Salut! Bine te-am regasit!
Azi vorbim cu Iulia Dumitru, avocat, care ne raspunde unora dintre cele mai frecvente intrebari pe care le au persoanele care isi pun problema unui divort. Poti afla ce ai de facut pentru a divorta atunci cand ambii parteneri isi doresc asta si atunci cand unul dintre ei se opune separarii, care sunt prevederile legale privind partajul bunurilor si cum decide instanta ce anume se intampla cu copiii.
Vreau sa divortez; care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
In practica, divortul prin acord se realizeaza cel mai simplu, in fata notarului (asta doar in prima situatia, cand amandoi sunt de acord cu divortul de la bun inceput): sotii merg la notar, fac o cerere in acest sens, notarul acorda un termen de gandire de 30 zile, dupa care cei 2 soti vor semna o conventie si casnicia lor se incheie.
In cea de-a doua situatie, cand, la inceput, doar unul dintre soti doreste divortul, acesta formuleaza cerere de divort si o inregistreaza la judecatorie. Apoi, pana la termenul care se stabileste in dosar, daca si celalalt sot cade de acord asupra divortului, se prezinta amandoi la termen, declara in fata judecatorului ca sunt de acord cu divortul, si judecatorul ia act de manifestarea de vointa a partilor. Vor primi acasa o sentinta judecatoreasca, care trebuie sa fie si legalizata si aceea va face dovada divortului dintre cei doi.
Daca sotii nu sunt de acord pe anumite aspecte, se vor administra probe: martori, interogatoriu, expertize si procedura de divort in fata instantei va dura mai mult.
Cand divortezi la notar si cand se ajunge in instanta?
Pasii sunt diferiti, in functie de intelegerea dintre cei 2 soti. Astfel, daca ei se inteleg asupra tuturor aspectelor, pot merge la un notar care sa ia act de intelegerea lor privind desfacerea casatoriei.
Toate aceste aspecte sunt: Desfacerea casatoriei (amandoi isi doresc divortul); Revenirea la numele avut dinainte de casatorie sau pastrarea numelui obtinut in urma casatoriei; Autoritate parinteasca in comun; Stabilirea locuintei copiilor la unul dintre parinti; Cuantumul pensiei de intretinere pe care trebuie sa il achite parintele nerezident; Programul de vizita al parintelui nerezident. Daca cei 2 soti sunt de acord pe toate aceste aspecte, ei pot merge la notar.
Daca, dimpotriva, cei 2 soti au aspecte asupra carora nu se inteleg, se merge in instanta. Se depune cererea de divort si se primeste termen. La primul termen judecatorul va incerca si el sa ii aduca la un numitor comun. Cand sunt copii la mijloc, intotdeauna recomand ca cei 2 parteneri sa identifice o cale prin care sa fie amandoi multumiti, pentru ca in lupta lor cel mai mult sufera copiii si asta e tare pacat.
Exista recomandari pentru ca divortul sa se desfasoare cat mai lin si mai rapid?
Intodeauna recomand sotilor sa ajunga la o intelegere, cu atat mai mult cu cat acestia au si copii. Daca nu au copii, se despart si poate aleg sa nu se vada niciodata. Pe de alta parte, daca sunt si copii la mijloc, cel mai bine e sa existe intelegere intre ei, chiar daca iubire nu mai e. Chiar si judecatorii staruie ca partile sa identifice solutii viabile, astfel incat copiii sa fie cat mai protejati.
Din experienta mea spun ca atunci cand nu exista intelegere intre soti, acestia se vor lupta 1 an, 2 ani, poate chiar 5 ani si vor sfarsi mai obositi, frustrati, furiosi dupa o lupta care ar fi putut fi rezolvata altfel.
Cat dureaza un divort?
Divortul la notar, putin peste 30 zile.
La instanta, intre 1 termen (cand divortul se termina la primul termen tot prin intelegere) sau 2-3 termene ( cand nu exista intelegere si trebuie administrate probe: martori, interogatoriu, expertize etc).
La ce trebuie sa ma astept, din punct de vedere legal, cand vine vorba despre partaj?
Daca, in caz de separare, sotii identifica solutii, in caz de partaj totul este mai intens. Fiecare dintre ei considera ca a investit mai mult efort, bani si sentimente in bunurile comune decat celalalt sot. In caz de partaj, varianta clasica este ca unul dintre soti sa pastreze bunul si sa ii plateasca celuilalt sot o suma de bani, numita sulta, reprezentand contravaloarea aportului la dobandirea bunului.
Daca nu se inteleg asupra sultei, sau daca niciunul nu are bani pentru a-i plati ceva celuilalt, pot vinde bunul si sa imparta banii in mod proportional cu aportul fiecaruia la dobandirea bunului.
