Cum sa stii exact cat timp petrece copilul online si cu ce se distreaza pe internet
Atunci cand adultii sunt parinti de bebelusi, au conceptii foarte clare despre cat de nocive sunt ecranele pentru copii si despre cum copiii lor nu vor fi niciodata lasati sa le foloseasca doar pentru distractie. Si e adevarat, e usor sa alegi tu muzica pentru copii de 2 ani, sau desenele animate pentru copii de 3 ani.
Ei bine, lucrurile se mai schimba in timp: viata te pune in diferite ipostaze in care esti obligat sa iti cumperi cateva minute de liniste cu ajutorul telefonului, in care medicamentele acelea oribile sunt inghitite mai usor datorita unui desen animat, in care bunicii copilului sau parintii prietenilor lui nu mai au aceleasi tipare de educatie si nu considera ca e “mare scofala” ca juniorul sa se uite la un episod intreg din Clubul lui Mickey Mouse… iar cand incepe scoala, cu proiectele sale, si cu presiunea colegilor care discuta toata ziua despre jocuri si aplicatii, telul tau de a tine copilul de parte de tehnologie incepe sa fie spulberat in vant.
Experienta ne invata ca in aceasta epoca a tehnologiei, sa interzici accesul copilului la internet este nu doar inutil, ci si nociv. Practic, in loc sa il educi despre regulile de siguranta, ii refuzi accesul la informatie si il separi de prietenii sai, care il vor considera “putin ciudat” exact la varsta la care aprecierea celor de-o seama cu el este atat de importanta. Sigur, poate fi o idee mai buna sa ii cumperi o camera foto instant, la varste mici, decat sa detina un smartfon de ultima generatie ca sa faca poze, dar asta nu inseamna ca il vei tine complet izolat de tehnologia care a ajuns in prezent indispensabila pentru comunicare.
Mult mai intelept este, insa, sa folosesti una dintre numeroasele aplicatii de control parental, care sa iti permita sa limitezi timpul petrecut online si informatiile share-uite si sa controlezi accesul la informatii care nu sunt adecvate varstei copilului. Acest articol iti propune sa iti ofere un punct de pornire in aceasta directie, tinand cont desigur de tipul de dispozitive la care acces copilul in mod regulat.
Pentru dispozitivele Android
Majoritatea sistemelor de operare Android permit activarea unor filtre care sa restrictioneze continutul in functie de varsta utilizatorului, de pilda. Ele sunt valabile pentru aplicatii, filme, posturi TV sau jocuri pentru copii. Pentru carti si muzica, poti restrictiona descarcarea sau achizitia de continut explicit. Aceste setari sunt protejate de un cod de siguranta si pot fi activate pe telefonul copilului. In ceea ce priveste controlul parental pentru android, optiunile sunt relativ generoase.
O alta optiune, mai ales pentru dispozitivele pe care le foloseste mai mult de un membru al familiei, este sa configurezi mai multe conturi de utilizator. Copilul va avea contul sau, configurat corespunzator varstei si nevoilor sale, iar tu vei avea acces, de pe contul tau, si la pagini de social media, jocuri violente, aplicatii de instant messaging si orice altceva nu vrei sa ii lasi la indemana copilului. Daca nu stii sa faci asta, mergi in Settings > Users > Add a New User.
In cazul in care doresti sa poti limita timpul fizic petrecut de copil online, sau daca vrei sa stii ce face copilul tau cand e online, o aplicatie apreciata de parinti si recomandata de catre specialisti este DinnerTime Plus. Desi review-urile nu ii ofera un rating excelent, criticile concrete exprimate sunt in numar mic, sau in general nerelevante, ceea ce ne face sa credem ca, dupa cum avertizeaza si producatorul, cei mai nemultumiti sunt tocmai copiii.
Aplicatia iti permite sa vezi in timp real ce face copilul pe telefon, sa filtrezi jocuril de descarcat, sa ii intrerupi activitatea pe dispozitiv pentru un interval de timp de pana la 24 de ore, sa creezi pauze presetate de utilizare pentru a te asigura ca isi face temele, sa verifici cat timp a petrecut online si sa ai acces la statistici care compara intre timpul petrecut in timpul saptamanii si cel de weekend.
Poti monitoriza pana la 5 dispozitive, poti face setari diferite pentru copii diferiti, poti oferi acces la aceste informatii si celuilalt parinte si poti alege sa primesti avertizari in cazul in care activitatea online a copilului este in afara tiparelor obisnuite.
Pentru dispozitivele Fire
FreeTime este o aplicatie prestabilita, instalata pe toate dispozitivele din aceasta gama, care iti permite sa restrictionezi achizitiile, sa reduci reclamele si afisele publicitare si de asemenea sa permiti accesul doar la continutul pe care il aprobi. Este o varianta pe care poti sa o folosesti daca doresti o blocare reclame YouTube .
