Ce trebuie sa stii despre vizita la medic inainte de conceptie
Ai hotarat ca e momentul ca viata ta sa se schimbe. Mai precis, ai stabilit ca esti pregatit si ca iti doresti sa devii parinte, iar in familia ta sa apara un nou membru. In cazul in care discutam despre o decizie calculata si asumata, probabil ca iti pui problema despre cum sa faci ca totul sa decurga cat mai lin, iar tu sa maximizezi sansele de a avea un bebelus sanatos.
Desigur, lucrurile trebuie sa inceapa de undeva, deci daca astrele s-au aliniat, iar voi va doriti un copil, primul pas intelept de facut este vizita la medicul obstetrician.
Contents
Alegerea medicului potrivit
De la decizia de a face un copil, pana la aparitia sa pe lume, poate trece ceva timp, in care vei putea sa contactezi mai multi medici si sa il alegi pe cel care pare a fi cel mai potrivit stilului tau.
Un sfat important pe care ti-l vom da este sa mergi mai degraba pe recomandarile venite din partea prietenilor sau a cunostintelor, si sa te bazezi pe intuitia care iti va spune ca veti avea o relatie placuta, decat pe celebritatea de care se bucura in comunitatea locala.
La ce sa te astepti de la prima vizita
Probabil ca vizita initiala la medicul ginecolog va fi reprezentata de o consultatie completa, care sa determine care este starea ta de sanatate.
Complexitatea acesteia este influentata de istoricul tau medical si depinde de asemenea si daca este prima ta vizita la medicul respectiv, sau daca este vorba despre acelasi specialist care iti efectueaza controalele de rutina recomandate oricarei femei de varsta fertila.
Consultatia initiala completa consta in preluarea anamnezei, consultul pelvin, prelevarea de probe pentru examene de laborator, evaluarea ecografica si consultul senologic. Sa vedem ce inseamna fiecare dintre ele, si la ce te poti astepta in timpul lor.
Anamneza
Este reprezentata de o discutie amanuntita cu medicul, care va vrea sa iti cunoasca varsta, greutatea si inaltimea, istoricul familial, si care te va intreba despre eventualele boli de care suferi, despre tratamentele pe care le urmezi in prezent, despre eventuale alergii sau interventiile chirurgicale din antecedente.
Este esential sa ii oferi informatii corecte si reale, si de asemenea sa precizezi orice alte evenimente legate de sanatate care au avut loc in trecut. Este in mod special important sa discutati despre eventuale sarcini anterioare, despre avorturi spontane sau provocate si despre metoda de contraceptie pe care o folosesti in prezent. Trebuie de asemenea mentionate eventuale afectiuni ginecologice de care stii ca suferi sau alte probleme: durere de ovare, durere in timpul actului sexual (dispaurenie) si orice altceva te deranjeaza.
Ti se vor cere multe detalii legate de menstruatie, care ofera multe informatii despre cum functioneaza sistemul reproducator feminin: daca apar sangerari vaginale fara legatura cu menstruatia, daca te plangi de intarzieri de menstruatie, daca te deranjeaza anumite simptome la menstruatie, daca apar sangerari si dupa menstruatie, care este durata ciclului menstrual.
Consultul pelvin
Acesta se desfasoara pe masa ginecologica. Scopul acestuia este ca medicul sa evalueze starea de sanatate a aparatului genital feminin.
Trebuie sa iti amintesti ca pentru medic, nu are nici o importanta daca esti sau nu epilata, si de asemenea ca trebuie sa fii cat mai relaxata: nu e nimic rusinos sau nemaivazut, iar medicul specialist in obstetrica si ginecologie este obligat sa aiba un comportament neutru si profesionist.
In timpul consultului pelvin medicul va folosi un dispozitiv care il va ajuta sa evalueze aspectul cervixului si sa recolteze apoi probe pentru examene mai amanuntite. El poate opta pentru un speculum vaginal, metalic sau de unica folosinta, sau pentru o pereche de valve; rolul lor este sa departeze peretii vaginului suficient incat sa poata fi observat aspectul cervixului.
