Cele mai indragite jocuri din copilarie
Jocurile sunt necesare la orice varsta, pentru antrenarea mintii si detensionare, dar in copilarie, ele sunt pur si simplu ratiunea de a exista a celor mici. Si ce poate fi mai frumos sau mai sanatos decat miscarea afara, in grupul de prieteni? In continuare, te invitam sa redescoperi cele mai cunoscute jocuri in aer liber.
Chiar daca ne-am bucurat de jocurile copilariei atunci cand eram mici si lipsiti de griji, memoria ne joaca feste, asa ca multe dintre ele raman uitate atunci cand suntem impreuna cu copiii nostri, afara. Prin urmare, am decis sa facem o scurta trecere in revista a celor mai populare dintre ele.
Leapsa
Aflata pe lista de jocuri pentru copii de 3 ani si mai mari, leapsa este un joc din gama celor de alergare. Leapsa se afla la unul dintre copii, care trebuie sa alerge sa o dea altui participant; atunci cand atinge un alt copil participant la joc, leapsa este transferata si este randul celuilalt copil sa prina pe unul dintre ceilalti.
Sotron
Pe lista de jocuri pentru copii de 4 ani sotron este foarte indragit. Sotronul trebuie desenat cu creta pe asfalt, dupa care se foloseste o numaratoare pentru a stabili ordinea in care intra jucatorii in joc.
Fiecare jucator isi alege un obiect pe care va trebui sa il arunce, pe rand, in casutele cu cifre, incepand de la 1. Daca pietricica, moneda, bucatica de lemn sau orice altceva si-a ales jucatorul, aterizeaza in interiorul casutei dorite, jucatorul va sari intr-un picior, evitand casuta in care se afla obstacolul. Odata ajuns la ultima casuta (de obicei cea cu numarul 10) jucatorul se va intoarce tot intr-un picior; de pe casuta cu numarul 2 va lua pietricica, va sari si in casuta 1 si se va reintoarce la start.
In cazul in care obiectul aruncat ajunge pe linie, aruncarea se repeta.
In cazul in care obiectul aruncat ajunge in alta casuta, sau daca jucatorul se dezechilibreaza, calca linia sotronului sau pune ambele picioare jos, runda sa se incheie si va fi reluata cand ii vine iar randul. Urmatorul jucator arunca si el pietricica pe casuta 1 si incepe jocul.
In cazul in care lucrurile au decurs bine, copilul isi continua runda aruncand obiectul pe casuta numarul 2.
Castigator este copilul care termina de parcurs traseul de la 1 la 10 si de la 10 la 1. Din motive evidente, sotronul e o alegere ideala pentru joc si miscare, intr-o gama foarte larga de varste.
Sticluta cu otrava
Daca ramanem in sfera “jocuri de miscare”, si acest joc este o alegere buna pentru grupurile de copii, in general pentru cei cu varste peste 5 – 6 ani. Si de data aceasta se poate folosi la inceput o numaratoare pentru a selecta care este copilul care incepe jocul.
Odata ales, fiecare dintre jucatori il va apuca de cate un deget de la cate o mana. Conducatorul jocului va spune “sticluta cu… apa/vin/ulei/otet…” pana cand decide sa spuna “otrava”. Atunci, jucatorii trebuie sa alerge astfel incat sa nu fie prinsi. Jucatorul prins iese din joc, pana cand toti ceilalti participanti sunt prinsi.
Unul dintre marile avantale ale Sticlutei cu otrava este ca e unul dintre cele mai longevive moduri de distractie, ea aflandu-se si pe lista de jocuri pentru copii de 10 ani.
Ghici cine sunt
Daca esti in cautare de jocuri faine care se pot juca atat afara in grupul de prieteni, cat si in interior, ba chiar si in autocar pe drumul spre tabara, aceasta este cea mai buna alegere.
Enumerat pe lista de jocuri la clasa pregatitoare, el presupune ca fiecare jucatori sa stie sa scrie si sa citeasca macar literele de tipar. Fiecare participant va scrie pe cate o bucatica de hartie – preferabil pe cate un post-it – numele unui personaj cunoscut; hartiutele sunt amestecate si fiecare copil isi va lipi pe frunte cate una, fara sa se uite ce e scris pe ea.
