Odata inceputa scoala, programul copilului se schimba mult fata de restul timpului. Uneori, ajustarea la un nou program poate fi dificila pentru intreaga familie.
Insa este important ca proaspatul elev sa fie bine odihnit si sa aiba un stil sanatos de viata, pentru a putea face fata cu succes rigorilor scolare.
Acum avem si grup pe Facebook:
Cum ar trebui sa arate ziua unui elev?
Programul oricarui copil care a ajuns la varsta scolara trebuie sa se organizeze in jurul catorva repere fixe, importante, din dinamica fiecarei zile. Iata cateva solutii care pot fi considerate satisfacatoare de catre parinti si care sunt “aprobate” si de catre copii.
Programul de somn
Incepem cu acesta deoarece pentru a avea randament, orice copil are nevoie de un minim de ore de somn in fiecare zi. In general, un copil care incepe scoala la 6 ani, are nevoie sa doarma in jur de 10 ore pe zi, cu mentiunea ca exista si variatii individuale destule: unii dintre ei se descurca foarte bine cu un somn de noapte de 9 ore, in timp ce altii au nevoie de 11 ore pentru a da randament maxim.
La varsta de 6 – 7 ani, micul scolar a renuntat deja, de ceva vreme, la somnul de pranz. De multe ori, nici nu este fezabil sa te gandesti la somn de pranz, daca e sa luam in calcul numarul mare de micuti care sunt inscrisi la after school.
In cazul in care copilul tau face parte dintre aceia, destul de putini, care vin acasa la ora 12, dupa terminarea orelor, poti lua in calcul o ora de odihna dupa masa de pranz, dar aceasta nu este obligatoriu sa fie reprezentata de somn.
Indiferent daca dorm sau nu la pranz, copiii ar trebui sa fie in pat cel tarziu la ora 22 in fiecare seara. Presupunand ca se trezesc la ora 7 dimineata, asta inseamna un numar de 9 ore de somn, ceea ce e cumva la limita.
Desigur, cel mai bine este ca ora de culcare sa fie ajustata si in functie de programul zilei respective, si de ora de trezire de a doua zi dimineata, si mai ales in functie de cum se simte copilul a doua zi, cat de obosit este, cat de bine se poate concentra sau cat de greu se trezeste.
Multi parinti se plang de faptul ca din ce in ce mai multi copii petrec timp pretios in fata calculatorului/laptopului sau cu consola de jocuri video si astfel programul de somn s-ar putea sa le fie ireversibil afectat. De aceea, stiind asta, poate ca te vei gandi de doua ori inainte sa cumperi o noua placa de baza gaming pentru odorul tau sau ii vei restrictiona accesul la Nintendo dupa o anumita ora.
Trezirea de dimineata
Dimineata, copiii care locuiesc aproape de scoala se pot trezi la ora 7 sau chiar putin mai tarziu. Iti recomandam sa existe macar 30 de minute intre momentul trezirii si inceperea orelor, altminteri cel mic nu are nici o sansa sa se dezmeticeasca.
Fireste, rutina de dimineata incepe la baie; multi copii scolari servesc un mic dejun acasa si primesc si un pachetel cu o gustare pentru ora 10. Trebuie sa ramana timp pentru imbracat, spalat pe dinti, incaltat si pentru drumul propriu-zis pana la scoala.
Daca juniorul tau nu se intelege prea grozav cu trezitul matinal, o tactica ce va poate ajuta este sa va culcati seara mai devreme. De asemenea, va fi de ajutor sa lasati totul pregatit de cu seara: hainele cu care se va imbraca, ghiozdanul, pachetelul in frigider, pantofii si asa mai departe. Ideal este sa existe un program zilnic destul de bine stabilit, pentru ca organismul isi formeaza o rutina.
Dupa scoala
In clasele primare, orele copiilor se termina de obicei la 12; uneori, ele se pot prelungi pana la 13 cu vreun optional. Unii juniori vin direct acasa, altii raman la programul “Scoala dupa scoala”, in timp ce altii sunt transportati la after school.