Dar, cum am spus si mai sus, fiecare simte ca a investit mai mult in aceasta achizitie, astfel ca adeseori sotii ajung in instanta pentru partajarea bunurilor dobandire in casatorie. In instanta, proba cu mare greutate este expertiza, care va stabili valoarea bunurilor supuse impartelii, dar si aportul adus de fiecare dintre soti.
Discutiile sunt ample cu privire la bunurile aduse la masa partajabila, de exemplu daca intra si bijuteriile primite cadou de sotie, sau daca intra profitul din firmele constituite in timpul casatoriei doar de catre unul dintre soti, dar acestea se poarta in functie de fiecare dosar in parte pe care il administrez.
La ce trebuie sa ma astept, din punct de vedere legal, cand vine vorba despre rezidenta copiilor?
Adeseori, vin la mine parinti speriati pentru ca sotul sau sotia i-a amenintat ca „daca divorteaza, va trimite autoritatea tutelara sa ii verifice”. Acesta amenintare este doar atat: o amenintare! Nu sta in puterea niciunuia dintre parinti sa „trimita Autoritatea tutelara undeva….!”
Autoritatea tutelara nu vine sa faca rau vreunuia dintre parinti sau sa ia copilul nimanui. Ancheta psiho-sociala efectuata de reprezentantii Autoritatii tutelare este o procedura legala si obligatorie. Atunci cand intr-o cauza este implicat un minor, institutia Autoritatii tutelare va veni in vizita atat la parintele la care vor locui minorii, cat si la parintele la care acestia vor merge in vizita, pentru intretinerea relatiilor personale, dupa separare. Va avea loc o discutie amiabila intre reprezentantii autoritatii tutelare si parinti, nefiind nimic infricosator in aceasta etapa.
Ancheta psiho-sociala are rolul de a informa instanta de judecata cu privire la „conditiile in care traieste, este ingrijit, crescut, intretinut si educat un minor; purtarea, starea fizica si mintala, precum si antecedentele acestuia; modul in care parintii, tutorele sau persoana in ingrijirea careia se afla minorul isi indeplinesc obligatiile fata de acesta”.
Cele mentionate in cuprinsul anchetei nu sunt obligatorii nici pentru parti, care au alternativa combaterii celor cuprinse in aceasta cu orice mijloc de proba, si nici pentru instanta, care nu va pronunta o sentinta intemeiata exclusiv pe rezultatul anchetei, ci va corobora toate mijloacele de proba
Coroborand informatiile din ancheta psihosociala cu celelalte probe administrate, judecatorul va stabili daca autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun de catre ambii parinti sau va fi exercitata de catre un singur parinte. Repet, ancheta psihosociala realizata de Autoritatea tutelara este o procedura obligatorie si legala si nu are de-a face cu bunavointa sau reaua-vointa a unuia dintre soti.
Copiii vor fi intrebati cu care dintre parinti vor sa ramana?
In cadrul proceselor de divort in care se dezbat drepturile copiilor minori, ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta considera ca acest lucru este necesar pentru solutionarea cauzei.
Parerea mea este ca ascultarea copilului de catre reprezentantii autoritatii tutelare nu trebuie realizata in prezenta parintilor, deoarece minorii ar fi expusi unei situatii incomode, stresante totusi, fiind nevoiti sa-si expuna punctul de vedere in ceea ce priveste alegerea locuintei lor la domiciliul unuia dintre parinti, motivand alegerea facuta. In fata judecatorului, audierea minorilor se desfasoara oricum in absenta parintilor.
Cum se stabileste pensia alimentara?
Prin hotararea de divort, judecatorul stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Astfel, tatal si mama sunt obligati, impreuna, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i toate cele necesare traiului. Bineinteles, parintii se pot intelege si cu privire la acest aspect, insa, in cazul unor „conflicte” intre acestia, instanta va fi cea care va decide modul in care parintii vor contribui la cresterea si educarea copiilor lor.
Astfel, judecatorul se va pronunta cu privire la contributia parintilor la cresterea, intretinerea si educarea copiilor, in functie de hotararea luata cu privire la locuinta copilului:
a) Atunci cand locuinta copilului a fost stabilita la domiciliul unuia dintre parinti, instanta de judecata va stabili obligatia parintelui nerezident de a contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala, deoarece parintele la care locuieste minorul isi va executa aceasta obligatie in natura, zilnic. In situatia in care exista mai multi copii, instanta va trebui sa stabileasca contributia pentru fiecare dintre ei. Obligatia de intretinere se va contura pana la o patrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
b) In cazul in care instanta dispune ca locuinta copilului sa fie stabilita la bunici sau la alte rude ori persoane, ori la o institutie de ocrotire, ambii parinti vor fi obligati sa plateasca, solidar, contributia catre persoanele la care instanta a stabilit locuinta sau catre institutia de ocrotire.
c) In situatia in care instanta ia masura exceptionala a plasamentului copilului la o ruda, o alta familie ori persoana sau intr-o institutie de ocrotire, va trebui sa stabileasca, de asemenea, contributia pentru ambii parinti, in solidar, insa aceasta va fi achitata, la bugetul judetului, respectiv la cel al sectorului municipiului Bucuresti, de unde provine copilul.
Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
Ce se intampla daca partenerul/partenera nu doreste sa divorteze?
Nimeni nu poate ramane casatorit fara sa isi doreasca asta. Sotul care doreste desfacerea casatoriei formuleaza cererea de divort, merge la instanta, se administreaza probele de care am spus mai sus si judecatorul se pronunta. Sotul care nu doreste divortul poate si sa nu se prezinte, asta nu inseamna ca va ramane casatorit. In divort este importanta si obligatorie prezenta sotului reclamant.
Cum pot demonstra din punct de vedere legal infidelitatea partenerului?
Daca dreptul comun nu ingaduie audierea ca martori a rudelor si afinilor pana la gradul trei inclusiv, in materie de divort, pot fi ascultate rudele si afinii pana la gradul trei inclusiv, cu exceptia descendentilor. Indiferent de diferentele aparute intre soti pe parcursul casatoriei, copiii, chiar majori, nu pot fi facuti partasi la acesta, neputand fi inregimentati intr-o tabara sau alta.
Martorul este persoana straina de proces ce are cunostinte depre fapte care sunt concludente in rezolvarea pricinii. Cele mai uzitate in dovedirea faptelor ce conduc la cererea de desfacere a casatoriei sunt inscrisurile sub semnatura privata – scrisori care emana de la unul dintre soti si care sunt adresate celuilalt sot sau unor terte persoane. Actualmente se folosesc inscrisuri care tin de mijloacele moderne de comunicatie cum ar fi e-mail-urile sau transcrierile unor inregistrari telefonice realizate pe benzi magnetice.
Transcrierea inregistrarilor telefonice ale unuia dintre soti a fost admisa ca proba in procesul civil de catre instantele de judecata, fiind de asemenea asimilata inscrisului sub semnatura privata. O alta proba des utilizata in procesele de divort este fotografia
Dupa divort pot pastra numele de casatorie, ca sa am acelasi nume de familie cu copilul, sau trebuie sa revin la numele de fata?
Regula generala este sa se revina la numele avut inainte de casatorie, daca nu exista acordul celuilalt sot de pastrare a numelui dobandit in timpul casatoriei. Pe de alta parte, chiar si in lipsa acestui acord, daca exista motive temeinice care pot fi prezentate in fata instantei, judecatorul poate dispune ca si dupa divort sa se pastreze numele obtinut in urma casatoriei. Unul din motivele temeinicie care este adesea luat in calcul de judecator este obtinerea unui renume profesional, dar si interesul copilului minor.
Daca doresti informatii suplimentare de la specialist, pe tema divortului, inscrie-te la webinarul gratuit pe care doamna avocat Iulia Dumitru il va sustine in data de 22 iunie.
Calupul de vesti bune
- Daca planifici vacanta de anul acesta, e bine de stiut ca tarile europene s-au hotarat, in sfarsit, care sunt conditiile de calatorie; le poti citi aici.
- Daca ai emotii despre ce inseamna ora de educatie sexuala in scoli, o eleva de origine romanca, stabilita in Noua Zeelanda, iti povesteste ce inseamna asta de fapt.
- Consiliul National al Elevilor solicita prioritizarea sanatatii mintale si a starii de bine a elevilor in scoli; poti citi mai multe informatii despre initiativa, aici. Ea vine ca raspuns la initiativa ministrului de a forma comitete anti-bullying in scoli.
De actualitate
- S-a anulat majorarea cu 20% a alocatiilor incepand cu luna iulie; in schimb, s-a votat majorarea lor cu rata inflatiei. Ce inseamna asta? “Generoasa” suma de aproximativ 10 lei…Urmatoarea crestere? La 1 ianuarie 2024, tot cu rata inflatiei.
- Procesul de vaccinare merge din ce in ce mai prost, astfel ca Statul inchide o parte dintre centrele de vaccinare si reduce importul de vaccinuri. Ce impact va avea aceasta alegere a romanilor asupra sanatatii populatiei la toamna, cand se preconizeaza ca va incepe valul 4 al pandemiei? Ramane de vazut!
- Detalii, discutii si negocieri legate de ordonanta care mentioneaza decontarea transportului pentru elevii care nu pot invata in localitatile de resedinta, aici.
Poate te intereseaza:
- Daca iti era dor de Virgil Iantu sau de “Copiii spun….” ai ocazia sa iti inseninezi ziua, aici.
- Campania Sport pentru schimbare initiata de cei de la DoR iti aduce in prim plan povestile de viata ale unor oameni al caror drum in sport le-a ajutat sa descopere cum sa isi foloseasca propria voce pentru a inspira.