Cele mai indragite poezii pentru cei mici
Poeziile, cand e vorba despre copii, au o multime de beneficii. Ele imbogatesc vocabularul, iar muzicalitatea lor este apreciata de catre cei mici, instinctiv atrasi de ritm si rima. Si invatarea poeziilor are avantaje, de asemenea. In continuare, iti prezentam cateva idei despre cele mai indragite poezii pentru copii.
Poate ca nu mai esti incantat de ideea serbarilor de gradinita, in care fiecare copil, indiferent cat de extrovertit sau introvertit este, trebuie sa faca fata stresului de a recita in public cate o poezie invata in prealabil, dar beneficiile lecturii – inclusiv a poeziilor – se extind cu mult dincolo de aceasta situatie inconfortabila pentru unii. In continuare, am decis sa iti prezentam cateva dintre cele mai iubite poezii pentru copii.
Poezii de primavara
Primavara aduce cu sine renasterea intregii naturi, asadar e usor de imaginat si de explicat de ce exista atatea poezii care ii sunt dedicate, pentru toate nivelurile de intelegere.
In cazul unui copil in clasele primare, Primavara de Vasile Alecsandri poate fi o alegere interesanta, pe care copilul sa o si inteleaga, din punctul de vedere al mesajului transmis.
Dar nu e nici pe departe singura varianta de poezii despre primavara. O alta propunere clasica este Primavara de George Toparceanu, cu versuri distractive, care reusesc sa transmite emotii atat la varste mici, cat si la adulti. De altfel, orice volum al lui George Toparceanu, de poezii, este o alegere buna inclusiv pentru copii.
Copiilor de varste mici le recomandam poezii de primavara, scurte, cu 2 – 3 strofe, versuri scurte si mesaj simplu. Poti cauta Baba Dochia a Otiliei Cazimir, te poti opri la poezii de Elena Farago – Copilul si floarea este un exemplu excelent de empatie si sensibilitate, sau poti cauta poezia Ghiocel de Jitari Valeria, pentru prescolarii de varsta mica.
O alta poezie de primavara care ne este foarte draga este Vestitorii primaverii a lui George Cosbuc, dar nu e singura. Merita sa ii citesti copilului tau si Rapsodii de primavara (George Toparceanu), Cantec de primavara (Stefan Octavian Iosif) sau Sonet (Alexandru Vlahuta).
Poezii despre vara
Poate ca vara nu prea e timp de poezii pentru copii, dar cu siguranta poti gasi seara la culcare un moment potrivit pentru cateva versuri.
Avand in vedere ca vara este anotimpul vacantelor – copiii mai mari o asociaza cu vacanta mare – e un moment perfect pentru poezii amuzante. Cele mai multe dintre ele li se adreseaza copiilor de varste mici si pot fi folosite si pe post de numaratoare la diverse jocuri. Poti sa cauti, de pilda, Vine melcul suparat – iti promitem ca la varsta de 3 ani va smulge hohote de ras.
Daca vrei poezii de vara pentru copii ceva mai mari, La mijloc de vara de Emilia Plugaru e o alegere interesanta; Cine poate sti de Ana Blandiana este o alta optiune pe care juniorii o indragesc.
Pe lista de poezii haioase pentru copii, Vacanta mare a Aurorei Luchian ocupa un loc de frunte. Iar daca tu insuti il iubesti pe Toparceanu si ai vrea sa li-l prezinti si copiilor tai, Zi de vara este o alegere buna.
Poezii de toamna
Atunci cand cauti poezii despre toamna oferta este foarte variata, avand in vedere bogatia ei de culori, de fructe si legume, dar si de evenimente – cel mai important fiind, probabil, inceperea scolii si a gradinitei.
Atunci cand cauti poezii de toamna pentru cei mari, Emotie de toamna a lui Nichita Stanescu este, cu siguranta, lipsita de concurenta. Dar daca ne gandim la copii mari, poti cauta poezii de toamna de George Cosbuc; sunt o alegere interesanta.
Daca ce iti doresti este o poezie pentru copii scurta, la care ai si varianta de cantec, poti cauta A venit pe dealuri toamna, cu versuri simple.
Daca vrei sa pui accentul pe evenimentul inceperii anului scolar sau a primelor zile de gradinita, una dintre cele mai dragute poezii este Prima zi de scoala de Elena Dragos.
Daca doresti o poezie motivationala, care sa ii dea curaj copilului pentru prima zi de clasa pregatitoare, poti cauta Imi place scoala: versuri dragute si posibilitatea de a-i adauga si linia melodica, doua argumente imbatabile.
