Daca exista ceva ce ne defineste ca popor si ne face unici pe planeta, acestea sunt multele traditii romanesti. Pe unele dintre ele le cunosti si vrei sa i le transmiti si copilului tau; altele sunt mai putin cunoscute si te invitam sa le descoperi.
Craciunul este, probabil, cea mai frumoasa sarbatoare din an, cel putin aceasta este parerea multora dintre noi. Probabil ca de aceea tinem atat de mult la vechile obiceiuri de Craciun si incercam totodata sa cream si traditii unice de familie.
Pregatirea pentru sarbatoare
Inainte de a calatori in lumea fantastica de traditii si obiceiuri de Craciun e bine sa nu uitam de caracterul profund religios al acestei sarbatori.
Craciunul in Romania are radacini religioase adanci; crestinii sarbatoresc Nasterea Domnului in zilele de 25, 26 si 27 decembrie. In traditia populara exista o perioada aproape magica de 12 zile, care incepe in ajunul Craciunului si care simbolizeaza intinerirea timpului.
Aceasta perioada plina de traditii si obiceiuri romanesti incepe cu postul Craciunului, cu o durata de 40 zile, care incepe din 15 noiembrie. E vreme pentru purificarea trupului si a sufletului, credinciosii mergand, la final, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca la duhovnicul lor.
Curatenia de Craciun
Traditia romaneasca spune ca in Postul Craciunului casa si curtea trebuie curatate, maturate, covoarele scoase si batute (alternativa veche a curatatoriei de covoare din prezent), perdelele schimbate, geamurile spalate – stii si tu ce inseamna curatenia generala! E un obicei de inteles, pentru ca pe timp de vara si toamna femeile erau atat de implicate in activitati legate de roadele pamantului si de animalele din gospodarie si nu aveau suficienta vreme sa se ocupe in amanunt de casa.
Ignatul
Toata lumea stie ce se mananca de Craciun: carne de porc. Se spune ca Dumnezeu ar fi hotarat ca de Craciun toata lumea trebuie sa fie satula (in afara de porc, se pare…), de aceea pe 20 decembrie exista obiceiul sacrificării porcului crescut timp de un an in gospodarie.
Dupa sacrificarea, curatarea si transarea porcului se organizeaza asa numita pomana: o masa mare pentru toti cei care au participat la munca, pentru care se gatesc bucati din toate partile porcului, prajite in ceaun.
Impodobirea bradului
Acest obicei nu este unul romanesc, ci are radacini germanice si a fost introdus in Romania pe la jumatatea secolului al XIX-lea. In legatura cu semnificatia bradului de Craciun opiniile sunt impartite: pentru multa lume, bradul mereu verde este un simbol al rezistentei si invingerii vicisitudinilor vietii.
Pentru credinciosii care nu uita esenta despre Craciun forma triunghiulara a bradului simbolizeaza Sfanta Treime, podoabele cu care se decoreaza pomul avand semnificatia bucuriilor cunoasterii.
Vestirea Nasterii Domnului
Inainte de sarbatorile de Craciun exista obiceiul ca preotul de parohie sa umble cu icoana care infatiseaza scena Nasterii Domnului; e o practica veche de care se tine seama si azi si care, mai ales la tara, este foarte asteptata si indelung pregatita de catre gospodine.
Mersul cu Colindul
Probabil ca mersul cu colindul este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute traditii din Romania, simbolistica fiind complexa.
Obiceiul colindatului exista in toate zonele tarii, chiar daca sunt si mici diferente. Colindele si mersul cu Steaua sunt interpretate diferit.
Unele izvoare istorice despre traditiile romanesti sustin ca de sarbatoarea Craciunului, mersul cu colinda este cel mai important obicei. Copiii vestesc Nasterea Mantuitorului pe la gospodarii din sat, care ii rasplatesc cu colaci, nuci si mere. Colindatorii sunt intotdeauna primiti cu bucurie, caci ei aduc nu doar vesti bune, ci si un an prosper.
Mersul cu Steaua este un alt obicei stravechi, in prezent aproape fuzionat cu obiceiul colindului. Cele mai cunoscute si mai vechi colinde cantate in noaptea de Ajun se pare ca sunt Steaua sus rasare, In orasul Betleem sau Trei crai de la rasarit.