Pe rand, fiecare dintre copii le va pune celorlalti cate o intrebare la care raspunsul nu poate fi decat da sau nu. Primul care reuseste sa ghiceasca cine e personajul al carui nume il poarta, castiga. Pe lista cu jocuri de grup acesta ocupa un loc aparte, fiind indragit in egala masura de copii si de adulti; doar tematica se schimba, copiii preferand personaje de desene animate sau de poveste, iar adultii putand alege alte sfere de interes.
Stafeta in saci
Daca esti in cautare de jocuri pe echipe, aceasta idee este una care se bucura de multa simpatie, la varste dintre cele mai diferite. Stafeta in saci este jucata inclusiv de catre adulti, in cazul unor intreceri amuzante in grupuri mari, deci distractia e garantata.
Nu o propunem decat ca varianta de jocuri in aer liber, caci e ideal sa existe suficient de mult spatiu intre participanti. Concurentii au picioarele bagate in saci si trebuie sa sara pana la un anumit punct prestabilit si apoi sa se intoarca la echipa, moment in care urmatorul coechipier poate porni. Castiga echipa ai carei membri termina primii de parcurs distanta indicata.
Sfoara
Alaturi de diferitele forme de stafeta, aceasta propunere e inclusa pe lista de jocuri distractive si amuzante potrivite la aproape orice varsta. Participantii se impart in doua echipe, fiecare dintre ele tinand de cate un capat al unei sfori. Echipa care reuseste sa isi traga adversarii dincolo de linia punctata care ii desparte este declarata castigatoare.
Ideea este perfecta pentru jocuri de petrecere deoarece Sfoara e cu atat mai amuzant cu cat exista un numar mai mare de participanti.
Vanatoare de comori
E greu sa pui in miscare afara un grup de preadolescenti, dar Vanatoarea de comori e o idee excelenta de jocuri in aer liber pentru copii de 12 ani. Desi mai usor de pus in practica la casa, ea poate fi organizata si in cazul celor care stau la bloc.
In functie de varsta participantilor si de dorinta organizatorului, exista mai multe variante de joc. Se poate sa existe mai multe comori mici, pe care jucatorii, odata ce le-au gasit, sa le pastreze, sau poate exista o singura comoara mare, iar partea palpitanta sa fie tocmai cautarea. Oricum ar fi, e unul dintre acele jocuri distractive care creeaza amintiri frumoase.
Daca ai suficienta imaginatie, spatiu si timp la dispozitie, poti amesteca mai multe tipuri de jocuri in unul singur si poti include in vanatoarea voastra de comori si harti cu indicii, si etape care se pot depasi doar prin munca de echipa, si incercari fizice.
Tara, tara, vrem ostasi
Printre cele mai indragite jocuri in aer liber se numara vechiul si binecunoscutul tara, tara vrem ostasi. La joc trebuie sa participe minim 8 – 10 copii, care se impart in doua echipe care vor sta fata in fata, la o distanta de cativa metri, coechipierii formand un lant uman. Intre echipe se va purta un scurt dialog:
- Tara, tara vrem ostasi!
- Pe cine?
- Pe…. si aici se rosteste numele unuia dintre copiii din echipa adversa.
Copilul numit trebuie sa alerge catre echipa care l-a chemat, cu viteza mare, pentru a desface “zidul” format din mainile adversarilor. Daca nu reuseste sa desfaca mainile, ramane in echipa care l-a chemat; daca reuseste sa le desfaca, ia cu sine inapoi, in echipa sa “de acasa”, unul dintre adversari. Suntem siguri insa ca dam prea multe explicatii pentru jocuri din copilarie pe care probabil ti le amintesti si tu.
Ratele si vanatorii
Trebuia sa ajungem, in cele din urma, si la jocuri in aer liber, cu mingea, nu-i asa? La acest joc este nevoie sa participe minim 5 copii: doi dintre ei sunt vanatori, ceilalti trei sunt ratele.
Vanatorii arunca de la unul la celalat cu o minge care trebuie sa loveasca / atinga ratele. Atunci cand toate ratele au fost eliminate, se schimba rolurile.
Mata
Inclus, si acesta, pe lista de jocuri cu mingea, el presupune participarea a 4 – 5 copii, cel putin. Doi dintre ei stau fata in fata, la o distanta oarecare, si arunca mingea de la unul la celalalt. Restul stau intre cei doi jucatori si incearca sa prinda mingea aruncata de acestia.