Din pacate, multi dintre utilizatori sunt de parere ca FreeTime este o optiune de control parental potrivita mai degraba pentru copiii mai mici de 8 ani, caci este destul de restrictiv la capitolul continut.
O alta optiune apreciata este sa setezi limite de timp, sau sa restrictionezi accesul la continut video sau la jocuri inainte ca juniorul sa fi petrecut un interval de timp minim citind.
Poti preseta, si aici, mai multe conturi: pana la doua conturi pentru adulti si pana la 4 conturi pentru copii, pornind de la ideea ca, in functie de varsta, restrictiile pot fi mai mici sau mai mari. De pe conturile pentru adulti, dispozitivul poate fi folosit ca o tableta Fire normala, in timp ce copiii vor avea acces la mult mai putine feature-uri.
In cazul in care nu stii de unde sa incepi efectuarea acestor setari de siguranta, poti acces meniul Settings > Profiles ^ Family Library > Add Child Profile.
Pentru dispozitivele iOS
Dispozitivele iOS iti permit sa stabilesti o parola care sa blocheze accesul copilului la o gama foarte larga de aplicatii; de asemenea, ai optiunea de a filtra muzica, filmele, aplicatiile, emisiunile TV si jocurile in functie de rating sau de varsta minima recomandata. Tot cu ajutorul acestei parole, poti restrictiona accesul copilului online, la un numar prestabilit de site-uri pe care tu insuti le alegi.
Avand in vedere ca Apple nu iti permite sa creezi conturi individuale multiple pe acelasi dispozitiv, recomandam produsele pentru copiii mai mari de 6-7 ani, care sunt capabili de acum sa foloseasca util o tableta pentru copii. Iti poti lua masuri suplimentare de siguranta atribuindu-i un ID Apple si activand functia de Family Sharing, care practic iti cere permisiunea inainte de a-i permite sa downloadeze ceva.
Daca doresti sa setezi limite de timp in utilizarea dispozitivului, va trebui sa instalezi o aplicatie suplimentara. O propunere interesanta este OurPact, care este un foarte practic manager al timpului petrecut de membrii familiei pe ecrane, si care are de asemenea functie de localizare GPS incorporata.
Il poti folosi ca sa blochezi accesul la internet sau la unele aplicatii, ca sa setezi o arie prestabilita denumita GeoFence, care te avertizeaza daca copilul s-a abatut de la traseul obisnuit, ca sa creezi programe zilnice in functie de activitatile pe care le au membrii familiei, si nu numai.
Daca nu stii cum sa procedezi pentru a incepe sa realizezi setarile de siguranta de baza, recomandam selectarea, din meniu: Settings > General > Restrictions > Enable Restrictions. Si nu uita: fie iti ascunzi tu insuti istoricul achizitiilor pe iTunes, fie copilul va putea sa vada fiecare piesa, aplicatie sau film pe care le-ai cumparat.
Pentru Windows 10
Pus adesea la dispozitia copiilor suficient de mari incat sa foloseasca o tableta in locul unui laptop sau al unui PC, Windows 10 iti ofera optiuni destul de vaste de parental control, care includ crearea unei liste de site-uri sigure, pe care o poti edita oricand doresti, limitarea achizitiilor pe care le poate face copilul si blocarea anumitor aplicatii pe care nu doresti sa umble. In plus, poti solicita sa primesti e-mailuri cu informatii despre activitatea copilului pe internet sau in diverse jocuri pe care le joaca.
Ai posibilitatea, in plus, sa setezi limite pentru sesiunile individuale petrecute online, dar si sa creezi conturi separate pentru utilizatori diferiti.
Pentru a beneficia de toate aceste facilitati, vei crea un cont Microsoft, dupa care vei merge direct pe pagina lor si vei selecta meniul Add a Child. In cazul in care ti se pare dificil, poti gasi tutoriale pe intelesul oricui cautand pe Google “control parental”.
Nu uita ca securitatea pe internet este un subiect foarte important, pe care trebuie mai intai tu sa il stapanesti bine. Nu lua in ras ideea de acord parental, ca sa nu ajungi in situatia de a te intreba cum blochezi un site inadecvat abia dupa ce ai descoperit ca e frecventat de catre copil. Nu uita ca securitatea online pentru copii se extinde si in viata reala, copiii avand tendinta de a impartasi mult prea multe informatii personale.
Copilul tau de la ce varsta a inceput sa foloseasca singur tableta sau telefonul pentru a sta online? Care au fost lucrurile care il atrageau cel mai mult in timp ce statea pe calculator, in detrimentul jucariilor educative? Ce metode ai aplicat ca sa ii verifici activitatea si sa te asiguri ca e in siguranta?