Exista solutii atunci cand problema e identificata
Nasterea schimba multe in ceea ce priveste corpul proaspetei mamici, iar menstruatia poate fi unul dintre ele. Exista femei fericite care alapteaza, astfel ca primul ciclu intarzie un an sau chiar mai mult, dar exista si mame care au prima menstruatie la foarte scurt timp dupa nastere.
Unele persoane povestesc ca menstruatia lor s-a reglat dupa nasterea copilului, sau ca fluxul a devenit mult mai usor de gestionat, dupa ce toata viata lor de pana atunci a fost marcata de sangerari puternice si stari intense de rau, dar exista si mamici mai putin norocoase, care din contra, au constatat ca dupa venirea pe lume a bebelusului, se confrunta cu o hemoragie abundenta, care le lasa sfarsite si le accentueaza starea obisnuita de oboseala.
Sangerarea abundenta este o problema?
Probabil ca depinde ce anume inseamna abundenta pentru tine; conform definitiei medicilor, suferi de metroragie (denumita si menoragie sau hipermenoree) si esti asteptata de urgenta la camera de garda daca esti nevoita sa schimbi absorbante mari la intervale de timp mai scurte de o ora, sau daca schimbi 3 absorbante consecutive din ora in ora.
Ce trebuie sa stii, este ca acest tipar descrie o posibila urgenta medicala; nu inseamna ca daca nu ajungi chiar pana acolo, lucrurile stau perfect si nu e nevoie sa iti bati capul cu asta.
Principala problema pe care o poate declansa o menstruatie foarte abundenta este legata de anemie. Femeile sunt, oricum, predispuse sa dezvolte o forma de anemie din cauza acestor pierderi repetate de sange, dar un organism tanar si sanatos va reusi sa se refaca de la un ciclu menstrual la altul, cu conditia sa ii pui la dispozitie resursele necesare.
In cazul in care pierderea de sange este importanta si repetata, e posibil ca analizele tale sa inceapa sa nu mai arate la fel de bine cum erai obisnuita. Anemia se asociaza cu diverse alte probleme, caci corpul nu mai beneficiaza de cantitatea de oxigen de care are nevoie, ceea ce suprasolicita toate organele interne.
Un alt motiv pentru care menstruatia devenita brusc abundenta dupa nastere nu ar trebui ignorata, este acela ca de obicei exista o cauza care determina aceasta modificare, cauza care e bine sa fie identificata de catre medic si, atunci cand este posibil, inlaturata. Daca discutam, de pilda, despre o modificare hormonala, ea poate atrage cu sine si alte probleme, deci merita sa o investighezi.
Care sunt posibilele cauze ale menstruatiilor foarte abundente dupa nastere?
Exista mai multe motive pentru care menstruatia dupa nastere poate fi foarte abundenta. Desigur, unele dintre ele sunt specifice perioadei de imediat dupa venirea pe lume a bebelusului, in timp ce altele se pot manifesta si mult mai tarziu, la luni sau ani de la momentul respectiv.
In continuare vom face o scurta trecere in revista a lor, ca sa stii in mare la ce sa te astepti; medicul va evalua cazul tau particular si va stabili care sunt pistele care merita urmate in cazul tau.
Retentia placentara
Este o situatie destul de rar intalnita, dar care poate determina asemenea neplaceri, alaturi de alte complicatii eventuale. Uneori, de peretele uterin ramane atasat un fragment de placenta, ceea ce poate determina o hemoragie puternica.
Desigur, daca au trecut deja cateva luni de la nastere, cauza trebuie cautata in alta parte. Un lucru important este ca, in cazul retentiei placentare, fragmentul ramas isi continua, de asemenea, functia de sintetizare de hormoni, ceea ce poate determina aparitia unor dificultati marcate in evolutia procesului de alaptare; pur si simplu laptele “nu vine” sau e in cantitate foarte mica, din cauza excesului de progesteron intretinut de restul de placenta.
Schimbarile hormonale
Reprezinta o cauza frecventa a modificarii tiparului menstruatiilor tale, odata ce ai nascut. Mai ales daca alaptezi, echilibrul hormonal instaurat este diferit de cel de dinainte de sarcina; prolactina, necesara pentru alaptare, influenteaza de asemenea functia uterului, astfel ca te poti trezi cu cicluri mai lungi decat erai obisnuita, sau mai abundente, sau mai dureroase. O menstruatie neregulata, o menstruatie prelungita, un ciclu menstrual scurt sau, in general, o menarha altfel decat erai obisnuita se poate datora acestui nou echilibru hormonal.