Exista si poezii de toamna, scurte; ele au intrat cumva in folclorul gradinitelor, astfel ca rareori le gasim impreuna cu autorul lor, dar sunt o alegere buna pentru grupa mica. Iar daca preferi poezii de toamna scurte, dar pentru adulti, Toamna murind a lui George Bacovia si Zile de toamna a lui George Cosbuc “se califica” in aceasta categorie.
Poezii de iarna
Si in categoria poeziilor de iarna oferta este foarte generoasa. Daca doresti poezii de iarna scurte, cea mai buna optiune sunt cele clasice ca Bradulet, Bradut dragut, Fulgul de zapada sau Primii fulgi.
Daca ceea ce preferi sunt poezii ceva mai complexe, care sa poata fi invatate si pe post de cantecel, Hai afara la zapada, cu versuri din celebrul film de animatie Regatul de Gheata, sau Ninge iar ca in povesti, cu versuri simple si usor de retinut sunt doua alegeri foarte potrivite.
Pe lista de poezii pentru iarna pentru copii ceva mai mari poti trece Noapte de iarna de Otilia Cazimir. Fiind o tematica atat de ofertanta, exista o multime de poezii pentru copii dintre care poti alege ce iti place mai mult.
Poezii de Paste
In cazul unei familii crestine, Pastele este cea mai importanta sarbatoare din an. Poezii pentru copii mai mici sunt Botic alb, Iepurasul dragalas, Iepurasul mustacios.
Pentru copii mai mari recomandam La Pasti de George Cosbuc, De Pasti de Tudor Arghezi, Christos a inviat de Alexandru Vlahuta, Pe cruce de Vasile Voiculescu, In ziua de Pasti de Elena Farago sau Invierea de Mihai Eminescu.
Poezii de Craciun
Daca Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina din an, Craciunul este cu siguranta cea mai iubita, atat in randul copiilor care il asteapta pe Mosul, cat si printre parinti, care abia asteapta atmosfera vesela si reunirea intregii familii.
Nu stim care este cea mai iubita poezie de Craciun, dar cu siguranta Mos Craciun cu plete dalbe – versuri sau cantec – este cea mai cunoscuta.
Poezii de Craciun scurte sunt: La drum si Uite, vine Mos Craciun de Otilia Cazimir, Pomul de Craciun de Vasilica Tianu, In Ajun de Aurora Luchian.
Vine Mos Craciun, poezie si cantec, este invatata de fiecare copil din orice gradinita din Romania.
Avand in vedere cat de iubita este aceasta sarbatoare, nu e cazul sa te limitezi la poezii de Craciun cu 2 strofe, ci e mult mai bine sa te concentrezi pe frumusetea mesajului si sa il ajuti pe copil sa patrunda intregul sens al acestora.
Alte propuneri superbe sunt Colinde, colinde de Mihai Eminescu, O, brad frumos, Colindatorii lui George Cosbuc, Craciunul copiilor lui Octavian Goga. Iar daca familia voastra este ortodoxa practicanta, poezii de Craciun, crestine, foarte frumoase, sunt In seara de ajun, Era o noapte, Noaptea de Craciun, Mielul, Intrebari de Craciun sau Noaptea Nasterii.
Poezii 1 Decembrie
1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, merita cu siguranta sarbatorita si marcata intr-un mod special. De exemplu, prin citirea unor poezii si prin discutii despre istoria neamului nostru, adaptate fireste varstei copilului. Unele idei interesante sunt Tara mea de Ghe Tomozei, Tara mea de Otilia Cazimir, Casa noastra, E sarbatoare peste brazi sau Romania. Iar pentru copiii mai mari, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, a lui Mihai Eminescu, este o alegere obligatorie.
Poezii despre meserii
Poeziile despre meserii sunt in general poezii scurte, concepute special pentru copiii de gradinita. Poti cauta titluri ca: Ce sa fiu? Micul constructor (Malina Cajal), Soferul (Mircea Pop), Toate meseriile (Emilia Caldararu), Gradinarii (Maria Gaitan), Doctorita mamei, Brutarul, Micul cosmonaut.
Poezii pentru mama
Nu se poate sa treaca primavara fara poezii despre mama; cel putin in anii de gradinita, doamnele educatoare organizeaza adeseori si serbari dedicate zilei de 8 Martie.
Una dintre cele mai induiosatoare poezii pentru mama este Mi-e dor de tine, mama a lui Grigore Vieru. Impresionante sunt si Mama a lui George Cosbuc, Mama de Nicolae Labis, Mama de Panait Cerna.
