcini tarzii?
Nu numai ca fertilitatea se reduce odata cu inaintarea in varsta, dar sarcina este marcata si de un risc sporit de complicatii; de pilda, numarul cezarienelor creste si el semnificativ. Complicatiile legate de sarcina includ diabetul de gestatie, placenta previa si decolarea de placenta.
Femeile mai in varsta au un risc mai mare de a naste un bebelus cu defecte congenitale, iar cifrele sunt descurajante si pe alte planuri: de pilda, o mama de peste 35 de ani are un risc de 2.5 ori mai mare decat o femeie mai tanara, de a naste un copil mort; la 40 de ani, riscul este de 5 ori mai mare decat in cazul uneia mai tinere de 35 de ani.
Cum evolueaza fertilitatea feminina in functie de varsta viitoarei mame?
Datele prezentate mai sus par infricosatoare, insa ele sunt o reprezentare statistica a modului in care stau lucrurile. Atunci cand iti vizitezi medicul pentru un consult prenatal, iata care sunt informatiile de la care porneste el.
In medie, fetele au prima menstruatie intre varstele de 12 si 13 ani. Totusi, in primul an, aproximativ 80% dintre cicluri sunt anovulatorii, caci ovarele nu elibereaza propriu-zis cate un ovul in fiecare luna; in al treilea an, 50% dintre cicluri se petrec fara ovulatie, iar in cel de-al saselea an, inca exista un procent de 10% cicluri in care nu are cum sa se produca fertilizarea, din cauza inexistentei unui folicul ovarian matur. Perioada de varf a fertilitatii feminine se inregistreaza intre 20 si 25 de ani, dupa care ea incepe sa se reduca treptat. Sansele de a concepe sunt prezentate oficial astfel:
La 30 de ani:
- 75% dintre femei vor avea o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 1 an;
- 91% dintre femei vor obtine o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 4 ani.
La 35 de ani:
- 66% dintre femei vor avea o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 1 an;
- 84% dintre femei vor avea o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 4 ani.
La 40 de ani:
- 44% dintre femei vor avea o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 1 an;
- 64% dintre femei vor avea o sarcina si o nastere a unui copil viu si sanatos in interval de 4 ani.
Rezerva ovariana
Dupa cum am stabilit deja, rezerva ovariana reprezinta numarul de foliculi cu care se naste fiecare dintre femei. In general, la 30 de ani, o femeie mai beneficiaza de 12% din rezerva sa ovariana, in timp ce la 40 de ani, doar 3% din aceasta mai este diponibila. Cel mai important factor in evolutia rezervei ovariene este varsta, ea fiind responsabila de diminuarea acesteia in proportie de peste 80%.
In cazul in care ai peste 35 de ani si ai incercat deja timp de 6 luni sa concepi fara nici un rezultat, medicul obstetrician ar trebui sa opteze pentru evaluarea rezervei ovariene pe care o ai la dispozitie. Pentru aceasta, iti va cere ca in ziua 3 a ciclului menstrual sa faci o analiza de sange care sa masoare nivelul de FSH; o alta optiune este determinarea AMH-ului seric. El poate incerca, de asemenea, sa faca o ecografie transvaginala ca sa numere foliculii disponibili pe suprafata ovarelor.
Pe de alta parte, indiferent de varsta pe care o ai, daca in antecedentele tale exista factori de risc care ar fi putut afecta rezerva ovariana, determinarea rezervei ovariene este considerata obligatorie. Printre acesti factori de risc se numara cancerele tratate cu medicamente gonadotoxice sau iradierea zonei pelvine, dar si femeile care au trecut prin interventii chirurgicale din cauza unui endometriom ovarian.
Sarcina la 20 de ani
Dupa cum am vazut deja, intre 20 si 29 de ani, sansele de a concepe repede un bebelus sanatos sunt maxime. Te-ai nascut cu 1-2 milioane de ovule, si pana la aceasta varsta ti-au mai ramas undeva la 300.000 – 500.000, ceea ce este suficient, caci in decursul perioadei fertile vei elibera aproximativ 300 dintre ele. Riscul de avort spontan este minim, doar 10%, iar cel de anomalii genetice este de asemenea la o valoare minima.