Desigur, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa discuti cu medicul tau obsetrician despre asta; dupa ce va fi eliminat alte cauze posibile, el va evalua istoricul tau medical si ar putea sa iti propuna, de pilda, sa apelezi la pilule contraceptive pentru a regla lucrurile.
Tulburarile endocrine sau ginecologice
Sunt una dintre cele mai comune cauze ale unui ciclu abundent; de multe ori, mamele nici nu sunt constiente de faptul ca ar exista o problema, iar bebelusul care le tine ocupate nici nu le da timp sa investigheze corespunzator aceasta pista, ele fiind predispuse sa adopte o atitudine expectativa de tipul “lasa, vedem cum o sa fie luna viitoare”.
Endometrioza, fibroamele uterine, sindromul de ovar polichistic, polipii uterini sau disfunctiile tiroidiene pot fi, toate, cauze ale unor sangerari abundente. Ele pot determina aparitia de menstruatii cu cheaguri de sange, a unui ciclu neregulat sau a altor “ciudatenii”.
Dupa nastere, femeile presupun ca “totul e in regula”, mai ales daca au nascut prin cezariana, caci, nu-i asa, un medic a examinat de curand zona si cu siguranta ar fi spus daca remarca o problema. Totusi, menstruatia dupa cezariana, odata reinstalata, nu ar trebui sa fie semnificativ diferita de ciclurile tale anterioare. Abia cand isi pun problema unui al doilea copil, femeile ajung sa constate cu uimire ca sarcina intarzie sa apara; infertilitatea secundara este o problema destul de frecventa, la care pot contribui aderentele post-operatorii sau infectiile subclinice.
Ce ai de facut daca menstruatia ta a devenit foarte abundenta?
Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa mergi la un consult de specialitate la un medic ginecolog. Desigur, exista sanse destul de mari ca primul pe care il gasesti sa faca parte din categoria celor care iti vor recomanda imediat pilulele contraceptive pentru a “trata” problema.
Adevarul este ca e posibil ca pilulele sa fie, cu adevarat, o solutie, insa pentru a te asigura de asta e necesar sa faci macar niste analize in prealabil, iar medicul sa excluda alte posibile cauze. In plus, in functie de rezultatele testelor, el iti va putea prescrie tipul de contraceptive potrivit pentru tine.
Pe langa recomandarile medicului, exista si solutii complementare care sa ajute?
Desigur, un organism echilibrat are mai multe resurse sa tina lucrurile sub control, de aceea modificarile care tin de stilul de viata sunt mereu binevenite. Reducerea stresului si incercarea de a te odihni suficient sunt intotdeauna de ajutor ca sa te simti mai bine.
Un stil de viata activ ajuta la reglarea nivelului de insulina, ceea ce de asemenea contribuie la mentinerea altor hormoni in limite normale. O jumatate de ora de mers vioi in fiecare zi te va ajuta sa te mentii in forma si contribuie substantial si la secretia de endorfine, care pun pe fuga depresia si anxietatea.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata poate reprezenta o provocare pentru o proaspata mama, obosita si suprasolicitata, dar excesul de zahar si de carbohidrati nu a fost niciodata o idee inspirata, pentru nimeni. In mod ideal ele ar trebui sa dispara din alimentatie, desi stim ca tentatia este de a te revigora cu un mic exces de glucide, de mai multe ori pe zi, cand te simti depasita sau obosita.
Multe femei au marturisit ca acupunctura le-a ajutat mult in reglarea menstruatiei, atat din punct de vedere al duratei fiecarui ciclu, cat si al fluxului de sange. O alta solutie apreciata de unele mamici este cea a homeopatiei; ca in cazul oricarui alt tratament, trebuie sa cauti un specialist potrivit pentru tine si sa iti asumi ca acelasi protocol care a ajutat-o pe prietena ta s-ar putea sa nu fie potrivit si pentru tine.
Tratamentele pe care ti le recomanda poate mama ta in tinerete pot functiona, dar e mai bine sa discuti cu un medic in prealabil. Este bine-cunoscuta administrarea de clorocalcin la menstruatie, ca si luarea unei fiole de vitamina K la menstruatie, totusi e mai bine sa ceri si opinia medicului, mai ales daca exista un risc de tulburari de coagulare in ceea ce te priveste.
Cum au fost menstruatiile tale dupa nasterea copilului? Lucrurile s-au schimbat substantial? Daca ai mai multi copii, ai observat modificari dupa a doua nastere, fata de prima? La ce solutii ai aplicat ca sa imbunatatesti lucrurile? Ce tampoane ai folosit?