Daca in editiile anterioare (pe care le poti accesa aici) am stat de vorba cu cateva cupluri care au facut imposibilul posibil pentru a avea propriul lor copil, de data aceasta discutam cu Mara, o tanara de 32 ani, care are o opinie foarte transanta pe acest subiect.
Nu vreau si nu o sa fac copii. Niciodata!
Buna, Mara! In primul rand iti multumesc ca ai acceptat sa vorbesti cu noi, imi inchipui ca nu a fost neaparat o alegere usoara, nici macar sub protectia relativa a anonimatului.
Buna! Stii de ce nu a fost usor? Pentru ca inca de la 12 – 13 ani, cand am stiut prima oara ca nu imi doresc copii, decizia mea a fost invalidata, iar si iar. Parintii imi spuneau pe atunci, cu un ton superior: “Lasa, mai discutam peste 10 – 15 ani”, de parca ceea ce simteam eu atunci nu avea nici o valoare. Mai apoi, am vazut ca se uitau oamenii lung la mine, daca venea vorba despre cum nu imi doresc sa devin mama, desi, stii, nu e un subiect pe care sa il abordezi cu oricine si oricand, adica nu ma duceam la oameni pe strada sa ii trag de maneca sa le spun: “Stii, stii, eu nu vreau sa fiu parinte”.
Presiunea a crescut enorm, insa, atunci cand am inceput sa ma implic in relatii sentimentale, pentru ca la un moment dat tot ajungi sa vorbesti despre planuri de viitor. Am fost uimita sa vad cat de multi baieti care de fapt nu aveau habar ce inseamna sa fii parinte, fugeau mancand pamantul cand auzeam ca eu nu am de gand sa devin mama.
Sotul tau a acceptat ideea asta?
Iti inchipui ca si cu el am discutat acest subiect, inainte de casatorie. Deocamdata ne este bine asa. Daca la un moment dat lucrurile se vor schimba, mai vedem. Pana la urma, divorteaza si oamenii cu copii, iar prioritatile multora se schimba in timp.
Totusi, de ce nu vrei tu copii?
Mi se pare o dovada imensa de egoism sa faci copii in ziua de azi.
Egoism? Pai cum ramane cu “cand devii mama trebuie sa inveti ca inima ta sa se afle mereu in afara corpului”, cum ramane cu mamele care se sacrifica pentru copiii lor si asa mai departe?
Stiu ca nu multa lume e dispusa sa accepte ce spun eu, dar eu cred ca exista instinctul de a procrea, care e firesc la orice specie. Si mai cred ca oamenii stiu sa nu mai asculte de instinctele lor, pentru ca normele sociale sunt mai puternic intiparite in mintea lor.
Daca sa iti transmiti genele mai departe nu mai e o chestie de instinct, inseamna ca ramane o alegere. De ce aleg oamenii sa aiba copii? Pentru ca “asa e normal” si “asa se face”. De ce spune societatea ca asta e normal? Pentru ca trebuie sa aiba cine sa iti aduca un pahar cu apa la batranete. Pentru ca tu, ca adult, vrei sa experimentezi si acest rol. Pentru ca ideea de a fi atat de devotat cuiva te face sa simti ca ai calitati morale inalte, iar gandul acesta te ajuta sa fii mandru de tine.
Atunci, alegerea ta de a nu deveni mama niciodata e de fapt un protest impotriva normelor sociale?
Nu ma consider o rebela pentru ca nu vreau copii. Pur si simplu nu am vrut niciodata sa fiu mama. Nu ma ispiteste deloc ideea ca un omulet mic mic este 100% dependent de mine. Pur si simplu lista mea de prioritati, lista mea de lucruri pe care vreau sa le incerc in viata asta, nu includ un copil.
Cat de impacata esti cu alegerea ta?
Sa stii ca inca imi e greu cand se trezeste cate o matusa, cate o cunostinta de-a parintilor mei, sa ma intrebe “Dar un copil, nu faceti si voi? Sau poate aveti o problema…?”. Cel mai greu imi este cand mi se cer explicatii si justificari pentru alegerea mea.
Pai, banuiesc ca lumea e curioasa, asa cum sunt si eu.
Nu, nu e vorba despre curiozitate. Atunci cand cunostintele te intreaba de ce nu faci un copil, exista ceva judecata in spatele intrebarii. Uneori mi se pare mai simplu sa vorbesc despre planeta suprapopulata si despre amprenta de carbon a fiecaruia dintre noi, ma considera zanateca si ma lasa in pace, e mai usor decat sa le explic ca sunt “defecta” pentru ca nu am instinct matern si nu vreau sa ma reproduc.
Ce e pe lista ta “de facut, in viitor”?
Imi doresc mult sa vad lumea, cat mai mult din lumea asta mare in care traim. Cred ca cel mai mult imi doresc sa testez, sa incerc noi experiente. Sa mananc ciudatenii, sa ajung in locuri indepartate, sa cunosc oameni extraordinari, ilustri necunoscuti. Am nevoie sa fiu libera sa pot face toate astea, pentru ca… o singura viata am!
De actualitate
- Ministrul Invatamantului renunta la ideea extinderii anului scolar in anul 2024 – 2024 si o amana pentru anul 2024 – 2024. De asemenea, vine cu precizari interesante despre programarea orelor remediale si despre regulile de protectie sanitara si profesorii nevaccinati.
- Incepand din 2024 probabil ca se vor relua concursurile de admitere la liceu; mai multe detalii poti citi aici.
- “Carnetul de note este total nesemnificativ”. Ce inseamna fisa de identitate educationala poti descoperi aici.
Meriti sa stii
- Cea mai prolifica mama din lume se pare ca ar fi adus pe lume nu mai putin de 69 copii.
- Un chestionar din 2019 a demonstrat ca 38% dintre americanii cu varste intre 18 si 29 ani considera ca decizia de a avea sau nu copii ar trebui sa tina cont de schimbarile climatice si de amprenta de carbon a fiecarui individ.
- Amprenta de carbon a unui copil nascut in tarile dezvoltate este de 58.6 tone anual; in acest timp, un copil nascut intr-o tara subdezvoltata are o amprenta de carbon de 0.07 – 1 tona anual.
- In prezent, 15.000 copii mor zilnic. Principala cauza de deces este pneumonia, urmata de nasterea prematura si de bolile diareice.
- Inainte de Revolutia Moderna, un sfert dintre copii mureau in primul an de viata si jumatate dintre ei mureau inainte sa ajunga la pubertate.
- In Europa, la jumatatea secolului 18, fiecare cuplu pierdea 3 – 4 dintre copii.
Poate te intereseaza:
- Un live interesant, cu intrebari si raspunsuri, despre microbiomul vaginal.
- O discutie cu 2 medici specialisti despre alergia la polen si ambrozie.
- De ce mor copiii pe drumurile din Romania?