In cifre, la 20+ ani ai 33% sanse sa ramai insarcinata in fiecare luna, atata timp cat ai contact sexual cu 1-2 zile inainte de ovulatie. La aceasta varsta, riscul de a te confrunta cu infertilitatea este de doar 6%. Riscul ca micutul tau sa se nasca cu sindrom Down este de 1 la 2000.
Si sarcina in sine este mai usoara la aceasta varsta, pe de o parte pentru ca organismul are alte resurse sa ii faca fata, dar si pentru ca riscul de aparitie a unor complicatii este mult redus. Este vorba, in principal, despre problemele de tensiune si diabet, a caror frecventa creste semnificativ dupa varsta de 30-35 de ani. Si tot femeile tinere se confrunta mai rar cu probleme la nastere, sau cu bebelusi cu greutate mica, in comparatie cu suratele lor nascute cu 5 – 10 ani mai devreme.
Nu e deloc neglijabil si felul in are faci fata unui bebelus atunci cand abia ai inceput al treilea deceniu de viata; varsta medie a femeilor care abia au devenit mame pentru prima oara este de 26 de ani, deci vei avea companie la locul de joaca; ai mai multe putere sa stai treaza noptile, mai multa energie sa alergi prin parc si mai multa disponibilitate psihica si afectiva ca sa te distrezi si sa fii o mama implicata, zi de zi, in viata micutului sau.
O sarcina atunci cand ai 20+ ani are, insa, si dezavantaje: de pilda, din punct de vedere profesional, este putin probabil ca la aceasta varsta sa poti discuta despre o cariera, sau despre o medie ridicata a veniturilor. Multe dintre femei recunosc ca odata cu venirea pe lume a bebelusului, prioritatile li se schimba semnificativ, si chiar daca exista si exceptii, este in general mult mai dificil sa se implice in eforturi sustinute pentru a creste in cariera: orele suplimentare, cursurile de perfectionare, delegatiile sunt acum de doua ori mai solicitante decat erau inainte de copil.
Nu in ultimul rand, un cuplu tanar este in general incercat de aparitia pe lume a bebelusului; intervievand mai multe cupluri de varste diferite, sociologii si-au confirmat banuielile ca primul an din viata copilului reprezinta o piatra de incercare pentru aproape orice casnicie. Cresterea unui copil este solicitant din punct de vedere fizic, afectiv si social, si de multe ori, cuplurile au dreptate atunci cand spun ca nu se simt inca pregatite sa faca acest pas inainte de a fi implinit 30 de ani.
Sarcina la 30 de ani
In prezent, majoritatea tinerilor par sa fie convinsi de faptul ca aceasta este varsta cea mai buna pentru a deveni parinte. Relatia cu partenerul dureaza de ceva vreme deja si este probabil solida, din punct de vedere al carierei ai avut deja timp sa iti coriesti un drum propriu si sa obtii un statut, si probabil ca nu poti sa te plangi ca ai dus lipsa de “aventuri” si calatorii si lucruri nebunesti, facute inainte de a face acest urmator pas.
Singurul impediment este ca dupa ce au depasit varsta de 30 de ani, femeile au deja sanse substantial reduse sa mai ramana insarcinate, iar daca iti doresti mai mult de un copil, probabil ca ar fi bine sa “te pui pe treaba” cat mai repede.
La 30 de ani ai aproximativ 15% sanse sa ramai insarcinata din prima luna de incercari si 75% sanse sa obtii o sarcina intr-un an de contacte sexuale neprotejate. Pe de alta parte, odata ce ai trecut de 35 de ani, sansele de a obtine o sarcina in decursul unui an scad la 65%. La 35 de ani, riscul de avort spontan este de 18%; intre 35 si 40 de ani ai cea mai mare predispozitie de a face gemeni, caci creste concentratia de FSH, ceea ce determina maturarea a mai mult de un folicul la un ciclu.
Desigur, daca ai o menstruatie regulata, care iti permite sa folosesti cu destul aprecizie metoda calendarului sau un calculator pentru perioada fertila, sansele de a concepe repede pot fi imbunatatite usor.
Avantajele nasterii primului copil dupa implinirea varstei de 30 de ani sunt incontestabile: esti inca destul de puternica si de energica incat sa faci fata solicitarii, si ai trecut prin destule situatii de viata incat sa castigi ceva mai multa maturitate. Te cunosti ceva mai bine si ai mai multa incredere in propria persoana.