Tot in aceasta etapa, medicul va folosi un betisor steril special pentru a recolta o proba de secretie vaginala, care va fi analizata la laborator in cautarea unei eventuale infectii subclinice. Avand in vedere intentia ta de a ramane insarcinata, protocoalele medicale recomanda recoltarea unei probe speciale pentru efectuarea testului Papanicolau.
O alta etapa a consultului ginecologic este reprezentata de tuseul vaginal. Medicul va introduce in vagin doua degete imbracate in manusa, pentru a palpa cervixul si a-i evalua pozitia, orientarea si consistenta. Ulterior, mentinand aceasta pozitie, va folosi cealalta mana pentru a apasa pe partea inferioara a abdomenului, in zona centrala, in dreapta si in stanga.
Practic, ceea ce face este sa palpeze ovarele, trompele uterine si uterul, si chiar si vezica urinara, in cautarea unor eventuale semne de inflamatie, care se traduc, printre altele, prin disconfort local pe care trebuie sa il semnalezi.
Evaluarea ecografica
Va fi efectuata in cabinetul medicului specialist in obstetrica si ginecologie si este putin diferita de cea pe care o face medicul imagist, deoarece se concentreaza exclusiv pe aspectul si functionarea organelor genitale interne.
In acest scop, se foloseste o sonda ecografica speciala, de forma unei tije putin mai groasa la un capat, pe care medicul o va introduce in vagin, dupa ce in prealabil a imbracat-o intr-o protectie de unica folosinta si a aplicat gelul transductor. Avand in vedere distanta mica dintre sonda ecografica si organele examinate, vizibilitatea este mai buna decat in cazul evaluarii ecografice transabdominale.
Astfel se poate vedea dimensiunea uterului, grosimea peretelui uterin, se poate evalua cu precizie dimensiunea ovarelor, iar medicul iti poate spune daca pe suprafata lor se observa foliculi care se vor matura pana la ovulatie, sau daca exista indicii ca ovulatia a avut deja loc, informatii care vor fi coroborate cu cele pe care i le vei oferi tu, legate de data primei zile a ultimei menstruatii.
In timpul ecografiei transvaginale, medicul poate identifica eventuale formatiuni anormale, cum sunt chisturile ovariene sau fibroamele uterine, dar nu numai.
Consultul senologic
Acesta se refera la evaluarea starii de sanatate a sanilor. Este un element esential al patologiei feminine, iar daca pana in prezent nu ai avut informatii despre cum se realizeaza autopalparea periodica a tesutului mamar, e un bun moment sa ii ceri medicului sa te invete ce ai de facut.
Datorita verificarii saptamanale pe care medicii sustin ca toate femeile ar trebui sa o efectueze in fiecare saptamana, eventualele probleme pot fi identificate precoce si se poate interveni minim invaziv pentru solutionarea lor rapida si sigura.
Medicul va palpa el insusi tesutul mamar si iti va arata cu aceasta ocazie cum trebuie sa faci si tu asta. In cazul in care are vreo suspiciune, este posibil sa iti recomande efectuarea unei ecografii la san, in cabinetul lui sau la alt medic specializat pe acest gen de afectiuni.
Analizele de sange
In protocoalele medicale din Romania, exista o serie de analize de sange decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, pentru femeile inarcinate, insa nu se mentioneaza nimic despre analizele efectuate inainte de conceptie.
Totusi, din motive de siguranta, exista analize pe care ar fi util sa le efectuezi inainte de a renunta la metoda contraceptiva pe care o folosesti, iar daca iti exprimi disponibilitatea de a le efectua contra cost, medicul va fi bucuros sa ti le recomande, pentru ca rezultatele lor te pot ajuta sa obtii si sa duci la termen o sarcina sanatoasa.