Nu puteam uita de Nina Cassian, cu poezii atat de sensibile si scrise parca special pentru copii: M-a crescut mama in poala te va face sa iti stergi lacrimile. Chipul mamei de Lucia Muntean este o alta alegere frumoasa, potrivita si pentru prescolari.
Care sunt cele mai populare poezii pentru copii?
O scurta cautare si un clasament incropit de catre echipa noastra demonstreaza ca Iepuras coconas, cu versuri simple si scurte, este cea mai cunoscuta poezie pentru copiii mici, de 3 – 4 ani.
Este urmata de Vine ploaia pic pic pic, cu versuri pline de onomatopee, amuzante pentru copiii aflati la prima lor serbare.
In cazul poeziilor cu autori consacrati, destinate prescolarilor mari, Gospodina de Otilia Cazimir este cea mai populara. Ba, unii dintre repondenti declara ca nu cunosc poezia dupa titlu, dar si-o amintesc aproape integral atunci cand aud primul vers: O furnica duce-n spate…
Cum aleg inspirat poezii pentru copii?
Dupa cum spuneam si mai sus, nu e nevoie ca poeziile sa fie asociate numai cu serbari stresante si plictisitoare. Ele pot fi citite seara la culcare, sau pot face parte dintr-un joc pentru copii care are nevoie, de pilda, de o numaratoare. Nu te lasa descurajat de atitudinea blazata a colegilor tai din scoala fata de poezie: copiii mici sunt atrasi in mod deosebit de ritmul si rima poeziilor, pe care sunt sanse mari sa le indrageasca.
Probabil ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci este sa alegi inspirat tematica. Daca stii ca va apropiati de prima zi de scoala, poti incerca sa gasesti din timp poezii despre scoala care sa prezinte lucrurile intr-o maniera relaxata si amuzanta. Dar poate ca nu e o idee buna sa il pui pe copil intr-o ipostaza lacrimogena, apucandu-te sa il inveti chiar tu La revedere, gradinita – versuri mai potrivite probabil pentru serbarea de final de grupa mare.
Empatia poate fi invatata din poezii sensibile ca Gandacelul de Elena Farago; cu siguranta iti amintesti senzatia pe care ai avut-o prima oara cand ai auzit “De ce ma strangi in pumnul tau” si versurile care urmeaza…
E important ca poezia sa fie adecvata varstei copilului, atat din punctul de vedere al termenilor folositi, cat si al mesajului. Exista superbe poezii despre copilarie, insa e putin probabil ca la 5 – 7 ani micutul sa inteleaga ce anume te-a impresionat pe tine. La fel, exista poezii despre familie care explica foarte bine importanta acesteia in vietile fiecaruia dintre noi, dar copilul oricum nu va sti cu ce trairi se lupta parintii sai decat cand va deveni, la randul sau, parinte.
Multe dintre poeziile frumoase pentru copii sunt transformate in cantece; La revedere clasa a patra – versuri va fi mai usor de invatat daca este asociata si melodia aferenta.
Cum imi ajut copilul sa indrageasca poezia?
Cand va mai creste, e posibil ca juniorul tau sa treaca printr-o perioada de teribilism in care sa declare sus si tare ca poeziile sunt plictisitoare si demodate. Totusi, daca in copilarie pui o piatra de temelie solida la baza culturii sale generale, dincolo de declaratiile menite sa ii demonstreze rebeliunea adolescentina si sa il faca sa para cool in fata colegilor, curiozitatea si sensibilitatea vor persista si se vor face din nou simtite ceva mai tarziu.
Cel mai bun sfat pe care ti-l putem da in aceasta privinta este urmatorul: poezia trebuie sa fie o placere si o bucurie. Chiar daca invatatul poeziilor pe de rost stimuleaza si antreneaza memoria, nu credem ca e cazul sa insisti in acest sens; de multe ori, copiii mici au carti sau poezii sau povesti preferate pe care le citesti de atat de multe ori, incat oricum ajung sa le memoreze.
Nu e cazul ca la 3 ani copilului tau sa i se citeasca Eminescu sau Stanescu; chiar daca par uneori stupid de simple, poeziile pentru copii sunt gandite sa ii incite pe acestia prin ritm, in timp ce le prezinta realitati amuzante ale lumii lor imaginare, cu animale personificate si personaje de basm. Este si aceasta o etapa importanta, pe care nu e bine sa o sari.