Desi probabil ca ai ales deja o cariera, esti inca suficient de deschisa si de flexibila incat sa o schimbi, in cazul in care doresti sa te reorientezi profesional, odata ce ai devenit mama. Siguranta financiara este de asemenea mai buna decat atunci cand aveai 20 de ani, si acesta este un argument important, care nu ar trebui ignorat, caci un copil presupune destul de multe cheltuieli.
Cel mai mare dezavantaj al deciziei de a avea copii undeva dupa 30 de ani, este ca nu mai exista nici o indoiala ca varsta de 35 de ani este un punct de cotitura pentru orice femeie. Din cauza cresterii semnificative a frecventei de aparitie a diverselor anomalii genetice sau de dezvoltare la bebelusi, specialistii recomanda in general efectuarea unui numar sporit de teste de screening.
La 35 de ani ai un risc mai mare de a dezvolta o sarcina ectopica, un alt risc pe care nu il poti ignora. Frecventa nasterilor prin cezariana creste si ea, pe masura ce te apropii de 40 de ani. Odata ce ai depasit 30 de ani, riscul ca bebelusul tau sa sufere de sindrom Down creste la 1 la 900.
Sarcina la 40 de ani
Nimeni nu neaga evidenta statistica: dupa varsta de 40 de ani, sansele de a concepe un copil fara a apela la tratamente de fertilitate scad dramatic. Pe de alta parte, exista destule mame care au implinit aceasta varsta si care, totusi, raman insarcinate si au un copil sanatos; ca si in cazul celorlalte intervale de varsta, si la 40 de ani exista avantaje si dezavantaje ale unei sarcini.
La 40 de ani ai 25% sanse de a obtine o sarcina cu ovocite proprii, la 43 de ani sansele sunt de doar 10%, iar la 44 de ani, deja cifra a scazut la 1.6%. Doar 5% dintre femeile care au depasit varsta de 40 de ani raman insarcinate de la prima luna de incercari. Rata de avort spontan este de 24% la 40 de ani, 38% la 43 de ani si 54% la 44 ani.
Daca decizi sa procreezi dupa implinirea varstei de 40 de ani e bine sa nu pierzi timpul si sa studiezi de la bun inceput un calendar de fertilitate, sa te echipezi cu teste de ovulatie, sa monitorizezi temperatura bazala astfel incat sa identifici cat mai curand cand are loc ovulatia.
Si asta nu e tot, caci riscul de a dezvolta diverse complicatii in sarcina, este crescut, si aici sunt incluse: hipertensiunea, diabetul si tulburarile legate de functionarea placentei. Esti mai expusa unei nasteri premature, iar bebelusul tau are un risc crescut de a avea o greutate mica la nastere.
Avand in vedere ca rezerva ovariana nu este doar semnificativ mai mica, ci si expusa unui numar mare de anomalii cromozomiale, riscul de a avea un copil cu sindrom Down este de 1 la 100 la 40 de ani si de 1 la 30 la 45 de ani. Progresele in domeniul reproducerii asistate iti vor permite obtinerea unei sarcini sanatoase, folosind ovule donate.
Dupa 40 de ani ai acumulat deja o experienta de viata la care cu greu se poate gandi o mama de 20 de ani. Probabil ca ai apucat sa calatoresti, sa iti construiesti o cariera solida, ai mai multa stabilitate financiara. Tu si partenerul ati avut la dispozitie un interval de timp generos in care sa va cunoasteti bine, indiferent de ipostaze, ceea ce reprezinta o fundatie solida pentru orice familie.
Si, fara indoiala, esti mai inteleapta, statisticile aratand ca la aceasta varsta, viitoarele mame au in general un stil de viata mai sanatos, o alimentatie mai echilibrata si mai putine porniri daunatoare. Securitatea financiara iti este de folos in a gasi o bona potrivita, o gradinita adecvata si asa mai departe.
Lipsa de presiune din acest punct de vedere iti va permite sa ajustezi programul de lucru in asa fel incat sa iti continui profesia, fara sa ajungi sa iti privezi copilul de prezenta ta.