Medicul iti va recomanda sa verifici titrul de anticorpi pentru unele boli infectioase, cum sunt varicela (varsatul de vant) sau rubeola; daca le-ai avut deja, sau daca faci parte din generatiile vaccinate impotriva lor, organismul tau are deja instrumentele necesare pentru a lupta cu virusurile respective, in cazul unei noi contaminari; daca nu, si mai ales daca esti si incadrata intr-o categorie de risc, medicul iti poate recomanda sa te vaccinezi; facute in timpul sarcinii, aceste doua boli pot avea efecte devastatoare asupra produsului de conceptie.
De asemenea, se recomanda testarea impotriva unor boli cu transmitere sexuala care pot trece adesea neobservate din cauza simptomelor foarte discrete. Medicul poate cere laboratorului sa testeze pentru chlamidioza, gonoree, sifilis, HIV sau hepatita B si C.
In cazul in care nu ai efectuat de curand un set de analize de rutina ca parte a consultului anual la medicul de familie, medicul obstetrician iti va indica probabil ce teste sa efectuezi ca sa iti evaluze starea generala de sanatate.
El va verifica daca nu cumva suferi de anemie, va monitoriza modul in care functioneaza rinichii si ficatul, iti va verifica glicemia si probabil va solicita si o testare a functiei tiroidiene, care trebuie obligatoriu echilibrata pentru ca bebelusul a se nasca sanatos.
Screeningul genetic este reprezentat de o analiza de sange pe care o pot face ambii viitori parinti, menita sa identifice riscul ca viitorul lor bebelus sa sufere de o boala genetica. El nu este recomandat de rutina, ci doar in situatii care l-ar putea face pe medic sa va includa intr-o populatie cu risc crescut. Exista mai multe tipuri de teste disponibile, toate avand in comun costuri semnificative.
Cateva exemple de maladii care sunt incluse in aceste analize sunt thalasemia, hemoglobinopatia, fibroza chistica, boala Tay-Sachs, boala Canavan sau deficienta de biotinidaza.
In cazul in care ambii parinti sunt purtatori ai genei recesive implicata in aparitia acestor boli la copil, exista sanse de 75% ca bebelusul lor sa se nasca sanatos. Repetam, insa, ca situatiile in care acest gen de teste sunt justificate, sunt rare si limitate la anumite cazuri speciale.
Recomandari medicale inainte de conceptie
Odata primite toate rezultatele analizelor efectuate in aceasta faza, medicul poate concluziona ca sunteti pregatiti sa deveniti parinti, sau iti va prescrie tratamentele adecvate pentru vindecarea diverselor probleme identificate.
Chiar si in cazul in care ati primit unda verde pentru conceptie, specialistul poate avea cateva recomandari. De pilda, te poate sfatui sa iti schimbi stilul de viata, sa faci miscare, sa incerci sa scapi de eventuale kilograme in plus, care iti pot afecta fertilitatea, sa renunti la fumat, sa nu consumi droguri sau alcool, sa optezi pentru o alimentatie cat mai sanatoasa si mai echilibrata.
O idee foarte buna, care e putin probabil sa iti fie data de medicul obstetrician, este sa ii faci o vizita stomatologului si sa te asiguri ca totul e in ordine; exista patologie de competenta acestuia, care poate afecta evolutia sarcinii: s-a demonstrat ca gingivita poate determina nastere prematura sau nasterea unor bebelusi cu greutate mica.
Un sfat pe care il vei primi de la orice medic este sa incepi sa iei un supliment de acid folic, doza optima fiind considerata cea de 0.4 mg in fiecare zi. S-a demonstrat ca in cazul in care organismul matern are suficient acid folic, scade semnificativ riscul de anomalii ale tubului neural la produsul de conceptie.
Nu in ultimul rand, medicul iti va spune sa nu te stresezi pe tema conceptiei; abia dupa 6 luni de incercari sustinute si fara succes, puteti discuta despre o noua intrevedere, in care sa incepeti sa investigati daca exista o eventuala problema. Optimism, relaxare, buna dispozitie, si fericitul eveniment probabil nu se va lasa asteptat prea mult!
Voi ati programat o consultatie preconceptie? In ce a constat aceasta? Ce recomandari ati mai primit din partea medicului? Ai ales deja un test de sarcina bun?