Mersul cu Capra
Mersul cu Capra este una dintre cele mai indragite datini si obiceiuri de iarna; el se intinde de la Craciun pana la Anul Nou si face parte din dansurile cu mascati. Capra este, de fapt, un cerb in zona Hunedoarei, capra sau turca in zona Moldovei si in Ardeal, borita in sudul Transilvaniei, brezaie in Oltenia si Muntenia.
Capra e facuta din lemn cioplit, invelit in hartie sau intr-o pielicica; este una dintre acele traditii de iarna precrestine, inspirata de ceremoniile arhaice inchinate mortii si renasterii.
Mersul cu Ursul
Dansul ursului, mersul cu Ursul sau umblatul Ursului este una dintre acele traditii si obiceiuri de iarna care se intalnesc doar in unele zone ale tarii; Moldova, in acest caz particular. Ursul este imbracat intr-o blana de animal si este adesea insotit si de puiul de urs – un copil, imbracat si el cu o blana. Ursarul conduce jocul ursului, ghidandu-l pe acesta cu ciomagul, si este insotit de muzicanti si de o multime de alte personaje.
Se crede ca acesta este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Anul Nou in Romania, radacinile sale regasindu-se in cultul dacic. Pasii ursului, care loveste cu putere pamantul, purifica si fertilizeaza solul. Sunt, probabil, cei mai indragiti mascati de Anul Nou.
Plugusorul
Plugusorul este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de iarna. Traditional, cu plugusorul merg mai ales baieti tineri, proaspat insurati, dar in prezent copiii sunt cei care preiau obiceiul.
Acum se fac urari de Craciun traditionale si urari pentru anul care vine; ele includ mai ales ideea de prosperitate prin recolte bogate. Referindu-se la agricultura, ocupatie veche de-a romanilor, plugusorul este insotit de strigate si indemnuri, pocnete de bici si sunete de clopotei; la tara se respecta uneori traditia purtarii unui plug adevarat, alaiul fiind bogat si plin de personaje.
Sorcova
Sorcova este unul dintre cele mai iubite obiceiuri de iarna printre copii, carora le vine acum randul sa faca si ei urari crestine de Craciun si de Anul Nou. Ziua Sfantului Vasile aduce glasurile cristaline la usile gospodarilor, insotite de crengute inmugurite de copaci sau de sorcove cu flori de hartie colorata. Urarile de bunastare pot fi insotite si de aruncatul cu grau sau cu orez, pentru un an manos.
Obiceiuri de Craciun in zona Moldovei
In zona Moldovei, activitatile din Ajunul Craciunului sunt privite ca ritualuri de protectie a animalelor si casei. Se face, de pilda, un colac in forma cifrei 8, care primavara va fi afumat si pus intre coarnele boilor la primul arat.
Masa de Craciun trebuie sa contina 12 feluri de mancare, cate unul pentru fiecare luna din an, astfel incat intregul an ce vine sa fie imbelsugat si indestulator.
Obiceiuri de Craciun in Bucovina
In Bucovina colindele nu au doar scopul de a vesti Nasterea Mantuitorului, ci se pare ca au si darul de a face ca diavolii sa dispara, cu tot raul lor. Gospodarii nu au voie sa tina poarta sau usa incuiata atunci cand cetele de colindatori strabat satul, spunandu-se ca e mare pacat sa nu ii primesti.
Alte obiceiuri de iarna
Exista o multime de informatii despre Craciun interesante, provenite din diferite zone ale tarii, datini vechi care inca se mai pastreaza pe alocuri.
De pilda, in noaptea de Ajun se aprinde o buturuga groasa, care ii ajuta Soarelui sa treaca mai usor peste iarna lunga; sa nu uitam ca de Craciun abia a trecut cea mai lunga noapte din an.
In Postul Craciunului se mancau prune uscate, dulci, pentru a fi deschis la inima si a nu intra in conflicte; turtele, numite si “pelincile Domnului”, au legatura cu un episod biblic in care e implicata Sfanta Maria; galustele cu pasat se fierb in oala, unde “clocotesc si huiesc” si apoi se mananca, simbolismul fiind ca altfel le este “inchisa gura” rudelor clevetitoare.
Cand venea preotul in casa sa vesteasca Nasterea Domnului, el trebuia sa fie asezat pe un loc in care gospodina pusese, dinainte, graunte. Grauntele erau date la gaini, dupa un scurt ritual, iar nerespectarea obiceiului aducea cu sine ghinion, caci nici petitorii, nici norocul nu aveau sa stea in casa respectiva, si nici macar clostile nu aveau sa ramana pe oua in anul urmator.