Principalul dezavantaj al varstei este legat de usurinta de obtinere a unei sarcini, iar lucrurile devin din ce in ce mai complicate pe masura ce trece timpul. Ovulele tale sunt de aceeasi varsta cu tine, iar probabilitatea de a include diverse anomalii cromozomiale e crescuta. Reducerea fertilitatii este foarte abrupta dupa varsta de 40 de ani: la 41 de ani ai sanse mult mai bune de a obtine o sarcina decat la 43, cand acest lucru devine aproape imposibil.
De ce scade atat de brusc fertilitatea dupa 35 de ani?
Exista multe motive pentru care fertilitatea scade atat de mult,odata cu trecerea timpului. De pilda, rezerva ta ovariana scade mult odata cu varsta, iar ovulele ramase nu sunt neaparat de cea mai buna calitate. Cantitatea de ovule disponibile poate fi evaluata cu ajutorul unor analize, insa calitatea lor nu poate fi determinata in nici un fel.
Unele femei – aproximativ 1% – sufera de menopauza precoce si inceteaza sa mai ovuleze dupa varsta de 40 de ani. E adevarat, cazurile sunt rare, insa asta nu este de nici un ajutor pentru persoana care trece prin asta.
Ciclurile menstruale devin neregulate, ceea ce inseamna ca iti este mult mai greu sa estimezi momentul la care se produce ovulatia. Asta iti poate scadea sansele de a concepe.
Odata cu varsta, creste riscul ca organismul tau sa fi fost expus unor infectii sau tulburari care pot afecta fertilitatea. De pilda, infectiile in zona genitala, sau simpla inflamatie, pot determina aparitia de aderente si catrici la nivelul trompelor uterine, ceea ce pur si simplu blocheaza fecundarea ovulului, sau cresc riscul de sarcina ectopica.
Endometrioza se extinde mult odata cu trecerea timpului. Frecventa de aparitia a fibroamelor creste dupa varsta de 30 de ani. Iar daca ai o greutate mai mare decat normal pentru inaltimea ta, sansele de a obtine o sarcina sunt si mai mici.
Influenta varstei asupra fertilitatii masculine
Exista destule relatari despre barbati care au devenit tati in ciuda varstei foarte inaintate, dar desi acest lucru este posibil, nu inseamna ca este si probabil. In plus, sanatatea produsului de conceptie este direct influentata de varsta tatalui, chiar daca cel mai important factor este varsta mamei.
Pe masura ce inainteaza in varsta, calitatea spermei barbatilor scade, ceea ce poate ingreuna procesul de obtinere a unei sarcini. Copiii ai caror tati au o varsta inaintata au un risc crescut de a dezvolta autism, probleme mentale si dificultati de invatare.
In cazul unei partenere de 25 de ani, cu un partener de aceeasi varsta, timpul mediu pentru conceptie este de doar 4 luni; aceeasi femeie, cu un partener de peste 40 de ani, are un timp mediu de conceptie de 2 ani. Pentru cuplurile care apeleaza la fertilizare in vitro, e bine de stiut ca riscul de a nu reusi sa obtina o sarcina este de peste 5 ori mai mare in cazul in care barbatul are peste 41 de ani.
Volumul de sperma si motilitatea spermatozoizilor se reduce constant incepand de la varsta de 20 de ani. Riscul de avort spontan este dublu pentru femeile ai caror parteneri au peste 45 de ani, fata de cele care au soti mai tineri de 25 de ani. Iar copiii ai caror tati au peste 40 de ani sunt de 5 ori mai expusi riscului de a suferi de o tulburare din spectrul autist decat cei cu tati mai tineri de 30 de ani.
Desi legatura dintre obtinerea unei sarcini si varsta partenerului nu este la fel de evidenta si de directa ca in cazul mamei, totusi raspunsul specialistilor este ca da, si varsta viitorului tata conteaza. De aceea, este inutil ca medicul sa se concentreze numai pe varsta mamei, sau exclusiv pe varsta tatalui, ci sa le ia in calcul pe ambele atunci cand incearca sa determine care e riscul problemelor care pot deriva de aici.
Voi ce varste aveati cand ati conceput copilul/copiii? Cat a durat pana la testul de sarcina pozitiv? Aveti cunostinte care au obtinut o sarcina la varste mai inaintate? Ati discutat cu medicul despre posibilele probleme care pot deriva de aici?