Melasma sau “masca de gravida”: metode eficiente de preventie
Denumirea stiintifica de melasma s-ar putea sa nu iti fie foarte familiara; in general, aceasta bataie de cap suplimentara cu care se confrunta gravidele este mai bine cunoscuta ca “masca de sarcina”, sau ca aparitia de pete.
Desi nu reprezinta o problema in sine, caci nu iti pune in nici un fel siguranta in pericol si nici nu il afecteaza pe bebelus, melasma poate fi o problema estetica, iar cazurile cu afectare puternica au un impact negativ puternic asupra starii psihice a viitoarei mame.
De ce apare melasma?
Cauzele aparitiei melasmei nu sunt complet elucidate. Ce se stie sigur este ca ea poate afecta atat femeile, cat si barbatii, si ca la femei nu este neaparat corelata cu sarcina, desi e mai frecventa in timpul acesteia.
Se pare ca persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt mai frecvent afectate, si ca in dezvoltarea acestei probleme sunt implicati si cativa hormoni: estrogenul, progesteronul si hormonii tiroidieni, cu siguranta, posibil si altii.
Exista metode de a preveni aceasta problema?
Unele gravide nu au nici o problema din acest punct de vedere; altele, insa, se confrunta cu o hiperpigmentare a intregului ten, ceea ce poate deveni extrem de neplacut.
Desi specialistii nu au deocamdata alta solutie oficiala, in afara de peelinguri chimice, care practic indeparteaza stratul superior al pielii si care nu sunt neaparat sigure sau indicate in sarcina, se pare ca exista si alternative mai simple si mai sanatoase de preventie, de tipul crema de depigmentare, eventual naturala. Iata ce poti face ca sa reduci riscul de a te confrunta cu aceste neplaceri.
Untul de cacao. Este un produs foarte adaptabil, cu multiple intrebuintari, in principal in domeniul culinar. S-a remarcat, insa, ca el are beneficii deosebite si in domeniul cosmetic, oferind o hidratare si o ingrijire delicata a pielii, motiv pentru care e inclus intr-un mare numar de retete de produse, dar fiind disponibil si ca atare.
Atunci cand discutam despre melasma, se pare ca untul de cacao are abilitatea de a deschide natural culoarea pielii, remediind zonele cu probleme. Untul de cacao poate fi lasat pe fata pentru perioade mai lungi de timp ca sa fie eficient; adesea, peste noapte. La final, il poti indeparta cu apa calduta, iar daca simt nevoia, poti folosi si un produs de curatare delicat. Vei vedea, in timp, cum acele pete maronii de pe fata incep sa devina mai discrete.
Fulgii de ovaz. Stim, ii gasim mai adesea pe lista de mic dejunuri sanatoase, decat de preparate pe care sa le aplici pe fata, totusi ei au importante proprietati care ii transforma intr-un exfoliant natural delicat, eficient in lupta impotriva micilor pete pigmentare. Este suficient sa ii aplici pe fata pentru aproximativ 20 de minute, inainte sa ii cureti cu apa calda si cu un sapun bland, daca este necesar.
Hreanul. Bine cunoscut pentru aroma sa intensa si puternica, hreanul nu este doar un condiment apreciat, ci si un element de cosmetica util. Il poti pisa, transformandu-l intr-o pasta eficienta pentru pete pe piele, pe care sa o aplici pe zonele afectate pentru aproximativ 20 – 30 de minute.
Continutul crescut de vitamina C si de principii active contribuie la decolorarea zonelor hiperpigmentare, redand tenului aspectul sau proaspat si curat. Este suficient ca, dupa expirarea timpului, sa clatesti tenul cu apa rece si curata. Si chiar daca aroma placuta a untului de cacao este o amintire, caile tale respiratorii superioare vor beneficia de pe urma acestui tratament.
Sucul de ceapa. Nici aceasta nu este o solutie prea placut mirositoare, insa e cu siguranta utila pentru ameliorarea melasmei. Si asta pentru ca, continutul crescut de sulf pe care il are, e eficient in depigmentarea zonelor de piele intens patate, redandu-le aspectul initial.
Mai mult decat atat, sucul de ceapa actioneaza si ca un exfoliant natural, ajutand la eliminarea celulelor moarte si la regenerarea dermului. Il poti aplica pur si simplu, sau il poti amesteca cu o cantitate redusa de otet de mere. Masca se pastreaza pentru aproximativ 20 de minute, dupa care se curata simplu si rapid, cu apa calduta.
Untul de migdale. Utilizat mai frecvent a inlocuitor al untului de arahide, untul de migdale are un continut foarte mare de vitamina E, ceea ce ajuta la regenerarea pielii, avand efect calmant si nutritiv marcat. Astfel, el este eficient si impotriva melasmei, tesutul hiperpigmentat fiind inlocuit mai repede cu piele noua, tanara, elastica si cu o culoare normala.
Este suficient sa il aplici pentru 30 de minute, dupa care sa il indepartezi cu apa calduta. Daca folosesti sapun, asigura-te ca este unul bland si ca ii combati efectul puternic cu o crema hidratanta. Aplicarea regulata te va ajuta sa scapi de pete pe fata.
Sucul de lamaie. Continutul de acid citric al sucului de lamaie este foarte eficient, actionand cumva similar unui peeling chimic deosebit de bland. In cazul in care pielea este deosebit de sensibila, il poti dilua putin in prealabil, astfel incat aplicarea sa nu iti cauzeze disconfort.
Este suficient sa il mentii timp de 20 – 30 de minute pe piele, inainte sa il clatesti cu apa calduta; zonele hiperpigmentate se vor estompa destul de rapid. il poti testa in combinatie cu o crema pentru pete pigmentare produsa in casa din ingredientele naturale mentionate mai sus.
Sfaturi practice
In cazul in care doresti sa scapi cat mai repede de aceste pete maronii pe piele, s-ar putea sa fii tentata sa exagerezi, folosind unul sau altul dintre aceste remedii. Nu e o idee buna, caci ai putea irita pielea si mai tare, si asta e ultimul lucru pe care ti-l poti dori.
Mai degraba alterneaza remediile prezentate, oferind tenului tau atat eficienta unui peeling natural si lipsit de contraindicatii, cat si luxul hidratarii cu un produs bogat in vitamine, si beneficiile nutritive ale unui remediu bogat in grasimi bune.
Tu te-ai confruntat cu melasma in perioada sarcinii? Cum ai remediat problema? Ai consultat medicul ginecolog pe acest subiect, a avut vreo solutie pentru tine? Ai gasit informatii utile in diverse carti despre sarcina (aici lista noastra cu sugestii) sau te-ai bazat pe “sfaturi babesti”?