Tot legat de vizita preotului, in Ardeal, se spune ca femeia trebuia sa mature imediat ce acesta iesea din casa, altminteri casa urma sa se umple de purici.
Din mancarurile gatite pentru Craciun se punea cate putin intr-o strachina si apoi se ocolea de 3 ori casa; mancarea era apoi data la vite, pentru ca ele sa fie satule tot anul si sa aiba spor.
In Ajun nu se imprumuta si nu se da cu imprumut nimic; din contra, trebuie sa aduni toate lucrurile date cu imprumut. Cine cere imprumut in Ajuns va avea “noroc la hotii” in anult care vine. In plus, cine da lucruri din casa in aceasta zi alunga norocul din familie. Sanatatea pentru anul care se apropie este invocata prin punerea de nuci in vasul cu apa cu care te speli pe fata.
Inainte de Craciun, in Ajun, fetele puneau o strachina sub fereastra; se spunea ca alesul va veni sa manance, iar ele il vor vedea in vis. Este de asemenea foarte important ca focul sa nu se stinga in noaptea de Craciun.
Ploaia si ninsoarea sunt de dorit de Craciun, ele prevestind un an bogat si manos. Cerul senin si vantul anunta, insa, un an rau. Daca vremea de Craciun e calda “cat sa se tina usile deschise”, Pastele urmeaza sa fie, cel mai probabil, friguros.
Craciunul la tine in familie
Avand in vedere ca este o sarbatoare atat de iubita e mari si mici deopotriva, e foarte posibil sa te intrebi ce sa faci de Craciun ca sa il transformi intr-un moment memorabil.
Pentru distractia familiei, puteti pregati si filma cateva minute de teatru in care chiar voi sunteti protagonistii. Te poti inspira dintr-o sceneta de Craciun la grupa mare si apoi le-o potri trimite celor dragi, ca sa va amuzati copios, mai ales daca nu va veti intalni in acest an. Oricum, va ramane o amintire frumoasa pentru intreaga familie!
Puteti sa va petreceti fiecare seara de iarna din luna decembrie facand ceva deosebit impreuna, eventual cu tematica de Craciun: un fel de calendar de Advent spontan. Poate fi vorba despre cititul unor povesti de iarna, despre confectionatul unei decoratiuni de brad, despre o seara a jocurilor, o seara de testat retete de fursecuri pentru Mosul sau de turta dulce…
Daca ai copii ceva mai mari, cu rabdarea in crestere, puteti urmari filme vechi de Craciun si va puteti interesa ce filme noi au mai aparut. E intotdeauna placut sa urmaresti povestile duioase si cu final fericit, inainte de Craciun.
Masa de Craciun in familie este un moment pretios al fiecarui an, caci de obicei toata lumea face eforturi si isi planifica vacante ca sa poata petrece timpul impreuna. Daca se intampla ca unii dintre cei dragi sa nu va poata fi alaturi, nu ezitati sa folositi apelurile video pentru a va vedea cu totii si a depana amintiri placute.
Tot in zilele Craciunului pregateste-te sa te bucuri, impreuna cu copiii, de darurile pe care le-a adus Mosul. Veti avea o multime de jucarii pentru cei mici de testat si probat, veti inventa noi distractii si veti imagina jocuri de rol sau “pedepse” pentru ghinionisti.
Poti transforma toata luna decembrie intr-o lunga sarbatoare, planificand activitati pe care nu aveti timp sa le faceti in restul anului. Ceva marunt, special, planuit si realizat in fiecare zi, va va apropia si va imbunatati comunicarea in familie.
Impodobirea bradului poate fi un alt moment placut, in care familia adunata poate canta colinde sau poate face planuri pentru anul urmator. Puteti inventa un borcan al recunostintei, in care fiecare dintre voi sa puna cate un biletel pentru fiecare lucru pentru care e recunoscator din anul care a trecut.
Fiecare familie isi inventeaza, de obicei, propriile traditii de Craciun, care capata o deosebita valoare afectiva si care vor fi adeseori transmise peste generatii. Abia asteptam sa aflam cat mai multe despre traditiile de Craciun ale familiei tale!