Atunci cand una dintre “pisici” prinde mingea, ia locul aruncatorului care nu a fost suficient de abil.
Portocala
Daca doresti idei de jocuri interactive, acesta stimuleaza atentia si viteza de reactie. Copiii se asaza in cerc si se numara, fiecare dintre ei tinand minte numarul care i-a revenit. Unul dintre copii, ales prin tragere la sorti, spune “As manca 3 5 portocale”, la care copilul cu numarul 5 trebuie sa replice imediat De ce 5 si nu 7? Cel cu numarul 7 trebuie la randul sau sa raspunda imediat.
Daca un copil nu e atent si nu raspunde imediat la provocare, este eliminat, odata cu numarul sau. Jocul continua, cu precizarea ca daca unul dintre cei care raspund mentioneaza un numar care a fost deja eliminat, este la randul sau scos din joc. Evident, castiga ultimul care ramane in joc.
V-ati ascunselea
Este unul dintre putinele jocuri pentru copii de 2 ani de care cei mai mici pitici sunt atrasi, regulile simple si faptul ca nu au nimic de impartit fac jocul interesant si conflictele sunt prevenite.
Unul dintre cei mici va sta cu ochii acoperiti si va numara pana la 10, in timp ce ceilalti copii se ascund. Apoi, cel care a numarat trebuie sa ii gaseasca pe ceilalti; daca discutam despre activitati pentru copii de 2 ani se va apela la aceasta varianta simplificata. Copiii mai mari pot juca varianta cu casa, in care il pot pacali pe cel care trebuie sa ii gaseasca ajungand primii la locul in care s-a numarat.
Mima
Nu exista multe jocuri de familie care sa poata fi jucate cu participanti de orice varste, dar acesta este cu siguranta unul dintre ele. Si da, desigur, poate fi jucat si impreuna cu prietenii.
Participantii se impart in doua echipe. Pentru fiecare runda de joc fiecare echipa alege cate un participant; acesta va primi, de la echipa adversa, sarcina de a mima un cuvant sau o expresie care vor trebui ghicite de echipa sa.
In cazul in care doresti sa complici si mai mult lucrurile, in orice jocuri cu familia ai optiunea de a adauga limita de timp. Totusi, ea nu e potrivita daca participa si copii de varsta mica; probabil ca e mai bine sa fie rezervata celor care joaca frecvent impreuna.
Imparate, imparate, cat e ceasul?
Grupul de copii va trage la sorti un imparat, care isi alege un loc, la distanta egala de ceilalti copii, care sunt aliniati in fata lui. Fiecare copil intreaba, pe rand “Imparate, imparate, cat e ceasul?”, la care imparatul trebuie sa le raspunda.
Alternativele sunt: pasi de furnica (facuti prin punerea picioarelor unul in fata celuilalt, astfel incat calcaiul sa atinga varful piciorului din spate), mamaligi (o mamaliga inseamna o saritura catre inaintem facuta prin invartire), pasi de pitic (pasi facuti mergand pe vine), sau pasi de uriasi (un pas de urias e cel mai mare pas pe care il poate face jucatorul).
Ce caracteristici ar trebui sa aiba orice jocuri in aer liber?
Atunci cand discutam despre jocuri pentru copii, in aer liber, este foarte important ca ele sa nu necesite multe resurse materiale care se pot pierde, sparge sau strica. Un joc cu mingea e in regula, dar probabil ca nu te-ai grabi sa scoti setul de LEGO in iarba din fata blocului.
Cele mai multe jocuri pentru afara sunt jocuri sportive care ii tin pe copii in miscare si ii ajuta sa isi consume energia. Ele presupun alergari si sarituri, antreneaza agilitatea si sunt foarte potrivite pentru stimularea motricitatii grosiere.
Daca discutam despre activitati in aer liber, ideal este ca la ele sa participe cat mai multi copii, sau macar numarul de participanti sa fie variabil. In acest mod se asigura, pe de o parte, un grad adecvat de socializare si un nivel superior de distractie, si se pastreaza totodata alternativele in cazul in care mai toti copiii din vecini sunt plecati in vacante la bunici.
Si pentru ca nu intotdeauna vremea e buna, iar joaca afara posibila sau placuta, te sfatuim sa alegi si macar un joc pentru copii (o lista gasesti si aici) pe care il puteti juca in interior, sau poate pe o terasa acoperita.