Piure de dovleac pentru bebe
- Dovleac placintar
- Optional: mar, miere, scortisoara
Meniul unui bebelus aflat la inceput de diversificare nu este deloc plictisitor, asa cum se tem de multe ori parintii. De pilda, poti oferi inca de la bun inceput piure de dovleac, una dintre cele mai gustoase legume recomandate in diversificare.
Reteta de piure de dovleac este destul de simpla: se alege un dovleac placintar, se spala bine, se taie si se indeparteaza samburii, cu vitele care ii tin laolalta. Atentie, exista mai multe tipuri de dovleac si nu toate sunt la fel de gustoase si de parfumate.
Cele doua jumatati se taie felii si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti spune despre dovleac copt la cuptor ca este gata atunci cand poti infige cu usurinta furculita in el.
Exista mai multe retete cu dovleac. Cea mai simpla dintre ele este sa profiti de dulceata naturala a ingredientului si sa i-l oferi bebelusului ca atare, copt sau preparat la abur, sub forma de bucatele sau blenduit, sub forma de piure de dovleac.
Dar nu e obligatoriu sa te limitezi la asta. De pilda, poti taia dovleacul cuburi si il poti da la cuptor impreuna cu mar, ambele presarate cu scortisoara. Sau, daca bebe a implinit deja un an, poti condimenta dovleacul cu miere si scortisoara. Si, de ce nu, poti folosi piure de dovleac in placinte, sau ca sa umpli niste clatite delicioase. Merge bine si ca “garnitura” pe vafe, sau poate fi folosit ca baza pentru inghetata naturala, excelenta atat in perioada eruptiei dentare, cat si mai tarziu.