In cazul in care copilul vine direct acasa, el probabil va fi suficient de flamand pentru a lua pranzul, dupa care specialistii recomanda un interval de timp pentru odihna si relaxare. Poate fi vorba despre 30 sau 60 de minute in care copilul sa doarma, sa stea tolanit in pat cu o carte sau cu o revista, sa povesteasca impreuna cu bunica sau cu adultul care il are in grija, sau chiar sa urmareasca un episod din desenul preferat, sau un documentar. Un program de lucru prea lung si fara pauze nu e de natusa sa aiba succes.
Dupa aceasta perioada de relaxare, vine desigur randul temelor, parte din programul zilnic al elevului. Cu mai mult sau mai putin entuziasm, ele trebuie facute, insa nu te sfatuim sa pornesti un intreg razboi pe aceasta tema. Nu uita: tu esti parintele, nu invatatorul copilului tau. Nu este treaba ta sa il determini sa isi faca temele. Decizia de a le ignora ii poate apartine si trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate pentru ea. Este sarcina cadrului didactic sa ii lamureasca pe copii de ce temele sunt importante, sa le formuleze in asa fel incat sa fie interesante si sa ia masurile adecvate in cazul in care ele raman nefacute.
Ce poti face tu, ca parinte, este sa iti oferi sprijinul atunci cand iti este solicitat. Nu suntem de acord cu ideea de a-i sufla copilului in ceafa cat timp lucreaza, sau de a-l verifica la teme; insa daca ti se cere ajutorul, un sfat, o solutie, trebuie sa fii acolo, disponibil si interesat sa il ajuti.
De asemenea, este bine sa discuti in legatura cu volumul de teme pe care il primeste cel mic. Desi se exagereaza mult pe tema asta, un copil in clasele primare nu ar trebui sa faca teme mai mult de 60 – 90 minute in fiecare zi. Iar cele 60 de minute mentionate sunt o valoare de compromis; in vest, se considera ca la aceasta varsta 30 minute sunt mai mult decat suficient. Programul zilnic al scolarului nu trebuie sa fie exagerat de aglomerat.
Copilul la afterschool
In cazul in care la terminarea orelor nu exista nici un adult disponibil sa preia copilul, acesta poate ramane in sistem afterschool. El va manca masa de pranz impreuna cu ceilalti copii, dupa care isi va putea face temele. Probabil ca ti se va solicita un model de orar scolar, daca afterschool-ul functioneaza separat de scoala.
Iti recomandam calduros sa te interesezi cum decurge programul la afterschool, pentru ca nu intotdeauna el este cel preferat de catre parinte. Este, de pilda, foarte bine ca elevii sa lucreze individual, iar cadrul didactic care ii supravegheaza sa isi ofere sprijinul la cerere, dar nu e ok ca acesta sa ofere pe tava rezolvarile pe tabla, copiii sa le copieze si asta sa insemne ca “si-au facut” temele.
Seara in familie
Indiferent daca elevul vine acasa la ora 12 sau abia la 6 -7 seara, este esential sa existe un timp petrecut in familie, astfel incat copilul si parintii sa aiba timp sa comunice, sa isi povesteasca cum a decurs ziua lor, ce provocari mai au de infruntat, cu ce probleme s-au intalnit si cum le-au rezolvat. Copii la scoala – e o etapa noua si o provocare pe masura!
Uneori, poate fi vorba doar despre cina in familie; alteori, puteti opta sa jucati un joc pentru copii (aici cateva sugestii) sau pentru familie, timp in care sa va relaxati si sa va conectati. Sunt cele mai frumoase amintiri, iar copiii chiar au nevoie de aceste momente de destindere si alaturi de parinti, nu numai in timpul iesitului in parcul din fata blocului.
Acum avem si grup pe Facebook: